USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tüm dünyaya açık bir mesaj

Tüm dünyaya açık bir mesaj
02-06-2022

Azerbaycan, Bakü 

TEKNOFEST, Türkiye'nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivalidir. Azerbaycan, 2021 yılından itibaren 2018 yılından bugüne düzenlenen yıllık ”TEKNOFEST" festivaline katılıyor.

Festivalin sergi bölümünde inşa edilen Azerbaycan Ulusal Pavyonu'nda 11 yerel ve yeni şirketin ürünlerinin yanı sıra yerli üretim insansız hava araçlarının üretimi de sunuldu.

Azerbaycan'da Türkiye dışında ilk kez “TEKNOFEST" festivalinin düzenlenmesi, iki ülke arasındaki dostane, kardeşçe ve stratejik müttefik bağların daha sonraki adımlarının da tezahürüdür.

Başkent Bakü’nün Hatai Bölgesi Okul Müdürü Cavid Aliyev ile TEKNOFEST hakkında konuştuk.

Cavid Aliyev’in Azerbaycan - Türkiye ilişkileri ve Teknofest ile ilgili söylediklerini şöyle özetleyebiliriz:

-Cavid Əliyev, Xətai Rayonu, 86 nomrəli məktəb Okul müdürü- 

Azerbaycan ve Türkiye sürekli birbirlerine destek oluyorlar. Ülkelerimiz her zaman hem iyi hem de zor zamanlarda birbirinin yanındadır.

Türkiye ve Azerbaycan ne kadar daha fazla güvenle birlikte yürürse, bölgemizde barış ve huzur o kadar güçlü olacaktır.

İkinci Karabağ Savaşı sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın savaşın ilk saatlerinde “Azerbaycan yalnız değil, Türkiye onun yanında" sözleri, Azerbaycan'a ek güç kazandırdı, ruh verdi, güven verdi. Azerbaycan halkı, bunu asla unutmayacak.

Tarihimizin en önemli anlarında birlikteydik. Bakü'nün Ermeni işgalinden kurtulmasına yönelik askeri geçit töreninde Türk ve Azeri askerleri Özgürlük Meydanı'na omuz omuza çıktılar. Bunun tekrarını 2021'deki Zafer Geçit Töreni’nde gördük. Bu bizim birliğimizin zaferiydi. Birlikte olacağız ve gücümüz her geçen gün büyüyecek.

Şuşa Deklarasyonu’ndan bahseden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şunları söyledi: “Tarihi Şuşa Deklarasyonu'nu imzaladıktan sonra Türkiye ve Azerbaycan resmen ittifakın zirvesine ulaştılar”

Aliyev, bu ortaklığın siyaset, ekonomik ilişkiler, enerji, ulaşım projelerinin gerçekleştirilmesi, kültür, eğitim, askeri inşaatta her yerde tezahür ettiğini de vurguladı.

Bundan sonra Türkiye ve Azerbaycan sadece ve sadece yükselen çizgide ilerleyecekler.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Selçuk Bayraktar'ın sadece “TEKNOFEST”in organizatörü ve başlatıcısı değil, aynı zamanda Selçuk Bey ve Bayraktar ailelerinin de dünyada tanınmış aileler olduğunu belirtti.

İkinci Karabağ Savaşı’nda ünlü “Bayraktar” silahının rolü artık dünyada da bilinmektedir.

Önemli bir olay, dünyaca ünlü bilim adamı, Nobel Ödülü sahibi Aziz Sancar ve TEKNOFEST organizatörü, ünlü Bayraktar İHA ve SİHA’larının mucidi Selçuk Bayraktar'ın Azerbaycan'a İkinci Karabağ Savaşı’nda sözünü söyleyen ortak ziyaretidir.

Aziz Sancar gibi insanlar gençler için bir rol modelidir; bir bilim adamı, vatandaş, Türkolog ve vatansever olarak.

Selçuk Bayraktar da gençler için mükemmel bir örnektir. Eminim gençliğimiz, Aziz Bey ve Selçuk Bey gibi başarılar için çalışacaktır.

 

Azerbaycan ve Türkiye'nin birliği, hiçbir zaman baskı ve tehdit altında olmayacak ve tehditlere karşı olacaktır.

En kötü şartlarda işgal ve adaletsizliğe karşı adil mücadelemizi savunarak doğru olanı söyleyerek, geri adım atmadan ve hep ayakta durmaya devam edeceğiz.

Gördüğünüz gibi, "TEKNOFEST" sadece havacılık, uzay ve teknolojinin en büyük festivali değil, aynı zamanda iki kardeş devletin samimi ilişkilerinin ve yıkılmaz Türk birliğinin bir göstergesidir.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de belirttiği gibi: "30 yıldır Azerbaycan halkı özgürce yaşıyor, bağımsız politikalar uyguluyor ve politikasının temelinde komşu devletlerle iyi komşuluk ve ortaklık ilkeleri bulunmaktadır."

Bugün halkın ve iktidarın birliği, halkın devlete olan güveni, devlet başkanının zemininde, pragmatik, vizyoner bir siyasi lider ve gelecekte büyük başarılar elde edecek.

Savaşta olduğu gibi, barış zamanında da Türkiye, kardeş Azerbaycan'ın yanındadır.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Aynur
Aynur 2 yıl önce
Uğur olsun.