USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Super Lig engelini Schalke ile aşan Ali Çavdar ile sohbetimiz

01-04-2018

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Basın Birimini tebrikle başlamak istiyoruz.

Federasyon tarafından periyodik olarak çıkarılan Tam Saha dergisini dijital ortamdan tarafımıza ulaştırıyor.

Böylelikle sağlam kaynaktan bilgi sahibi olma fırsatımız oluyor.

Derginin yeni sayısı tarafımıza ulaştığında dikkatimizi çeken konu başlığı, ülkemizdeki yabancı futbolcuların ‘sayıları’.

Araştırma yazısının içerik başlığı, Süper Lig’deki oyuncu rakamları 59 ülkeden 231 oyuncu şeklinde.

Her bir futbolcu, ülkemizin tanıtımına katkı sağlarken, kendilerine ödenen milyon dolar ekonomimize nasıl bir ‘külfet’ oluşturduğunu varın siz düşünün!

Peki, bu anlayışı nasıl ters düz edebiliriz? Sporun diliyle ‘ters’ takla attırabilir, ekonomik ifadeyle de kâra/kazanca dönüştürebiliriz mi?...

ALİ ÇAVDAR, SCHALKE 04 YOLUNDA…

Futbol ekonomisine katkı sağlamak için, takımlarımız dışarıdan transfer ettiği kadar, yurt dışına da ‘futbolcu’ göndermek zorunda.

Bugünlerde futbolumuzdaki bu sayı bir elin parmaklarını geçmez.

Bir de bir ‘uzvu’ eksik veya olmadığından engelli diye isimlendirilen kardeşlerimiz var.

Bugün Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Medipol Başakşehir gibi Süper Lig takımlarının, bu özel kardeşlerimize/futbolculara kör, sağır ve duyarsız/sakat olduğu yerde, Ali Çavdar kardeşimize Almanya’nın Schalke 04 takımına ‘transferi’ konuşuluyor ise, nasıl heyecanlanmayalım ki?

Yazılarımızı takip eden siz değerli okuyucularımız, Ali Çavdar ismine yabancı değilsiniz.

Çok değil, geçtiğimiz yıl bugünlerde formasını giydiği ve başkanı olduğu İstanbul Görmeyenler Gençlik ve Spor Kulübü (İSGÖR) kapanmasıyla ilgili görüş, yetkililere serzenişimizi yine bu satırlara taşımıştık.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan ve sporda Milli Takım oyunculuğuna kadar yükselme başarısı gösteren, doğuştan gözleri kör olan Ali Çavdar kardeşimizin yılmayan azmi, onu futboldan koparmadı.

Bugün ise Almanya yolcusu.

Kendisini ziyaretimizde, transfer sürecini, ilk bizle paylaştı.

Ali kardeşimizin içtenlik dolu anlatımları, gözleri görmesine rağmen ‘beyinleri’ kör olanlara örnek olması temenni ve duasıyla, o sohbetin satır başlıkları/aralıklarıyla sizleri baş başa bırakalım inşallah;

“BORUSSIA DORTMUND DA YER ALIYOR” 

“En büyük hayalimiz her şeye ‘kör’ algısını ortadan kaldırmak. Bunu da ancak, yaptıklarımız, başardıklarımızla gösterebiliriz. Görme Engelliler Futbol Branşında 2013’de Avrupa 3.’lüğü, 2015 yılında ise Avrupa Şampiyonluğu yaşadım.

Daha sonra olimpiyat tecrübemiz oldu.

Almanya’nın köklü kulüplerinden Schalke 04 takımından transfer teklifi aldım. Şubat ayı içerisinde bana kulübün üye kartı, flama ve formasını gönderdiler.

Hafta sonu Almanya’ya gidip, doktor kontrolünden geçtikten sonra, büyük bir aksilik olmaz ise, inşallah sözleşme imzalayacağım.

Borussia Dortmund gibi güçlü takımların yer aldığı ve Mayıs ayının ilk haftasında başlayacak olan başlayan Almanya Görme Engelliler Futbol Liginde Schalke 04 forması altında mücadele edeceğim…”

“EN BÜYÜK HAYALİM ÖRNEK OLMAK...”

“Schalke 04 takımının farklı basketbol, voleybol gibi dört branşının yanı sıra görme engelli futbol takımı var. Yurt dışına transfer olan ilk Türk futbolcu olmak, beni heyecanlandırdığı gibi üzerime sorumluluk yüklemekte.

Yaşanmamış bir deneyim söz konusu. Almanya’da bu iş nasıl oluyor, yaşayarak öğrenmek, arkamızdan gelen gençlere örnek olmak istiyorum. İlerleyen yıllarda onlar da gitsinler yaşasın, tecrübe sahibi olsunlar.

Yaşımız oldu 36. Daha öncesinde örnek alacağımız bu tür transferler/isimler olsaydı, bugün daha farklı konumlarda olabilirdik.

Geçmişten ders çıkararak, bundan sonra ne yapabiliriz anlayışıyla hareket edip, sadece engelli değil tüm topluma örnek olmayı sürdürmek istiyoruz. İnşallah bunu başarırız…”

:

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?