USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yunanistan’ın "12 Mil uygulaması"nı durduran anne tarafından Babaeskili Çipras, İstanbul’a geliyor!

25-10-2018

Komşumuz Yunanistan’da sular bir türlü durulmuyor. 

Ekonomik kriz, yüzlerce insanın ölümüyle sonuçlanan orman yangınları, sınır komşuları ile yaşanılan ihtilaflar ve koalisyon hükümetinde ortaya çıkan sorunlar, enerji en çok da Başbakan Çipras’ı zorluyor. 

Nitekim geçtiğimiz günlerde mini hükümet krizi yaşandı. 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, Savunma Bakanı Panos Kammenos tarafından; "Dışişleri Bakanlığı’nın gizli fonlarını kötü yönetmek ve spekülasyonlarıyla ekonomik krizlerin kaderini belirleyen milyarder yatırımcı ve fon yöneticisi George Soros’un adamı…" olmakla suçlanmıştı.

Kocyas’ın bu ithamlara cevabı bakanlıktan istifayla oldu.

Çipras’ın Kocyas’ın istifasına “dur” dememesi, "dünden razıolduğu  şeklinde yorumlanmıştı.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos KocyasCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “karizmatik bir şahsiyet” olduğunu söylemişti. 

Yunan Bakan Kocyas20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 44’üncü yıldönümünün kutlandığı ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden gündeme geldiği günlerde, “Kıbrıs’ın hainleri" kitabını yazmıştı.

ÇİPRAS, CUMHURBAŞKANI’NIN “12 MİL KARARI”NI DURDURDU...

Dışişleri Bakanının istifası sonrası bu görevi de yüklenen Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Aleksis Çipras’ın, ülkesinin bazı bölgelerinde karasularının 6 milden 12 mile çıkarılmasına ilişkin hazırlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini durdurarak, yasa tasarısı olarak meclise getirilmesini kararlaştırdığı açıklandı.

Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas’ın istifasının ardından Başbakanlıkla birlikte, Dışişleri Bakanlığını da üstlenen ÇiprasBalkanlarTürkiye ve Kıbrıs’a ilişkin konuları doğrudan kendisine bağladı.

Çünkü aşırı milliyetçi Yunanlı bakanların ülkeyi Türkiye ile savaşaşamasına getirmesini istemiyor. Bu açıdan Çipras’ın reel politik düşündüğü söylenebilir.

ERDOĞAN’IN DAVETİ ÜZERİNE İSTANBUL’A GELİYOR...

Annesinin dedesi Edirne Babaeskili olan Syriza lideri ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine İstanbul ziyaretine ilişkin hazırlıkların yapılması talimatını verdiği belirtildi.

İstifa eden Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, bakanlığın devrinde yaptığı konuşmada, ülkesinin karasularının Mora ve Giritarasındaki Antikithira adası ve iki diğer bölgede, 6 milden 12 mile çıkarılması yönünde kararname hazırlandığını söylemişti. 

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Kıbrıs’ta, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye rağmen atılacak hiçbir adıma ve oldu-bittiye asla müsaade edilmeyecektir. Ege ve Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin yer almadığı bir projenin yaşama şansı olmadığını herkes bilmeli ve bölgeyi tehlikeye atacak provokasyondan herkes vazgeçmeli, kaçınmalıdır” demişti.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter: @oc32oc32

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?