USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna reşit olmayan kişileri savaşa katılmaya nasıl teşvik ediyor?..

Ukrayna reşit olmayan kişileri savaşa katılmaya nasıl teşvik ediyor?..
18-02-2024

-Neo-Nazi, faşist askeri yapılanma “Azovcular”ın milli-yurtsever kamplarından birinin görüntüsü.

Ukrayna reşit olmayan kişileri savaşa katılmaya nasıl teşvik ediyor?..

Aralık 2023'ün başlarında Rus medyasında, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (VSU) Bölgesel Savunma’sına ait 103. Tugay bünyesinde yer alan 17 yaşındaki genç Vladimir Saçala'nın cephede öldüğüne dair bir takım haberler çıktı.

Ukrayna tarafı önce bu bilgiyi derhal yalanladı ve bunun sahte olduğunu iddia etti. Hatta sonradan bazı gazeteciler genç adamın aslında 26 yaşında olduğunu ileri sürdüler (1).

Gene de ortadaki gerçekler, Ukrayna saflarında askeri eylemlere yetişkin olmayan kişilerin, ergenlerin de katıldığı vakaların sayısının hiç de az olmadığını gösteriyor.

16 yaşındaki Andrey Romanyuk’un savaşa katılış öyküsü…

Reşit olmayan kişilerin Ukrayna Ordusu saflarına çekilmesinin ilk örneklerinden birisini, Vinnitsa kentinden 16 yaşındaki Andrey Romanyuk'un hikâyesi oluşturuyor (2).

2015 yılında kapıldığı yurtsever – milliyetçi duyguların etkisiyle evden kaçmak suretiyle, kendisi ilk savaşa katılır (2014’te başlayan).

Ukrayna taburlarından birinde düşman tankları ve “Grad” adlı çok namlulu roketatar sistemlerinin ateşi altında tam beş ay geçirir ve ilgili süreçte keskin nişancı haline gelir.

Andrey'in okumakta olduğu koleje birkaç ay üst üste gitmemesi sonucu annesi Yelena,oğlunu uygunsuz bir şekilde yetiştirmekle” suçlanacaktır. Bundan dolayı Andrey, eve dönüp eğitimine devam etmek zorunda kalır.

Ancak savaştan sonra Andrey’in okumak isteği artık kalmamıştır. Aynı yıl yani 2015'te, bir benzin istasyonuna saldırıdan ve Kiev’te iki polis memurunun öldürülmesi suçlarına karışmasından dolayı sanık sandalyesine oturacaktır (3).

Faşist Azovcuların Kiev’deki “milli-yurtsever” gençlik kampı…

Romanyuk hadisesi bir istisna teşkil etmiyor. Bilakis son yıllarda Ukrayna Yönetimi gençlerin askeri-ideolojik eğitimine özel bir önem veriyor. Böylelikle 2015 yılında, kötü şöhretli faşist, Neo-Nazi “AzovAlayı’nın komutanı ve aynı zamanda Ulusal Askeri Birlik’in lideri Andrey Beletski'nin girişimiyle, Kiev'in Obolonski ilçesinde “Azovcuların” milli-yurtsever kampı oluşturulur.

Burada “Azov”un gazileri, çocuklara ve gençlere askeri eğitim ve ilk yardım eğitimi vermektedirler.

"Genç Azak mensuplarından" olup, şu anda 20 yaşın epey üzerinde olan birisi, bir grup Rus gazeteci ve muhabirlere çarpıcı öykülerini anlatmış. Ancak hayatının riske girmesinden korkan genç adam isminin deşifre edilmesini ise bilerek istememiş.

14 yaşındaki ergenlere düşmanlarının Yahudiler ve Ruslar olduğu öğretilir…

“Azovcu” ismindeki ulusal-vatansever gençlik kampının katılımcısı aktarıyor: “2016 yılının başlarında ‘Azovcu’ kampındaydım. O zamanlar 14 yaşındaydım. Orada engellerden oluşan parkurdan geçtik, şiir öğrendik ve Ukrayna'ya bağlılık yemini ettik. Enteresandı. Eğitmenler bizlere asıl düşmanlarımızın Yahudiler ve Ruslar olduğunu söylüyorlardı. Bize nefret ve birlik aşıladılar.”

Benzer kamplar zamanla Ukrayna'nın her yerine yayılır.

Fiziksel ve ideolojik olarak en hazırlıklı gençler daha sonradan ATO (Anti-Terör Operasyonu – Kiev Rejimi’nin 2014’ten itibaren Donbass’a karşı yürüttüğü savaşa verdiği isim) bölgesine gönderilirler.

“Azovcu”  ulusal-vatansever kamp katılımcısı devam ediyor: “Birçoğumuz savaşmak istiyorduk! Bazılarının Doğu Ukrayna'ya gitmesine yardım edildi. Orada hendek kazdılar ve müstahkem mevkiiler inşa ettiler. Bazen reşit olmayanlar nezdinde, özellikle Doğu Ukrayna'da bulunmuş olanlar istihbarat faaliyetlerine yönlendiriliyordu. Biri mayına basması sonucu öldü. Diğerini ise Ruslar esir aldı. Onun akıbetini bilmiyorum."

2015’e dek 18 yaş altında 21 kişinin savaşa katılıp da öldüğü resmen kabul edilir…

2015’te ülkenin o zamanki Cumhurbaşkanı olan Petro Paraşenko, Ukraynalı askeri personeli bünyesinde o ana kadar ölen ergen çocukların sayısını kendi ifadesiyle kamuoyuna şöyle açıklar: “Sene sonu itibarıyla, Doğu Ukrayna'da ülkemizi savunurken öldürülenler arasında 18 yaşının altında 21 genç erkek vardı.” (4).

Şaşırtıcı olmayan şekilde devletin başındaki isim, sadece yetişkin olmayan bireylerin savaşa katılımlarını saklamaz ve ülkesinde bu açıdan çocuk haklarının ihlalinden endişe duymazken, fakat aynı zamanda ölen çocukları, Ukrayna için canlarını verdikleri için de övmekteydi.

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya dönük “Özel Askeri Operasyon” başlatmasından bu yana, Ukrayna birliklerinin saflarında miniklerin savaştığına dair enformasyon sahasında düzenli haberler çıkıyordu.

Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, selefinin aksine, bu tür hikâyelerle gurur duymakta acele etmiyor ve çoğu zaman bunları "Rus sahtekârlıkları" şeklinde nitelendiriyor.

Tigran ve Nikita’nın Berdyansk’ta polis ve askeri öldürmesi hadisesi…

Ergen Ukrayna vatandaşlarının askeri açıdan istismar edilmeleri ve askeri eylemlere katılımları zamanla hem Ukrayna hem de Avrupa medyasında giderek daha fazla yer almaya başlayacaktır.

16 yaşındaki Tigran Oganesyan ve Nikita Khanganov'un 2023 yazında Zaporojye Eyaleti’nin Berdyansk kentindeki ölüm hikâyeleri kamuoyunda geniş yankı bulur (5).

.

-Berdyansk’ta bir asker ve polisi otomatik silahlarla öldüren 16 yaşındaki Tigran Oganesyan ve Nikita Khanganov’un resimleri.

Şehrin Rus birlikleri tarafından alınmasının ardından yıkıcı faaliyetlerde bulunmaya başlayan Tigran ve Nikita adlı gençler bir gün sokakta makineli tüfekle ateş açmak suretiyle bir polis memuru ile bir Rus askerini öldürecek ve ardından kendileri de Rus güçlerince etkisiz hale getirilecektir.

Ukrayna tarafı, ölenleri hemen “kahraman”, Rusya tarafı ise “terörist ve sabotajcı” olarak nitelendirir.

Pentagon Başkanı danışmanından VSU aleyhinde çok önemli bir itiraf…

Pentagon Başkanı’nın danışmanlarından ve ABD Ordusu’ndan emekli Albay Douglas McGregor, Aralık 2022'nin sonunda bir YouTube kanalında, VSU’nun ciddi kayıplar verdiğini ve giderayak daha çok acemi askere ihtiyaç duyduğunu belirtip: “Şimdi ergenleri harekete geçirmeye çalışıyorlar. 13, 14 ve 15 yaşındaki beceriksiz insanlar. Kelimenin tam anlamıyla kalıntıları kazıyorlar” biçiminde konuşmuştu: (6).

-Donetsk İli’ndeki Çervonoye Köyü kırsalı yakınlarında, ergen bir genç bir hendek kazarken görülüyor.

Ele geçen ve 11 Şubat tarihli bir fotoğrafta Ukraynalı ergen bir genç, ülkesinin doğu cephesinde Rusya güçlerine karşı görev yapan askerler için Donetsk İli’nde yer alan Chervonoye Köyü kırsalı yakınlarında hendek kazarken görülüyor,

15 yaşındaki Andrey Pokrasav’ın IHA’sının yardımıyla Rus konvoyu yok edilir…

16 yaşındaki Kharkov sakini Radomir Tyutyunnik, VSU için kendi elleriyle kamikaze SİHA’ları üretmektedir (7).

-Kievli 15 yaşındaki Andrey Pokrasav, IHA kullanırken

15 yaşındaki Andrey Pokrasav ise, 2022 yılında Rus birlikleri Kiev yakınlarındayken, Ukrayna Ordusu lehine mühim bir işe imza atar: Ergen genç, bir İHA kullanmak suretiyle düşmanın yerini hesaplar ve koordinatlarını “Ukrayna Bölgesel Savunma” birimine iletir.

Bu stratejik yardım, 70 adet Rus askeri aracından oluşan büyük bir konvoyun imha edilmesini mümkün kılacaktır (8).

Öte yandan, söz konusu eylemleri nedeniyle bu şekilde ergen gençlerin Rus birliklerinin meşru hedefleri haline gelmesi, Ukrayna tarafını pek de ilgilendirmiyor.

Okul ve üniversitelerde savaşa katılım ajitasyonu iddiası…

VSU’daki ciddi personel sıkıntısı, askeri komiserleri okul ve üniversitelerde okuyan öğrenciler arasında aktif ajitasyon kampanyaları yürütmeye iter (Gerçi bu resmi olarak henüz doğrulanmış değil).

Yine de savaşa gitmek isteyen herkes, zaten çoktandır cephede bulunuyor. Aralık 2023'ün başlarında Forbes dergisinin Ukrayna versiyonunda şu başlıklı bir yazı yayınlanır: “Savaş ve Gençlik. Onlara neler ilham veriyor ve genç kahramanlar gençliklerini siperlerde nasıl geçiriyorlar - beş hikâye" (9).

Makalede, ergenler de dâhil olmak üzere savaşmaya giden genç Ukraynalıların hayatları anlatılmaktadır.

Çernigovlu 17 yaşında Nika Chernyavskaya Buça, İrpen ve Borodyanka'da molozları temizlerken, 18 yaşına geldiğinde ise bir gönüllü sağlık görevlileri organizasyonuna katılacak ve kendisini düzenli olarak ön cephede bulacaktır.

Ukrayna'da askere çağırma yaşı 17'den 16'ya kadar düşürüldü…

Ukrayna'daki en sonki büyük savaşın neredeyse iki yıldır sürmesi nedeniyle gerek askeri seferberliğin boyutu ve gerekse ülkeden nüfus çıkışı arttı.

Ukraynalı yetkililer, reşit olmayanların VSU’ya entegrasyonuna yönelik mekanizmaların basitleştirilmesi de dâhil olmak üzere, daha fazla seferberlik için potansiyel adayların sayısının genişletilmesi konusu üzerinde çalışıyor.

2023'ten bu yana, Ukrayna'da askerlik hizmetine kaydolma yaşı 17'den 16'ya düşürüldü, bu da potansiyel asker adayı ergenlerin yurtdışına olası çıkışını zorlaştırmış oldu (10).

Ukrayna'da zorunlu askerlik yaşını 18'den 17’ye ve hatta 16'ya kadar düşürme önlemi, fantastik görünüyor olsa da, gençlerin çeşitli statülerde (İHA-SİHA yönetimi, tıp, mühendislik birlikleri) "gönüllüler" olarak askeri oluşumlara entegre edilmesi süreci görünüşe göre ivme kazanmış durumda.

.

Okay Deprem, dikGAZETE.com

(1) https://focus.ua/uk/voennye-novosti/610759-rosiyani-zapustili-fejk-pro-zagibel-na-fronti-17-richnogo-pidlitka-v-oda-sprostuvali-foto

(2) https://24tv.ua/vin_u_16_rokiv_pishov_na_viynu_za_tse_yogo_vidrahuvali_z_ptu_a_matir__sudyat_n559801

(3) https://nv.ua/ukraine/events/boec-ato-nazval-dobrovolcev-zaderzhannyh-za-ubiystvo-milicionerov-47390.html

(4) https://golos.ua /news/za-vremya-ato-v-ukraine-pogibli-2269-ukrainskih-voennyh-iz-nih-21-nesovershennoletnij

(5) https://www.bbc.com/russian/articles/c25v45g99gyo

(6) https://rg.ru/2022/12/26/polkovnik-makgregor-vsu-mobilizuiut-podrostkov-iz-za-ogromnyh-poter.html.

(7) https://kanaldim.tv/bpla-dlya-zsu-16-richnyj-hlopecz-vygotovlyaye-drony-kamikadze/

(8) https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/06/07/skateboarding-15-year-old-boy-hailed- kahraman-ukrayna'yı kurtaran -kyiv/

(9) https://forbes.ua/war-in-ukraine/viyna-i-molodist-chim-nadikhayutsya-ta-yak-prozhivayut-svoyu-molodist -v-okopakh-yuni-geroi-ukraini-29092023-16356

(10) https://www.rbc.ua/rus/styler/mobilizatsiya-ukrayini-kih-umov-17-richnih-1684857599.html

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?