USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna'dan provokatif Türk-Rus açıklaması: "Putin'e büyük bir darbe vurduk!"

11-10-2021

MOSKOVA

Türkiye'nin Kırım ile ilgili açıklamaları, Türk-Rus dostluğunu isteyen insanları neden sürekli rahatsız ediyor biliyor musunuz!..

Ben Moskova'nın resmi tepkilerine hiç değinmek istemiyorum. Zira bu resmi tepkileri de okuyoruz.

Geçtiğimiz aylarda Ukrayna hükümeti, başkent Kiev’de “Kırım Platformu” adlı Rusya karşıtı bir etkinlik düzenlemişti. Bu toplantıya Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılmıştı.

Bu arada, Rusya'dan bu etkinliğe karşı çeşitli tepkiler de gelmişti. Örneğin, Rusya'nın Uluslararası Haber Ajansı “Rossiya Segodnya”nın Genel Müdürü ünlü gazeteci Dmitriy Kiselyov, “Kırım Platformu” projesini “sokak sirki” olarak nitelendirmişti.

Gazeteci Kiselyov'a göre, bu projenin arkasında İngiliz istihbaratı bulunuyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Daimi Temsilcisi, Kırım Başbakan Yardımcısı Georgiy Muradov da, Türkiye'nin “Kırım Platformu” zirvesine destek veren tavrını “rezalet” diyerek eleştirmişti.

Şimdi aradan bir kaç ay geçti. Ve dün ne oldu biliyor musunuz? Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ülkesinin “TSN” medya yayınına yaptığı röportajında şu cümleleri söyledi: “Ankara'nın, Kırım'ın ilhakını tanımadığı yönündeki açıklamaları ve ‘Kırım Platformu’na katılması, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'e büyük bir darbe vurdu.

Ukraynalı Bakan, iddialarına şöyle devam etti:

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kırım Platformu'nun en aktif katılımcılarından biri olmaya devam edeceğini ve Ukrayna ile birlikte diğer devletleri Kırım Platformu Deklarasyonu'na katılmaya ikna etmeye hazır olduğunu defalarca teyit ettiğini vurguladı.

Bu arada, bu açıklamaları Ukrayna Dışişleri Bakanı, Kiev'de ziyarette bulunan Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerin ardından söyledi. 

Bu açıklamalar, dün ve önceki gün Rus medyasında geniş yer aldı. Peki Ukrayna, bu açıklamaları neden yapıyor?

Amacı ne?

Belli ki bu tür açıklamalar “provokatif bir açıklama” ve Türk-Rus ilişkilerini gerginleştirmeyi hedef alan açıklamalar. 

Bizim, Ukrayna ile ilgili bir sorunumuz yok. 

Ukrayna ve Türkiye ilişkileri elbette ki önemli. Ona sözümüz yok. Fakat, Türk-Rus ilişkilerine ve iki ülke liderleri ile halklarının dostluğuna değer ve önem veren insanlar olarak bu tür açıklamaları “kabul edilemez” diye değerlendiriyoruz.

Türkiye'nin Kırım açıklamalarını fırsat bularak, çeşitli provokasyonlarla Türk-Rus ilişkilerini bozmaya çalışmak da kabul edilemez ve bunu kınıyoruz. 

İşte bu nedenle, Türkiye'nin sık sık yaptığı Kırım konusundaki bazı açıklamaları doğru bulmuyoruz; çünkü bunu fırsat bulup Türk-Rus işbirliği aleyhine kullanmaya çalışan kötü niyetli insan ve ülke sayısı çok fazla. İşte bizim tepki gösterdiğimiz nokta budur.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FUAD
FUAD 3 yıl önce
Ömür bey ben de teşekkür ederim! Eksik olmayın...saygılar sevgiler...Fuad Safarov
Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez 3 yıl önce
Fuat Safarov, değerli bir gazeteci ve Türk Rus ilişkilerini ilk kaynaktan analiz ediyor. kalemine sağlık