USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tang Paradise: Tam 1300 yıl boyunca 4 meşhur Çin Hanedanın kraliyet bağı oldu!

Tang Paradise: Tam 1300 yıl boyunca 4 meşhur Çin Hanedanın kraliyet bağı oldu!
04-01-2023

西安

Xi’an - Shaanxi, ÇİN 

Ni hao! Selam, değerli dostlar! Yeni yılınız kutlu olsun!

Bugün sizi, yeni yılı kutladığım, 大唐芙蓉园 Tang Cenneti (Tang Paradise) diye adlanan tam 1300 yıl boyunca 4 meşhur Çin Hanedanının (Qin, Han, Sui ve Tang) kraliyet bağı olmuş mekana seyahate götüreceğim.

Tang Paradise (Tang Cenneti), Çin Halk Cumhuriyeti, Shaanxi eyaletindeki Xi'an şehrinde büyük bir tema parkıdır. 

Park, Tang Hanedanlığı'nın başkenti Chang'an (Xi’an’ın geçmiş ismi) şehrinde, eski Furong Garden (Furong Bahçesi) kompleksinin yerinde yer almaktadır, ancak neredeyse tamamen modern binalardan oluşmaktadır. “300 mu” (yaklaşık 49 dönüm) su oluşturan toplam “1.000 mu” (yaklaşık 165 dönüm) bir alanı kaplamaktadır.

Bu cazibe sadece Çin'in kuzeybatı bölgesindeki en büyük kültürel tema parkı olduğunu iddia etmekle kalmıyor, aynı zamanda Tang Hanedanlığı'nın (618-907) kültürünü tam olarak sergileyen kraliyet bahçesi şeklindeki ilk parktır. 

Toplamda, ziyaretçilerin on iki kültürel temanın ve Tang Hanedanlığı kültürünün ihtişamı, refahı ve parlaklığının güzel bir gösterisinin tadını çıkarmaları için burada on iki pitoresk bölge bulunmaktadır.

Karantina kısıtlamaları olduğundan yalnız 1 alanın içerisine girebildim; o da “İmparatorlar Kültür Alanı”ydı.

The Purple Cloud Building (‘Mor Bulut Binası’nın) içinde yer alan İmparatorlar Kültür Alanı, Tang Hanedanlığı'nın yüce imparatorlarını temsil eden parkın simgesidir. 

Mor Bulut Binası, aslen 726 yılında inşa edilmiş ve festivaller sırasında Tang Hanedanlığı'ndan imparator Xuanzong (685-762) tarafından ziyaret edilmiştir. Bina, eski binanın kalıntıları üzerine yeniden inşa edilmiştir.

Mor Bulut Binası dört kattan ibarettir.

Birinci katta kültürel kalıntılar, heykeller ve Xi'an'ın (imparatorluk şehri Chang'an’ın) büyük bir kopyası vardır. Aynı zamanda Çin için müreffeh bir zaman olarak kabul edilen İmparator Taizong (599-649) dönemi Zhenguan'a da odaklanıyor.

İkinci katta, İmparator Xuanzong ile konuşan Çinli bakanların birkaç renkli heykeli bulunuyor.

Üçüncü kat, Çin müziğinin yanında Kraliyet Dans gösterisini görebileceğiniz bir gösteri salonudur.

Dördüncü kat ise eğlence amaçlıdır.

Tang Cenneti’ni ‘inanılmaz’ kılan şey, artık geleneksel Çin anlayışında sadece su ve dağlardan oluşan bir bahçe olmamasıdır.

Seçkin tasarımcıları, şiir, şarkılar ve danslar, pazarlar, yiyecekler, kadınların yaşama tarzları ve bilim gibi Tang Hanedanlığı’nın karakteristik özelliklerinden hemen hemen her şeyi kültürel temaları kullanarak her siteye entegre ettiler ve böylece her yere kendi hikayelerini verdiler.

Çok sayıda Tang Paradise binasında, Tang Hanedanlığı'na özgü neredeyse tüm mimari türleri görebilirsiniz. Ayrıca, bu hanedanın uygarlığı hakkında rahatlatıcı şarkı ve dans gösterileri için yerler de vardır.

Burada yürürken tam bir keyif alacaksınız ve sanki bir peri masalı ülkesine girmiş gibi hissedeceksiniz. Tang CennetiTarihi Bahçe”, “Ruh Bahçesi”, “Doğa Bahçesi”, “İnsan Kültürü Bahçesi” ve “Sanat Bahçesi” olarak bilinir.

Buradaki en özel ve şaşırtıcı şölen “tat”dır.

"Tat" kelimesi, yiyeceklerin lezzeti ve kokusuna atıfta bulunmaz, bunun yerine tüm Tang cennetinin, güzel bir kadın gibi, kokuyla dolu olduğu anlamına gelir.

İnanılmaz, değil mi? Ama kesinlikle doğru!

Nedenini sorabilirsiniz!..

İşin sırrı; burada “tütsü brülörleri”nin olması.

Yürüyüş yollarının her iki tarafında her birkaç metrede bir sokak lambasına benzeyen bir tütsü brülörü durmaktadır. Yüksekliği sadece 1,5 metre (yaklaşık 5 feet), içinde tütsü spiralleri yanıyor.

Tüm burayı Xanadu'ya gizemli hissettiren bu koku budur. Böylece nereye giderseniz gidin, şüphesiz onun zayıf kokusu sizi kuşatacaktır.

İnsan elleriyle oluşturulan bir başka şaşırtıcı ‘mucize’ ise “dünyanın en iyisi” olduğunu iddia eden “Su Şovu”dur.

Film ekranı suyun yüzeyidir; böylece çerçeveyi üç boyutlu yapan özel bir optik efekt oluşturabilir. 

Filmi izlerken, güzel bir gecenin ve hayranlık uyandıran su yüzeyinin dahice bir entegrasyon haline geldiğine tanık olabilirsiniz.

Filmdeki figürler, ekranda her göründüğünde, gökyüzüne uçuyor ya da gökyüzünden iniyor gibi görünüyorlar, bu da size şahsen sahnede olduğunuz gibi harika ve hayali bir his veriyor.

Gerçekten muhteşem!

Tang Cenneti”nin gündüz ve gece manzarası ve atmosferi tamamen farklı iki manzaradır.

İlkbaharda veya yaz aylarında güneşli bir günde parka gitmek, yavaş yürüyüşler için uygun sakin ve güzel bir şehir parkıdır. Güneşin batmasıyla bütün park, farklı şekil ve masalların fenerleriyle aydınlatılan göz kamaştırıcı bir kraliyet sarayına dönüşür.

8’inci yüzyılda Tang Hanedanı, dünyaca tanınan güçlü ve müreffeh ülkelerden biriydi. 

Bu dönem, aynı zamanda binaların eski rejimlerin geleneksel özelliklerini miras aldığı ve dış unsurları emdiği eski Çin mimarisinin olgun bir dönemidir. 

Tang Hanedanlığı'nın saray mimarisi dönemin en iyi temsilcisidir. 

Yüksek pavyonlar ve ters kuleler, sarayın önündeki her iki tarafta çok düzgün bir şekilde simetrik olarak düzenlenmiştir.

Saraylar ise iç bahçedeki suyla çevrilidir.

Mimarinin biçimi, açık fonksiyonel bölümleri kapsar, kraliyet ailesi için konut, ofis ve eğlence alanlarını içerir.

Buralar hakkında daha başka çeşitli bilgileri sizinle paylaşmaya devam edeceğim; bir sonraki yazıda bakalım karşımıza neler çıkacak; o güne kadar, araya gelişigüzel eklediğimiz bu fotoğraflar sayesinde Çin’in Shaanxi eyaletinde, Xi'an şehrinde bulunan ‘Tang Paradise’ı biraz olsun gezebilirsiniz; iyi seyirler...

Bizi izlemeye devam edin! Tekrar görüşmek üzere…

.

Ulviyye Nazar, dikGAZETE.com

.

.

.

.

.

.

.

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?