USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türkiye’nin estetik cerrahide destinasyonu ve Medikal İstihbarat

Türkiye’nin estetik cerrahide destinasyonu ve Medikal İstihbarat
25-11-2023

Türkiye’nin estetik cerrahide destinasyonu ve Medikal İstihbarat

Medikal İstihbarat; yabancı tıbbi yetenekler, bulaşıcı hastalıklar, çevre sağlığı riskleri, biyoteknolojideki gelişmeler ve ulusal ve askeri öneme sahip biyomedikal konulardaki gelişmeler ve zorla korumaya destek dahil olmak üzere dünya çapındaki sağlık tehditleri ve sorunlarının toplanması, değerlendirilmesi ve tüm kaynaklardan analiz edilmesinin ürünüdür ve tüm bunların bileşimidir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin medikal istihbarat alanında kurumsal ve merkezileşmiş bir çalışması var mı yok mu bilmiyorum?

Taramalar sırasında TSK bünyesinde medikal istihbarat yapılanması ile ilgili bilgiye rastlamadım. Ancak Küresel koronavirüs/Kovid-19 salgını, geleneksel sağlık güvenlik anlayışına yönelik kabul ve uygulamalarda değişikliğe gidilmesi gerektiğini çok net ortaya koydu.

Medikal istihbarat, günümüzde daha çok militer güçlerin terminolojisinde yer alıyor. Dost kuvvetlerin savaş gücünün korunmasına yönelik stratejik planlama ve askeri tıbbi planlama ve operasyonları ilgilendiren yabancı tıbbi, biyo-bilimsel ve çevresel bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi, analizi ve yorumlanmasından kaynaklanan istihbarat kategorisi ve hem askeri hem de sivil sektörlerde yabancı tıbbi yeteneklere ilişkin değerlendirmelerin oluşturulması gibi etkinliklerle değerlendiriliyor.

Medikal istihbaratta ABD örneği…

US Army/ABD Ordusuna bağlı Ulusal Tıbbi İstihbarat Merkezi NCMI;  daha önce Fort Detrick, Maryland'de bulunan Silahlı Kuvvetler Tıbbi İstihbarat Merkezi AFMIC, Savunma İstihbarat Teşkilatı'nın bir saha üretim ajansıdır. NCMI ise Savunma Bakanlığı bünyesinde tıbbi istihbarattan birincil sorumluluğa sahiptir.

Yıllar geçtikçe tıbbi istihbarat, dünya çapındaki çeşitli ülkelere insani yardım sağlamaya yönelik ABD politikasının formüle edilmesinde önemli bir bileşen haline geldi. Tıbbi istihbarat, "Yabancı tıbbi, biyoteknolojik ve çevresel bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi, analizi ve yorumlanmasından kaynaklanan istihbarat kategorisi" olarak tanımlanmıştır.

Askeri tıbbi planlamacılar ve stratejik karar vericiler, kuvvet hazırlığı, muharebe operasyonları ve yabancı bir ortamda insani misyon katılımının değerlendirilmesinde tıbbi istihbara verilerini göz önünde bulundururlar. İnsani yardım da bu kapsamdadır. Bu tür veri işlemelerinin arkasındaki ana motivasyon hiç şüphesiz ABD'nin stratejik çıkarlarının korunması veya geliştirilmesidir.

NATO, Tıbbi İstihbarat Kursları düzenliyor!..

Günümüzde NATO Tıbbi İstihbarat Kursları, müttefik ülke subaylarına yönelik düzenleniyor. Bu dersin amacı NATO tıbbi istihbarat prosedürlerine ilişkin temel bilgileri vermek; NATO misyonları, NATO kodlama sistemi NCS ve NATO kuvvet yapısı NFS için tıbbi istihbaratı düzenlemek, yönetmek, planlamak ve sentezlemek. Buna kavramlar, kurallar, terminoloji, genel program yönetimi ve prosedürler dahildir.

Bu kurslarda NATO Tıbbi Komuta ve Kontrol yapılarını kavramak, NATO İstihbaratını, Tıbbi Bilgilerini ve NATO Tıbbi İstihbaratını Açıklayabilmek, NATO Tıbbi İstihbaratının Sentezlenmesi, Tıbbi İstihbarat Sürecini Uygulama: Verilen senaryolar doğrultusunda öğrenciler, tıbbi istihbarat değerlendirmesinin farklı yönlerini ve askeri, insani ve ortak çokuluslu operasyonlar için tıbbi istihbarat ürünlerinin geliştirilmesini ayrıntılı olarak gösterildiği belirtiliyor.

Tıbbi istihbarat, tıbbi desteğin çok önemli bir unsurudur ve önemli değişikliklere uğramıştır.

NATO'nun ortak ve çok uluslu misyonlar kavramı ve NATO'nun geleneksel operasyon alanlarının dışında (her zaman ve her yerde) müdahale edebilme yeteneği, (tıbbi) kuvvet korumasına verilen önemi artırmıştır. Bu durum kapsamlı, entegre, zamanında ve tutarlı tıbbi istihbarata yönelik talebin artmasına yol açmıştır. NATO içindeki Tıbbi İstihbarat eğitimi, başka hiçbir NATO kursunun kapsamında değildir.

Türkiye estetik cerrahisinin medikal istihbaratta rolü olabilir mi?

Sağlık reformları ve mevcut iktidarın sağlık sektöründeki yatırımlarının sayesinde Türkiye, estetik cerrahinin merkezine dönüştü. Nitekim Türkiye plastik cerrahi için popüler bir destinasyon olarak ön plana çıkıyor.

"Neden" diye soracak olursanız, birinci sınıf tıp uzmanları, uluslararası akredite hastaneler ve Türk hükümetinin güçlü desteğiyle, dünyanın dört bir yanından artan sayıda turistin estetik operasyonlar yaptırmak için Türkiye’ye akın etmesi şaşırtıcı olmadığı gibi tesadüf de sayılmaz.

Uluslararası sağlık kuruluşlarının  dünya genelinden toplatığı verilerle, Türkiye, estetik cerrahide mükemmellik konusunda bir itibar kazanmıştır.

Estetik ameliyatı hayal bile edemeyen on binlerce Avrupalı, kendi ülkelerindeki fahiş sağlık ücretleri nedeniyle estetik ameliyatlarıını artık Türkiye'de yaptırıyor.

Türkiye, özellikle plastik cerrahi isteyen uluslararası hastalara hizmet veren modern ve iyi donanımlı tıbbi tesislerin geliştirilmesine yönelik önemli yatırımlar yapmıştır. Bu tesisler, hastaların en son cerrahi tekniklere erişmesini sağlayan en son teknolojiyle donatılmıştır.

Ayrıca Türkiye'deki klinik ve hastaneler sıkı hijyen ve güvenlik standartlarına bağlı kalarak hastalara tedavi yolculukları boyunca güvenli ve konforlu bir ortam yaratılıyor. Bazı kaynaklarda tamamı yabancılara yönelik olan tahminen 1.500 kozmetik tedavi acentesinin faaliyet gösterdiği iddia ediliyor.

1,2 milyon yabancı, Türkiye'ye bu iş için geldi!..

2022 yılında 1,2 milyondan fazla yabancı, büyük çoğunluğu kozmetik olmak üzere tıbbi prosedürler için Türkiye'yi ziyaret etti. Aralarındaki İngilizlerin oranı diğer milletlerden daha hızlı artıyor. Sağlık turizmi, artık Türkiye'ye her yıl 2 milyar £ getiriyor; bu, şu anda yüzde 55 enflasyonla boğuşan, zor durumdaki bir ekonomiye hayati önem taşıyan bir yabancı para girişi anlamına geliyor.

Yurtdışından gelen müşterilere sunulan tedavi listesinin başında saç ekimi ve estetik diş hekimliği geliyor, ardından lazerle göz düzeltme, kilo verme ameliyatı/ midenin yarısının alınması ve klasik cerrahi müdahaleler geliyor. Burun estetiği, göğüs estetiği, yüz germe, göz kaldırma.

İstanbul en çok kliniğe ev sahipliği yapıyor ve Antalya ikinci sırada ve hızla yükseliyor. Bu olgunun ardındaki mantık oldukça basit: Türkiye'de kozmetik işleri ucuza geliyor. İnanılmaz derecede ucuz, genellikle Birleşik Krallık'taki bir kliniğe ödeyeceğiniz paranın üçte biri kadar.

Estetik cerrahide Türkiye'nin seçilmesinin nedenleri?

1- Türkiye’de estetik cerrahi son derece ekonomiktir.

2- Dünya Sağlık Örgütü’nden referanslı, küresel standartlarla uyumlu, sıkı duzenlemelere tabi medikal sektör.

3- Çok sayıda estetik cerrahi prosedürü ve seçenek mevcut.

4- Lüks bir tatil deneyimi içerebilir.

5- Türkiye, estetik cerrahi için güvenli ve istikrarlı bir ülkedir.

Türkiye'ye kozmetik turizmi için gelen İngiliz vatandaşları arasında ölüm vakalarının artması sonrası İngiliz hükümetinin Türk yetkililerle sağlık ve kozmetik turizmine dair düzenlemeleri görüşeceklerini açıklamasına bakılırsa dış gücler bizi kıskanıyor.

Konu “tıbbi istihbarat” olunca aklıma geldi!..

Özel sağlık sektöründe yurtdışı müşterilerine hizmet veren sağlık kuruluşlarının arşivinde ne bilgiler var bir bilseniz!..

Estetik cerrahı bir dostum, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden Türkiye’yi tercih eden birçok VİP müşterisinin olduğunu, çoğunun evlilik dışı ilişkilerdeki partnerlerinin estetik operasyonlarını yaptırdığını söyledi.

Doğal olarak merak ettim Neler yaptırıyorlar?” diye sormuş bulundum.

Burun operasyonları saç ektirme, en masumları dedi. “Göğüs küçültme büyütme, genital bölgedeki şekil bozukluklarına yönelik operasyonlar (Labioplasti estetiği- Vajinal sıkılaştırma estetiği- Kızlık zarı onarımı- Vajina beyazlatma), cinsiyet değiştirme…” falan diye listeyi sıraladı.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://lenta.ru/articles/2023/08/03/thai/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26630107/

https://www.bbc.com/turkce/articles/c80wrdpz797o

https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_69718.htm

https://irp.fas.org/agency/army/mipb/1996-1/wolowicz.htm

https://www.vedomosti.ru/special/2021/07/26/peresadka-volos-v-turtsii

https://europesurgery.co.uk/blog/why-do-people-go-to-turkey-for-plastic-surgery/

https://www.dla.mil/Working-With-DLA/Federal-and-International-Cataloging/NATO/

https://usacac.army.mil/sites/default/files/misc/doctrine/CDG/cdg_resources/manuals/

https://www.health.mil/Reference-Center/Glossary-Terms/2020/09/17/Medical-Intelligence

https://www.natoschool.nato.int/Academics/eLearning/Course-Catalogue/Course-Description?TabId=284&ID=87&language=en-US

https://asthetica.com/resources/news/5-reasons-why-everyones-choosing-turkey-for-cosmetic-surgery/

https://www.dailymail.co.uk/health/article-12151565/The-deals-luring-Brits-Istanbul-cosmetic-surgery.html

https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/turkey-dental-surgery-katie-price-teeth-antalya-travel/

https://www.dikgazete.com/yazi/dunyada-ve-turkiyede-medical-intelligencetibbi-istihbarat-faaliyetleri-makale,1805.html-1805.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?