USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

 Spor, 'Engelliler İçin Eylem Planları'nın neresinde?

14-02-2021

Engelli bireylerin toplumun önemli bir parçası olduğunu bilmemiz ve ona göre hareket etmemiz, bireyin yaşayacağı dışlanmışlık sendromundan uzaklaşması için önem taşımaktadır.

Eylem planı” olarak adlandırılan bur tür çalışmalara, hemen hemen her dönemde rastlamak mümkün. 

Bu denli sıklıkta yapılan ve yazılı hale de dönüştürülen verilerin uygulamaya koyulması daha da önemli.

Her defasında, iyi eğitim alamamalarına bağlı olarak toplumla uyum sorunu yaşayan özel gereksinimli (engelli) bireylerin bu durumu, gözardı edilmeyecek hassas bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Araştırmalara göre, bu tür süreçleri tetikleyen en önemli neden, dışsal etkenlere bağlı olarak toplumun engellilere karşı ön yargıları, bu kesimin toplumdan gerekli ilgiyi görememesinden kaynaklanıyor

Eylem planlarında var olan eğitim ve sosyal ihtiyaçların giderilmesinde, özel gereksinimli (engelli) bireylerin, hayatın içerisinde yer alma ve kaliteli hayat sürdürmesine vesile olacaktır. 

Bu bağlamda, engelli bireylerin bedensel ve ruhsal gelişiminin yanı sıra sosyalleşmeye katkı sağlayan beden eğitimi ve spor, eylem plan süreçlerinin neresinde olacağına dikkat çekmek, detaylandırmak istiyoruz.

YAZILI KAYNAKLAR UYGULAMAYA DÖNÜŞMELİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2016 yılında yapılan ‘Otizm Spektrum Bozukluğu’ konulu Ulusal Eylem Planı Taslağı çerçevesinde gerçekleştirilen semineri, kitap haline getirdiğini görmekteyiz.

Kitabın içeriğinde otizm spektrum bozukluğunun doğası üzerinde durulurken, bağımsız yaşam geçişinde ve doğru yönlendirmesinde en temel konu olan, değerlendirme ve yönlendirme konuları, ayrıntılı bir biçimde ele alınmaktadır.

Kısacası kitapta otizm spektrum bozukluğu ile ilgili Dünyada ve Türkiye’deki bilgiler paylaşılmaktadır. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yapmış olduğu çalışmaların benzerleri, diğer Bakanlıklar, Genel Müdürlükler, Üniversiteler, devletin ve özel sektörün bir çok alanında gerçekleştirilmektedir.

Bilginin kaynağını oluşturan bu tür kitapların değeri, çalışmaların önemi/yararı, uygulanır olmasıyla daha iyi ölçülmekte, değer kazanmaktadır.

Siz eğer ismini koyduğunuz bir proje/maddeyi, hayata geçiremeyip, çalışmanın özünü oluşturan muhatabı olan insanı yararlandıramazsanız, hiçbir hükmü olmayacaktır. 

Burada vurgu yapmak istediğimiz görüş, şu veya bu kurumu kastetmekten daha ziyade, yazıya dökülen düşüncenin sahada uygulanır olmasının önemine dikkat çekmek…

BEDEN EĞİTİMİ VE ENGELLER BÖLÜMLERİ

Bedenin eğitiminin insan sağlığı üzerinde önemli etkisini bilmek kadar, hayata yansıtılması da büyük önem taşıyor tamam da, bu nasıl gerçekleşecek?

Örneğin; Beden Eğitimi alanında…

Özel gereksinimli (engelli) bireylerin sayısı her geçen arttıkça, özel (engelli) bireylerle ilgilenecek eğitimcilerin yetişmesi önem taşımaktadır. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kitap çalışması örneğinde olduğu gibi, akademik düzeyde Üniversitelerimizin Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinde sayısız bilimsel makale, dergi, kongre gibi çalışmalar var.

Özel gereksinimli (engelli) bireylere yönelik araştırmalar da bu faaliyetlerde önemli bir yer tutmaktadır. 

Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinden yetişecek öğrenciler, engelli bireylere yönelik hareket ve egzersizle içerikli çalışmalarda kendini gösterecek, toplumda özel bir yere sahip engelli bireylerin kaliteli bir hayat sürdürmelerine önemli katkı sağlayacaklardır.

Malatya İnönü Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi gibi eğitim kurumlarının Beden Eğitimi Bölümlerinde mevcut olan ‘Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi’ bölümlerinden mezun olan öğrencilerin, ayrıcalık muamelesiyle Milli Eğitime Bağlı Resmi ve Özel Eğitim Kurumlarının atamalarının yapılması önem taşımaktadır.

Böyle bir uygulama, yazımızın konusunu oluşturan “Engelliler için spor, ‘eylem’ planlarının neresinde?” sorusunun cevabının da bulunmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Bu sayede, özel gereksinimli (engelli) bireyler için büyük öneme sahip hareket ve egzersiz noktasında, eğitimci konusu da sorun olmaktan çıkacak, özel bireylerin doğru kişilerden doğru eğitim almalarına bağlı olarak, sağlıklı nesillerin yetişmesine kapı aralayacaktır…  

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?