USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yuri Gagarin ve Türkiye

22-03-2020

MOSKOVA

Şu koronavirüs salgını dünya gündemini iyice meşgul etti. Bugün, başka bir öyküyü kaleme almak niyetindeyim...

12 Nisan 1961 yılı, tarihinde uzaya ilk çıkan Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’in eşi Valentina Gagarina geçtiğimiz günlerde 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Taziyelerimizi dile getirirken, tabii ki bu arada Yuri Gagarin'i de saygıyla anıyoruz.

Rusya, her yıl 12 Nisan'da “Kozmonot Günü”nü kutluyor. Kozmonot Günü, Sovyet kozmonotu Yuri Gagarin'in 12 Nisan 1961'de ilk kez uzaya gidişi anısına kutlanıyor. 

O tarihte Gagarin ilk defa uzaya çıkarak 108 dakikalık bir yörünge uçuşu yaptı. 

O günden itibaren bu anlamlı gün, Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde büyük bir coşku ile kutlanıyor.

Örneğin geçtiğimiz yıllarda Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı, Uçak Mühendisi Can Erel'in paylaştığı bilgiye göre, Yuri Örgütlenmesi koordinesinde 7 kıtada, 47 ülkede 174 etkinlik düzenlenirken, Türkiye’de de İstanbul, Aydın ve Ankara’da “Yuri Haftası” dolayısıyla ilgi çekecek toplantılar organize edilmişti.

2017 yılında da Yuri Gagarin etkinlikleri, Türkiye'de 6 eğitim kurumunda  ve 4 farklı şehirde yapılmıştı.

Ankara'da faaliyet gösteren Rus Dili Konuşan Gençler Derneği ve Rus Kültür Derneği’nin organizatörlüğüyle her yıl 12 Nisan, Kozmonot Günü kutlanmakta.

Bu arada Gagarin’in, Türkiye ile ilgili neler söylediğini bulmak için yaptığımız araştırmalardan henüz bir sonuç çıkmadı.

Sadece Rus yazar Anton Pervuşin’in, 2017 yılında yayınladığı "Bir Uçuş ve Tüm Hayatı" kitabında Gagarin'in büyük şair Nazım Hikmet'e hayranlık duyduğu belirtiliyor. 

Başka bir "sürpriz" açıklama da Gagarin'in kızına ait.

2017 yılında Gagarin'in kızı, Moskova Kremlin Sarayı Müzesi Müdürü Yelena Gagarina, Türkiye'nin Rusya'ya en yakın ülke olduğunu vurgulamıştı. 

O yılda Moskova'da Tsaritsino Müzesi'nde "Alev ve Şark Mutluluğu: 1760 - 1840'ların Rus kültüründe Türk izleri" konulu serginin açılış töreninde konuşan Gagarina şu ifadeleri kullanmıştı:

"Türkiye bizim için tarihte sadece savaş ve sürekli çatışma yeri olarak algılanmamalı. Türkiye, aynı zamanda Rusya'da sevilen ve takdir edilen sihirli  baharatlar, muhteşem kumaşlar, güzel kıymetli taşlar demek. Türkiye bizim için en yakın, en tanıdık ve en sevimli Doğu’dur."

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?