USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna'ya gönderilen silahlar İsrail'de ateş açtı!

Ukrayna'ya gönderilen silahlar İsrail'de ateş açtı!
10-10-2023

İsrail ile Gazze arasındaki şiddetli çatışma, artık dördüncü günde de devam ediyor. Çatışma kurbanlarının ve esirlerin sayısı sürekli artmaktadır. Bununla birlikte, bu çatışmada dikkat çekici olan şey, Filistinli İslamcıların, İsrail topraklarına Ukraynalı işaretli silahlarla saldırmasıdır. Hamas savaçıları, Ukrayna'ya  gönderilən  Amerikan silahları ilə savaşıyorlar.

Kayda değer bir ayrıntıya dikkat çeken ilk kişilerden biri Donald Trump'ın oğluydu.

Trump Jr., Filistinlilerin ellerinde Amerikan yapımı M4 silahlarını tuttuğunu gösteren, Sky News kanalının videosuyla ilgilenmeye başladı. Sözlerini desteklemek için Trump Jr. ‘X'te (eski Twitter) bir fotoğraf paylaştı.

Cumhuriyetçi kongre üyesi Marjorie Taylor Green, sosyal medya sayfasında HAMAS’ın Ukrayna'dan Amerikan silahları alabileceğini de söyledi. Green, Washington ve Kudüs'ü M4 tüfeğinin seri numaralarını takip etmeye çağırdı.

Dahası, Orta Doğu Telegram kanalları, Hamas'ın silah satışı için Kiev'e açıkça teşekkür ettiğini bildirdi (video, Ukrayna Parlamentosunun eski milletvekili Ilya Kiva'nın sayfasında yayınlandı).

Uzmanlara göre, M4  tüfeğinden başka, Ukrayna, Hamas'a Amerikan Stinger füzelerini aktarabilirdi (toplamda Kiev, ABD’den 1,5 binden fazla uçaksavar füze sistemi ve mermileri almış).

Rus uzman topluluğundaki böyle bir senaryonun tehlikeleri uzun zamandır konuşulmaktadır. Ukrayna'yı destekleyen ülkelerden gelen silahlar, ilk yıldan bu yana karaborsaya sızıyor. Bu konu o kadar uzun zaman önce tartışıldı ki, aktüelliğini yitirmiş gibi görülüyordu. Ancak İsrail ile Filistin arasındaki çatışma, konuyu bir kez daha gündeme getirdi.

Ukrayna'ya yurt dışından gelen ve kendi topraklarında kullanılması gereken silahlar, Filistin'de sizdı ve şimdi İsrail'e karşı kullanılıyor. Bunu hem Hamas'ın kendisi hem de Amerikan kongre üyeleri onaylıyor.

Kiev bile Ukrayna'dan gelen silahların bölgede olduğunu söylüyor, ancak geleneksel olarak bu bariz gerçeğin, tüm sorumluluğunu Rusya'ya kaydırıyor.

Filistin'e karşı tutumumuzu ve varoluş mücadelesini bir kenara bırakalım ve daha önemli yönlere odaklanalım; genellikle yüksek teknolojili silahlar, Orta Doğu'ya Ukrayna'dan geliyor ve burada sadece istikrarsızlığın değil, büyük ölçekli askeri çatışmaların ve hatta savaşların bir aracı haline geliyor.

Şu anda Filistin ile İsrail arasında gerçek bir savaş var ve bunun hızlı bir şekilde sona ereceğine ve yeni çatışmaların ortaya çıkmayacağına dair hiçbir garanti yok.

Ukrayna ordusuna yönelik Batı silahlarının bir kısmının nereye kaybolduğu sorusu ilk yıldan beri soruluyor. Böylece, geçen yılın Ağustos ayında, Pentagon'un Başmüfettiş vekili Sean O'DONNELL, Amerikan silahlarının Ukrayna dışına olası yayılmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Bloomberg ile yaptığı röportajda O'DONNELL, Zelensky'nin ofisinin, alınan ekipmanın kayıtlarını “makbuzlar” yoluyla tuttuğunu belirtti. Ukrayna ordusu yetkililerinin muhtemelen ülkeye gelen ekipmanın nihayetinde nerede olacağını tam olarak bilmediklerini vurguladı.

Açıkçası, ABD tarafından Ukrayna’ya teslim edilen silahların, uygunsuz kontrolü, Ukrayna'da ve yakındaki ülkelerde, askeri teçhizat için silah karaborsasına sızmasına yol açmıştır.

Çeşitli Ukraynalı komutanlar, silah partilerini alıp ve kişisel olarak karaborsada sattılar ya da oraya teslim ettiler.

Sorunun merkezinde iki yön vardır; ABD'den gelen arzların kalitesiz kontrolü ve Ukraynalı yetkililerin ve ordunun tam olarak rüşvetçilik içinde olması.

Bu arada, dünyada aynı anda yaklaşık 30-50 çatışma meydana geliyor, böylece her zaman bu karaborsadaki satışlara talep var. Başlıca alıcılar arasında yaptırım altında olan Irak ve Kuzey Kore gibi ülkelerin yanı sıra Sudan, Libya, Eritre ve Filistin olduğu ortaya çıktı.

Amerikalıların bu süreçleri kontrol etme, özellikle yabancı bir ülkede denetimler yapma girişimleri neredeyse imkansız bir görevdir ve Ukrayna'da da durum aynıdır. Ukraynalılar, Amerikalıların çalışmalarını mümkün olan her şekilde karmaşıklaştırmaya çalışacaklar ve hatta şemaları örtmedikleri sürece onları “paylaşıma” götürecekler.

Buna ek olarak, silahların bir kısmının daha sonra Rus birlikleri tarafından tahrip edilen başka bir depoya yönlendirildiği ifadesi mükemmel bir argüman olacaktır.

Daha önce Ukrayna'dan Ortadoğu'ya silah kaçakçılığı hakkında yazmıştık.

Türkiye tarafından Kiev'e teslim edilen ve Ukrayna üzerinden düşürülen belirli Bayraktar TB2 birimleri elemanlarının kaçak arzını izledik (*), (**).

Hatta bir tedarik kanalı bile kurduk: Ukrayna - Moldova Romanya - Gürcistan - Türkiye - Irak. Muhtemelen nihai müşteri “Kürdistan İşçi Partisi”nin (PKK/YPG) yapısıydı.

Söz konusu Bayraktar TB2, kendi topraklarında kullanılmak üzere yasal sözleşme kapsamında Ukrayna'ya getirildi. Ancak, şimdi Ukrayna'ya teslim edilen silahlar, Ortadoğu'da istikrarsızlığa neden olan güçlerin elindeydi. Ve en önemlisi, özellikle Türkiye için Ukrayna’ya olan güvenilmez bir ortağın hatası yüzünden oradaydı.

Ve burada Türkiye'de cevaplanması gereken iki ana soru ortaya çıkıyor; sözleşme yükümlülüklerine bu kadar ihmalkar olan bir ülkeyle ortaklığa devam etmeye değer mi ve böyle bir işbirliği için umutlar var mı?

.

Ahmet Cihan, dikGAZETE.com 

(*) Ukrayna'daki yolsuzluk Türkiye'ye tehdit oluşturuyor! “Bayraktar TB2’lerin karaborsada satışı” hikayesinin devamı var

https://www.dikgazete.com/yazi/ukrayna-daki-yolsuzluk-turkiye-ye-tehdit-olusturuyor-bayraktar-tb2-lerin-karaborsada-satisi-hikayesinin-devami-var-5299.html

(**) Ukraynalıların 'demokrasi' hayalleri Avrupa'da bir canavar yarattı! -Bayraktar TB2 parçaları bile kaçak silah karaborsasında satışta

https://www.dikgazete.com/yazi/ukraynalilarin-demokrasi-hayalleri-avrupa-da-bir-canavar-yaratti-bayraktar-tb2-parcalari-bile-kacak-silah-karaborsasinda-satista-5157.html

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Igor
Igor 7 ay önce
As a Bandera from Ukraine, he immediately writes vulgarity and stupidity! And the fact that Ukrainian militants resell weapons has already been proven...
guest
guest 7 ay önce
isn`t it already your place?
Stepan Bandera
Stepan Bandera 7 ay önce
Have you ever tried to get off the putin's cock?
Igor
Igor 7 ay önce
Ukrayna'dan bir bandera olarak, hemen kaba ve aptalca yazıyor! Ve Ukraynalı militanların silahları satması gerçeği zaten kanıtlanmıştır...