USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Türk-Rus ilişkilerini sabote etmesine Ankara izin vermez!

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Türk-Rus ilişkilerini sabote etmesine Ankara izin vermez!
29-03-2023

Biliyorsunuz bir haftadır, ısrarla Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyareti ve programını ve Türk ve Rus liderlerin görüşme konularını yazıyorum.

Hatta Moskova ve Ankara’daki bazı kaynaklardan, bu resmi teması teyit etmeye çalıştım. Kısmen doğrulandığını ancak nokta atışı gün ve saatin gizlendiğini söyleyebilirim. 

Nitekim Rusya Dışişleri Bakanlığı, iki kanaldan bu ziyaretin yol haritasını netleştirmek istedi. Nasıl olur da her iki ülke dışişleri bakanlığı bürokrasisinin haberi olmadan böyle bir gezi planlanabilirdi?

Öncelikle Ankara’daki Rus Büyükelçiliği ile görüşülerek Türk Dışişlerinin bu konuda bir çalışma yapıp yapmadığının öğrenilmesi istenildi. Bununla yetinilmedi, arkasından Moskova’daki Türk Büyükelçiliği yetkililerine bu ziyareti sordular.

Ancak ziyaret o kadar gizli tutulmuştu ki; ne Ankara’dan ne de Moskova’dan çıt çıkmadı. Muhtemelen bu tarihi gezi, iki ülke gizli servislerince kotarılmış olmalı ki kime sorulsa ser veriyor sır vermiyordu.

.

Moskova Devlet Üniversitesi Türkoloji mezunu, Kremlin Sözcücü Dmitri Sergeyeviç Peskov’un, 27 Mart 2023’te (önceki gün) düzenlediği rutin basın toplantısında Rus medya temsilcileri kendisine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin’in yakında Türkiye’yi ziyaret etmeyi planladığı yönündeki haberlerin doğru olup olmadığını sordular.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Hayır, (bu doğru değil)” cevabını verdi. Ama “gitmeyecek” demedi!

Rus devlet medyasının önde gelen haber ajansı RIA Novosti'nin dış haberler servisi, Türk medyasında çıkan, Rus lider Putin'in, Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaret hakkındaki haberleri, Türkiye Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından doğrulatamadıkları bilgisini paylaştı.

Bilgisine başvurulan kaynak, "Böyle bir bilgiye sahip değiliz" dedi.

Putin'in Türkiye ziyareti, ABD istihbaratının radarında!..

ABD askeri istihbaratının önde gelen analisti, İsrail, Türkiye ve Azerbaycan'a verdiği destekle tanınan, Azerbaycan'ı, İran'a karşı önemli bir müttefik olarak görerek Dağlık Karabağ ihtilafındaki konumunu destekleyen Michael Scott Doran bile Putin'in Türkiye seyahatini sosyal medya hesabından gündeme taşıdı:

"Rus medyasına göre Putin Türkiye'yi ziyaret edecek, Ancak Ankara bu konuda bilgisi olmadığını söyledi."

Michael Doran, Hudson Enstitüsü'nde Orta Doğu'da Barış ve Güvenlik Merkezi'nin kıdemli üyesi ve yöneticisi. Orta Doğu güvenlik konularında uzman ve Counterbalance  ‘podcast'inin sunucularından.

Emperyalizmin köpekleri havlamaya başladı!

ABD/İngiltere'nin küresel çıkarları doğrultusunda Rus lider Putin'i, Ukrayna'da savaş suçlusu ilan eden Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne posta koyan ülke sayısı, belki bir elin parmağının geçmez, Türkiye de az sayıdaki bu ülkelerden biri.

Uluslararası Ceza Divanı (UCD/ICC), uluslararası ilgiye mazhar en ciddi suçlar olan soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ile saldırı suçunun faillerini yargılamak ve hesap verilebilirliği sağlamak amacıyla kurulan ilk daimi uluslararası ceza mahkemesi gibi tanımlansa da, Batı emperyalizmin yasal görünümlü engizisyon kurumundan başka bir şey değil.

Bu küresel dayatmaya karşı koymak, her babayiğidin harcı değil.

Mesela Ermenistan, Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) bir üyesi olmak için Roma Statüsü’nü kabul etmek için süreç başlatmıştı. Ermenistan Yüksek Mahkemesi, Roma Statüsü’ne onay vermiş; şimdi de parlamentonun anlaşmayı kabul etmesi bekleniyordu.

Rusya, Ermenistan’a Putin hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) bir üyesi olmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Ermenistan neden böyle bir işe kalkıştı? Batı Diasporasının güttüğü Erivan yönetimi, Azerbaycan ile Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalarını sona erdirmesini sağlayan ve Rusya’nın arabulucu olduğu anlaşmanın uygulanmasında Rusya’nın yeteri kadar çaba harcamadığını düşünüyor.

Türkiye, Roma Statüsüne taraf olmamakla birlikte UCD’nin faaliyetlerini yakından takip etmekte olup, Taraf Devletler Asamblesi toplantılarına katılım sağlamaktadır.

Türkiye, UCD’nin kurucu sözleşmesi Roma Statüsüne taraf değildir. Dolayısı ile Putin'in Türkiye ziyaretinde bu emperyalist engizisyon kuruluşunun verdiği karar doğrultusunda Ankara'dan bir yaptırım uygulanmasını istenmesi, beyhudedir.

Kim ki kalkar, bu ucube UCM kararını diline dolarsa vallahi de billahi de vatan hainidir, emperyalizmin işbirlikçisidir.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.dikgazete.com/yazi/karagun-dostu-putin-deprem-yaralarini-sarmaya-geliyor-5459.html

https://www.interfax.ru/russia/893042

https://iz.ru/export/google/amp/1489131

https://ria.ru/20230327/vizit-1860844145.html

https://lenta.ru/news/2023/03/27/vizit_ankara/

https://www.hudson.org/experts/1035-michael-doran

https://www.washingtoninstitute.org/experts/michael-doran

https://www.rbc.ru/rbcfreenews/642164d09a79475b94280583

https://www.gazeta.ru/politics/news/2023/03/27/20065879.shtml

https://rg.ru/2023/03/27/v-kremle-oprovergli-podgotovku-vizita-putina-v-turciiu.html

https://twitter.com/Doranimated/status/1640255516013215744?t=grGVNqejq0iAfgi1DmgFiQ&s=08

https://www.pnp.ru/politics/peskov-oproverg-soobshheniya-o-podgotovke-k-vizitu-putina-v-turciyu.html

https://sputniknews.com.tr/20230327/kremlin-putinin-turkiyeyi-ziyaret-edecegi-haberlerini-dogrulamadi-1068801696.html

https://www.mfa.gov.tr/uluslararasi-ceza-divani-ve-turkiye.tr.mfa

https://www.cumhuriyet.com.tr/amp/dunya/rusya-ermenistani-uluslararasi-ceza-mahkemesi-konusunda-uyardi-2065540

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ger Ali
Ger Ali 1 yıl önce
Atma be Receb din gardesiyiz