USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uluslararası Rusofil Hareketi’nin 2. Genel Kongresi Moskova’da yapıldı

Uluslararası Rusofil Hareketi’nin 2. Genel Kongresi Moskova’da yapıldı
02-03-2024

Uluslararası Rusofil Hareketi’nin II. Genel Kongresi Moskova’da Yapıldı

Uluslararası Rusofil Hareketi’nin II. Genel Kongresi Moskova'da yapıldı. Kongre kapsamında 26 Şubat Pazartesi günü “Çok Kutuplu Dünya Forumu” düzenlendi ve 27 Şubat Salı günü kongre seçimi yapıldı.

Kongre, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Kremlin İdaresi ve Rusya Federasyonu Dış İşleri Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleştirildi.

Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’da başlatılan Özel Askeri Operasyon sonrası ABD ve AB merkezli Batı hükumetlerinin Rusya’ya karşı başlattığı küresel izolasyon hamlesine karşı olarak birleşen Uluslararası Rusofil Hareketi, mevcut düzende Çok Kutuplu Dünya fikrinin yaygınlaştırılması çağrısında bulundu. 

Rus Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov’un da belirttiği gibi Rusya’nın ABD ve AB dahil olmak üzere dünyanın her yerinde çok sayıda, gerçek ve Rus halkıyla kalpten bağlılıkları bulunan Rusofil dostları var. Dolayısıyla bu hareket, dünyada adil olmayan bir biçimde uygulanan yaptırımlara karşı yapıcı bir alternatif sunan ve barışı tesis etmeyi amaçlayan bir harekettir.

-Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Etkinliğe Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarındaki 130 ülkeden 350’yi aşkın temsilci katıldı. Kongrede delege olan ve aynı zamanda hareketin kurucu üyeleri ve kongre delegeleri olan Ünver Sel ve İlber Vasfi Sel dışında; Prof. Dr. Giray Saynur Derman, Av. Sadık Hüdai Ekinci, İş Adamı Özgür Yanık, Erol Uğurlu, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, Prof. Dr. Erdem İlker Mutlu ve Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa, Türkiye heyeti olarak katılım gösterdi.

-Ünver Sel ve İlber Vasfi Sel

Türkiye Heyeti Başkanı Ünver Sel, kongrenin açılış oturumunda “Çok Kutuplu Dünya Düzeni’nin Dönüm Noktası: Kırım” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Ünver Sel, 2014 yılında Kırım yarımadasında gerçekleşen demokratik referandum sonrası bölge halkının kendi kaderini tayin hakkını kullandığını ve bu seçim sonrası Çok Kutuplu Dünya Düzeni’nin başladığını belirtti.

Kurucu Üye ve Kongre Delegesi İlber Vasfi Sel ise “Küresel Güney” oturumunda Rusya’nın ve Türkiye’nin Küresel Güney içerisindeki konumu ve potansiyel işbirliği hakkında bir sunumda bulundu.

Dünyanın dört bir yanından katılan hareketin temsilcileri, Rusya, Rus kültürü, Rusya halkları, uluslararası arenada ABD ve AB merkezli Batı’nın adil olmayan politikalarına yönelik mesajlar verdi. Küresel Güney’in büyümesi, BRICS ülkelerinin üye sayısındaki artış, dünya çapındaki çatışma noktalarının büyümesi, daha adil ve daha barışçıl politika önerileri gibi konularda konuşan katılımcılar, son olarak Moskova’nın merkezinde büyük bir gala yemeğinde bir araya gelerek kongrenin kapanışını gerçekleştirdiler.

-Uluslararası Rusofil Forum ve Kongresi'ne Katılan Türkiye Heyeti

Hareketin Kurucu Lideri, Bulgar politikacı Nikolay Malinov bu kongrede yine liderliğini devam ettirdi. Hareketin resmiyet kazanmasıyla birlikte, bir tüzük oluşturuldu.

Buna göre: Nikolay Malinov artık resmi olarak Uluslararası Rusofil Hareketi Genel Sekreteri seçildi. Genel Sekreterlik konumu gereği hareketin en üst mertebesi oldu. Koordinasyon Kurulu ve Haysiyet Divanı oluşturuldu. Buna göre Türkiye koordinasyon kurulunun başında Ünver Sel bulunuyor.

-Nikolay Malinov, Ünver Sel ve Saynur Giray Derman

Uluslararası Rusofil Hareketi Başkanı Nikolay Malinov, 2. Kongrede şu açıklamayı yaptı: “Uluslararası Rusofil Hareketi, bir siyasi parti, bir siyasi ideoloji veya bir siyasi liderin altında birleşmedi. Hareketimiz içerisinde sağcısı da solcusu da mevcut. Sosyalisti de liberali de mevcuttur.

Diğer yandan Uluslararası Rusofil Hareketi’nin Çok Kutuplu Dünya Forumu’na ve Kongresi’ne katılan ve konuşma yapan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova; yapmış olduğu basın toplantısında, katılımcılardan Rus gazeteci Aleksandr Dugin’in dar çerçevedeki ve taraflı fikirlerini eleştirmiştir. Bu fikirlerin Rusofil Hareketi’ne zarar vereceğine dikkati çekmiştir.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?