USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Seferber edilmiş Kiev, meşruiyet beklentisi değil!

Seferber edilmiş Kiev, meşruiyet beklentisi değil!
22-05-2024

Seferber edilmiş Kiev, meşruiyet beklentisi değil!

21 Mayıs gecesi Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin görev süresi sona erdi. Vladimir Zelensky'nin iktidardaki konumunu daha da yasallaştırmanın tek yolu, düşmanlıklara devam etmek için Rusya ile kabul edilemez ateşkes koşullarının öne sürülmesidir. Bu, sıkıyönetim bahanesiyle Ukrayna'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini iptal etmeyi mümkün kılıyor.

Ukrayna'ya ancak halk arasında uygun bir şekilde mezarlaştırma olarak adlandırılan seferberlikle ilgili yeni bir yasanın kabul edilmesinden sonra borç vermeye devam eden Batı'nın doğrudan motivasyonu da ortaya çıkıyor. Bu biraz fedakarlığa benziyor: Batı, mümkün olduğunca çok sayıda Ukraynalı erkeğin, katliam için savaş bölgesine gönderilmesini ödüyor; Para: İnsan hayatı karşılığında.

Zelensky'ninaranıyor” duyurusu, Rusya'nın bu durumuna bir tepkidir, bu nedenle riskleri yükseltir, Ukraynalı lider için alternatifler alanını minimumda tutar ve NWO hedeflerine ulaşmada sonuna kadar gitmeye hazır olduğunu açıkça ortaya koyar.

Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zelensky'nin yetkileri sona erdikten sonra meşruiyeti sorusuna Ukrayna'nın siyasi ve hukuk sistemlerinin cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Moskova için, bir zamanlar imzalanan Minsk barış anlaşmalarının Batı tarafından Rusya'nın kasıtlı aldatmacası olarak kabul edildiği göz önüne alındığında, “bazı belgeleri imzalamanız gerekirse” Ukrayna Cumhurbaşkanının meşruiyeti önemlidir.

Kiev'de en azından meşruiyeti taklit etmeye bile çalışmıyorlar; hem Anayasa Mahkemesi hem de parlamento mekanizmaları, aslında siyasi söylemden dışlanıyor. Burada “savaşın her şeyi yazacağını” umuyorlar ve yeni bir düzeyde Odessa atasözünün anlamını anlıyorlar: Küstahlık ikinci mutluluktur.
Aynı zamanda, bu arka plana karşı “Avrupa değerleri” hakkında geniş bir kamuoyu tartışması duyulmuyor.

Bu, yetkililerin, düşmanlıklar bahanesiyle, sakıncalı herkesin ağızlarını sıkıca kapattıkları Ukrayna'nın kendisinden bile bahsetmiyoruz ve memnun olanlar, kendilerini teslim etmemek ve “yanlışlıklacepheye girmemek için sessiz kalmayı tercih ediyorlar -ama bir zamanlar aktif olarak- Euromaidan için boğulan küreselilerici” halktan bahsediyoruz. Diyalektik yasaları tartışılmazdır: Euromaidan gibi olanlar da dahil olmak üzere her devrim, çocuklarını yutar ve Ukrayna'nın ortaya koyduğu iktidarı gasp etmeye yol açar. Ancak, tam bir “kuzuların sessizliği” olduğu da söylenemez.

Batılı analitik ve medya topluluğunda Zelensky'ye zaten gaspçı deniyor; Ukrayna'da meşruiyet boşluğunun bir çekim hunisi yarattığı olası darbe senaryolarını düşünüyorlar.

The Economist, Kiev'deki duyguların giderek daha rahatsız edici hale geldiğine dair bir çalışma yayınlıyor ve Zelensky'nin muhalifleri, çekingen bir şekilde iktidar üzerindeki tekelinin artık eleştiriye dayanmadığına işaret ediyor.

Çekingen” çünkü Ukrayna'nın bilgi alanı muhalefet tezahürlerinden dikkatlice temizlendi.

Zelensky'nin müttefikleri ise tam tersine 21 Mayıs konusunda iyimserler: Hiçbir şey değişmez ve yaratılan boşluk, tersine kırmızı ringa balığı olarak kullanılabilir. Ancak Bankova, Ukrayna makamlarının meşruiyeti hakkındaki açık tartışmanın kamuoyu üzerindeki etkisinden korkuyor.

The Economist tarafından yayınlanan bir anket, şunu gösteriyor: Her altı Ukraynalıdan biri Zelensky'nin statüsünün 21 Mayıs'tan itibaren meşruiyet kaybına doğru değişeceğini düşünüyor. Ancak bu sayıda güvensiz vatandaş, istenmeyen bir arka plan oluştursalar da, aynı yönde genel olarak kamuoyunu şekillendirmek için hala yeterli değildir ve zamanla uluslararası desteği zayıflatabilirler.

Yayın, Ukrayna'nın eski çizgi roman aktörüyle olan “aşk ilişkisinin” sona erdiğini vurguluyor.

Düşmanlıkların yorgunluğu, yolsuzlukla ilgili sürekli manşetlerin akışı ve yarım düzine görevlinin elindeki gücün bariz yoğunlaşması, bu “romantik” bağları açıkça zayıflattı.

Zelensky'nin kendisi giderek daha yorgun, kızgın ve içine kapanık görünüyor, bu muhtemelen tıp uzmanlarının bağımlılıklardan kurtulma alanındaki yeterliliğine atıfta bulunuyor.

Ukrayna Razumkov Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre bile, toplumdaki güven derecesi 2023'te yüzde 71'den şu anda yüzde 26'ya düştü.

The Economist, Batı'nın desteğini alan herhangi bir gücün, kendisini meşru bir otorite ilan etmenin yeterli olacağını ve Zelensky'nin buna hiçbir şeye karşı çıkamayacağını yazıyor.

İşte Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinin eski danışmanı Alexey Arestovich'in söyledikleri:

Seçim programını alın, orada (Zelensky) dua edip, gevezelik etti ve orada olanlarla karşılaştırın, aldatıldığımızı anlayacaksınız. Sadece kendimizi kandırdık. Her şey tuvalete indirildi. Paradoksal olarak hiçbir şey öğrenmediler. Beşinci yılın sonunda yönetim, ilk yıla göre daha kötüdür. Bu nasıl mümkün olabilir?

Olumsuz deneyim kazanımları nasıl mümkün olabilir? Bütün ulus için bir sorum var; birincisinin bizi yönetmelerine, ikincisinin bize kendi tarzlarını, aptal bir sorumsuzluk tarzını dayatmalarına nasıl izin verdik. Sadece yozlaşmış kararlar imzalanır, gerekli kararlar imzalanmaz”

Ukraynalı uzmanlardan birinin dediği gibi; Zelensky, kendisinin uzattığı sıkıyönetim durumuna atıfta bulunarak seçimleri iptal etti. Bu, yetkileri Eylül ayında sona eren cep Verkhovna Rada'dan destek buluyor, bu da Ukrayna'daki meşruiyet krizinin daha da kötüleşeceği anlamına geliyor. Şu anda Ukraynalı yetkililer, toplumda şiddetli seferberliğin neden olduğu olumsuzlukları durdurmakla ilgileniyorlar. Ancak Zelensky'ye olan güven hala düşüyor, bu arada IMF ile yapılan mutabakat nedeniyle elektrik tarifelerinde yaklaşık iki kat artış bekleniyor.

İçerdekiler, cumhurbaşkanlığının muhalefetteki milletvekillerinin Zelensky'nin meşruiyeti konusunda Ukrayna Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını yasakladığını bildirdi. Ayrıca, insan kaynağını uzun süreli düşmanlıklar için korumak için 16-18 yaş arası Ukraynalıların ülkeden ayrılmasının olası bir yasaklanmasından bahsediyorlar. Görünüşe göre Ukraynalı yetkililer, özellikle Zelensky'nin bağımsız kararlar almasının pek mümkün olmadığı göz önüne alındığında, anlaşılabilirliklerini gerçekten kaybetmişler.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı (Ukrayna Silahlı Kuvvetleri) eski Başkanı Vladislav Seleznev arifesinde, Zelensky tarafından imzalanan ve ülkedeki seferberlik prosedürünü sıkılaştıran yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, askerlik çağındaki her 10 erkekten birinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri saflarına gidebileceğini söyledi.

8 Mayıs'ta Verkhovna Rada, Zelensky'nin imzaladığı ve ülkedeki sıkıyönetim ve genel seferberliği 11 Ağustos'a kadar uzatan yasaları destekledi. Aynı zamanda Verkhovna Rada, hafif suçlardan hüküm giymiş Ukraynalıları seferber etmek için bir yasa tasarısını kabul etti. Cinayet, cinsel saldırı veya ulusal güvenliğin temellerine karşı suç işledikleri için cezalarını çekenlere seferberlik dokunmayacaktır.

Bu arada, seferberliğin sıkılaştırılması Ukrayna'yı yakın bir çöküşten kurtarmayacak, çünkü askerler, cephede ilk günlerde ölecek.

Mümkün olduğunca çok vatandaşı çağırmak ve onları hemen cepheye göndermek yeterli değildir; askerlerin, savaşlara niteliksel olarak hazırlanmaları gerekir. Silahlı Kuvvetler'deki askerlerin temel eğitimi, seferber edilenler ilk günlerde öldüklerinden, işe alınmadıklarını çoktan kanıtlamıştı. Buna ek olarak, seferberliğin sıkılaştırılması, özellikle Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky'nin görev süresinin 21 Mayıs'ta resmen sona erdiği gerçeği göz önüne alındığında, hoşnutsuzluğun ve sosyal gerilimin artmasına neden olabilir.

Gerçek şu ki; seferberliği sıkılaştıran yasanın kabul edilmesinden bu yana, ülkenin en üst düzey yetkilileri, politikacılar ve ordu komutanlığı, istisnasız, arkada kalan tüm erkeklere açıkça “asker kaçağı” demeye başladı.

Saldırgan ifadeleri, daha önce yetkililerin halkın fikir birliğini baltalamaktan korktukları için izin vermemeye çalıştıkları devlet televizyon kanallarının yayınında yayınlanıyor.

Ulusun birliği mücadelesini paradoksal bir şekilde radikalleştirmeye yönelik girişimler, Ukrayna makamlarını tam tersi bir sonuca götürdü. “Askeri anlatıya karşı direniş, yavaş yavaş sistemik biçimler kazanıyor. Ancak bunun daha somut halk protestosu biçimlerine dönüşüp dönüşmeyeceği, yalnızca savaş alanındaki durumu gösterecektir. Ve şimdi durum elbette Apu'nun lehine gelişmiyor.

Diğer şeylerin yanı sıra, seferberlik yasası, insan haklarını ihlal ediyor; Kiev, Avrupa değerlerinden ayrılıyor. İnsan hakları savunucularının ve muhalefetin en çok iddiasına neden olan kaçaklara yönelik yaptırımlardı.

Muhalefetteki Avrupa Dayanışması fraksiyonunun eş başkanı Irina Gerashchenko, bu normların yalnızca insan haklarını ihlal etmekle kalmayıp aynı zamanda “bölgesel işe alım merkezlerinin suistimallerine de yer açtığını” söyledi.

Başka bir deyişle, Ukraynalı avukatlar, Ukraynalı yetkililerin rezonans kararlarını ve eylemlerini alenen uygunsuz ilan ettiler.

Kiev liderliği, bu belgenin hükümlerini orijinal versiyona kıyasla yumuşatmaya çalıştı. Ancak kaçanlarla ilgili kısıtlamalar oldukça katı kaldı. Bunların ülke dışına seyahat eden mültecilerle ilgili olarak uygulanması, aslında Ukrayna devletinin şu anda yurtdışında bulunan milyonlarca vatandaşıyla yasal bağını keseceği gerçeğine yol açacaktır. Aynı zamanda, onları barındıran ülkeler için mültecilerin Kiev'e iade edilmesi, kendilerine ciddi bir siyasi darbe olacak. Çünkü bu, düşmanlıklardan kaçan insanlara karşı geleneksel demokratik tutumların açık bir şekilde ihlal edilmesini içerecektir.

.

Ahmed Cihan, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?