USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Özel gereksinimli -engelli- bireyler ve engelsiz yaşam merkezleri… -2-

Özel gereksinimli -engelli- bireyler ve engelsiz yaşam merkezleri… -2-
29-05-2022

Özel gereksinimli (engelli) bireylerin fiziksel hareketlilik içerisinde yer almalarının önemine vurgu yaparken, bu aktivitelerin kendi içerisinde uygulanır olması da ayrı bir öneme sahip. Bunun gerçekleşmesi için tesis ve yetişmiş elemana ihtiyaç duyulmaktadır. 

Engelsiz yaşam merkezlerinin sayılarının her geçen gün arttığını görmekteyiz.

Ülkemizde bir ilk olan Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı örneğinde olduğu gibi, belediyeler olarak özel gereksinimli bireylerin engelsiz yaşamın içinde yer alabilmesi tesis ve organizasyon bakımından bir dizi çalışma içerisinde olduğunu görmekteyiz.

Özel gereksinimli (engelli) bir bireyin hayatını daha kaliteli hale getirme, hayatını engelle karşılaşmayacak şekilde sürdürülebilmesi için dikkat çeken, çalışmalarıyla ön plana çıkan yerel yönetimlerin İstanbul ili örneklerine baktığımızda Bağcılar Belediyesi, Üsküdar Belediyesi’nin ilk sırayı (örnek gösterilecek) engelsiz yaşam ve rehabilitasyon merkezlerini, Silivri Belediyesi, Çekmeköy Belediyesi’ndeki merkezler oluşturmaktadır.

İstanbul’da yer alan belediyelerde ilçe sınırları içerisindeki sayı ve toplam nüfusu göz önünde bulunduğumuzda, “Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi” sayısının artırılması gibi, önemli bir konuyla karşılaşmaktayız…  

ANTRENÖRLERİN YETERLİ BİLGİ VE DONANIMA SAHİP OLMASI…

Yapılan araştırmalarda engelsiz yaşam merkezlerinin engelli bireylerin ihtiyaçlarına binaen dizayn edildiği görülse bile tesislerin amacının dışında ve bilinçsizce kullanılması, engelli bireyi olan aileleri bu kapsamda rahatsız etmektedir. Özellikle yüzme havuzlarındaki işleyişe dikkat çekilmelidir.

Bireyin engel durumuna göre antrenörlerin bilgi sahibi ve donanımlı olmayışı engelli bireyin bu tesislerden yararlanamamasını sağlamaktadır.

Yerel yönetim yöneticilerinin bu anlamda duyarlılıkları önemli görülmektedir. Üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültelerinden destek sağlanmalı. Bu düşünceler, Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ilkım hocamıza ait.

Özel gereksinimli (engelli) bireylerin engelsiz bir yaşam sürdürebilmeleri için yapılan mekânların yapımı kadar verimli bir şekilde kullanılması Öğretim Üyesi Mehmet Ilkım hocamızın önemine vurgu yaptığı gibi, bu tesislerde görev alacak personelin yetişmesi hususu da önem taşımaktadır.

Bu hususta öncülük yapan ve ön plana çıkan devlet üniversiteleri Malatya İnönü ve Muş Alparslan Üniversitesi. Üniversite Beden Eğitimi ve Spor Bölümleri bünyesinde kurulan ‘Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi’, Gelişim Üniversitesi ve Rumeli Üniversitesi gibi özel üniversiteler takip etti.

Bu bölümlerde, birey farklılıkları göz önüne alınarak yetiştirilecek eğitimcilerle, kişilerin engel durumuna göre onların fiziksel aktivitelerle desteklenip, toplumla uyum içerisinde yaşamaları ve sağlıklı bir şekilde yaşlanma süreci sağlanacaktır…

ENGELLİLERDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BÖLÜM SAYILARININ ARTIRILMASI…

Ülke nüfusu ve özel gereksinimli (engelli) birey sayısı göz önüne alındığında, mevcut üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Bölümleri sayılarının yeterli olmadığı, sayılarının artırılması gerektiği görülmektedir.

Engelsiz bir hayatın gereğinin Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversitelerde gerçekleştirdiği projelere şahit olmaktayız.

YÖK’ün takdir edilen bu projeler kapsamına üniversitelerin Beden Eğitimi Spor Bilimleri bölümlerinde Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi üzerinde çalışmaları önem taşımaktadır.

Her defasında, yetiştirilen bir eğitmen için ‘liyakat, ehliyet ve sadakat’ vurgusu yapılırken, bunun gerçekleşmesinin en önemli aşamasını üniversiteler oluşturmaktadır.

Ülkemizde kamu ve özel olmak üzere 200’ün üzerinde üniversite, yine bu üniversitelere bağlı 100’e yakın Beden Eğitimi Bölümü mevcut.

Üzülerek söylemek gerekir ki; engellilere yönelik bölüm sayısı üniversitelerimizde iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar. Her defasında özel gereksinimli (engelli) bireyler için hareket ve egzersizin (sporun) önemine değinirken, bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacının da göz ardı edilmeyecek olduğu bir gerçekle karşılaşıyoruz.

Mevcut sorunun çözümü konusunda önem taşıyan husus, üniversitelerdeki Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi bölüm sayısının artırılması. Bu konuyu gündeme getirirken, sorun olarak karşımızda duran, Üniversitelerde ders verecek yetişmiş eğitmen hususu!’

Özel gereksinimli (engelli) bireylerle ilgili bugüne kadar çok sayıda bilimsel makale söz konusu. Çalışmayı yapan öğretim elamanı veya öğrencilerin görev alacak, pilot bölgede (ülkemizin yedi bölgesinde) üniversite seçip, Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde açılacak bölümlerde eğitim ve öğretime başlanması…

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?