USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uçak krizinde Jirinovski'nin bilinmeyen ‘arabuluculuk’ rolü

Uçak krizinde Jirinovski'nin bilinmeyen ‘arabuluculuk’ rolü
09-04-2022

MOSKOVA

Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski, koronavirüs nedeniyle 2 Şubat’tan bu yana Moskova’da yattığı hastanede 75 yaşında hayatını kaybetti. 

Rus politikacının, 24 Kasım 2015 “uçak krizi” sırasında Rusya’nın düşürülen uçağına misilleme olarak İstanbul Boğazı'nı “nükleer silahla bombalama” önerisinde bulunduğu bilinirken, daha sonraki aylarda Jirinovski'nin "barış için arabuluculuk" yaptığı da pek bilinmeyen bir gelişme. 

Örneğin, 2016 yılının Haziran ayının ilk günlerinde, Jirinovski, Rus devlet televizyon kanalı Rossiya-1'de ünlü gazeteci Vladimir Solovyov'un canlı yayın programına konuk oldu.

Solovyov, aniden Jirinovski’ye; “Vladimir Wolfoviç, kaynaklarıma göre, geçenlerde Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi (dönemin elçisi Ümit Yardım) ile görüşmüşsünüz!.. (gülümseyerek) O görüşmeyi, bizimle de paylaşabilir misiniz?” diye sordu.

Jirinovski, “Evet, görüştük!.. Rus-Türk ilişkilerinin düzelmesi için atılacak adımlar hususunda görüşmeler yaptık. Rus-Türk ilişkilerinin bozulması, ABD’in işine yarayacak" diyerek bilgiyi doğruladı. 

Jirinovski'nin, hayatını kaybettiği günün gecesi yine Rossiya-1 kanalının söz konusu canlı yayın programına katılan Rusya'nın Habarovsk Bölge Valisi ve Jirinovski'nin eski yardımcısı Mihail Degtyarev, "Uçak krizini hatırlıyor musunuz. Biz Jirinovski ile birlikte Erdoğan'ı ziyaret ettik. Jirinovski ile Erdoğan buluşmasında yüz yüze, tercüman kullanmadan Türkçe konuşarak, onun neler yapılması gerektiğini anlattı. Netice itibariyle de Erdoğan gerekeni yaptı" diye iddiada bulundu. 

Fakat, Degtyarev'in hangi ziyaretten bahsettiği de bilinmiyor. Çünkü Jirinovski, Kasım 2016'da parti kurmaylarıyla Ankara'ya bir ziyaret yapmış ve Erdoğan'la görüşmüştü. Fakat bu ziyaret, ikili ilişkilerin düzelmesinden sonraki tarihlere denk geliyor. 

Fakat, gerçek olan şudur ki, “uçak krizi” sırasında Ankara, diğer kanallar gibi Jirinovski aracılığıyla da çözüm yollarını aramış.

Zaten kendisi de dönemin Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım ile görüşmesini kısaca şöyle anlattı: “Evet, görüştük!.. Rus-Türk ilişkilerinin düzelmesi için atılacak adımlar hususunda görüşmeler yaptık."

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?