USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya dış politikada makinist değiştiriyor! Ermeni Lavrov gidiyor Tatar Sergey Narışkin geliyor!

27-09-2020

Mart 2004’ten beri Rusya Dışişleri Bakanlığı görevini sürdüren Sergey Viktorovich Lavrov, önümüzdeki günlerde görevini bırakmaya hazırlanıyor.  

Birkaç gün önce, Sergey Lavrov giderayak Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova başkanlığındaki heyetle bir araya geldiğinde, "Azerbaycan'ın Ermenistan tarafından işgal edilen 5 bölgesinin geri verilmesinden yanayız"demişti. 

Tabii ki Lavrov, kişisel görüşünü belirtmedi. Rus devletinin resmi bakış açısını  aktarmıştı.

Rusya’nın Ermenistan rahatsızlığı yeni değil. ABD ve Fransa'da örgütlü Ermeni diasporası, eski Sovyet  ülkesi Ermenistan’ı, Rusya’ya karşı ABD  ile Avrupa emperyalizminin ileri karakolu gibi kullanıyor.

Kolay değil, 16 yıldır Rus Dışişlerinin patronu. Rusya Fedaradyonu Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin’in sadık bir çalışma ve yol arkadaşı.

21 Mart 1950 Moskova doğumlu Ermeni asıllı Rus siyasetçi Lavrov, bir söyleşide “Ben aslen Gürcü’yüm, babam Tiflis’ten, ancak kanım asıl Ermeni kanıdır demişti. 

Lavrov’un babası Tiflis doğumlu bir Ermeni olan ‘Kalantaryan’, annesi ise Rus. Kendisini Gürcü kabul etmesinin nedeni babasının Gürcistan başkenti Tiflis’ten olması. Lavrov Rusça, İngilizce, Fransızca ve Singalaca (Singapur) dillerini biliyor.

2004’ten beri Rusya’nın değişmez Dışişleri Bakanı Sergey Viktoroviç Lavrov’un; uzun zamandır zihinsel yorgunluğu bahane ederek görevinden ayrılmak istediği konuşuluyordu.

Hatta yerine Lavrov’un yerine Rus oligarklarından Sergey Chemezov'ın desteklediği, İngilizce ve Japonca bilen halen Rusya Federasyonu Başkanlık Müsteşarı, 17 Şubat 1972 Estonya Tallinn doğumlu Anton Eduardovich Vayno’nun gelme ihtimali üzerinde durulduğuna dair bazı söylentiler çıkmıştı.

Son gelen haberlere bakılırsa Sergey Viktoroviç Lavrov’dan boşalacak Rusya Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturacak isim belli gibi.  

İngilizce ve Fransızca bilen, Rus Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin…

Kırım halkının referandumla Rusya’ya ilhak kararı almasının ardından, 2014 yılında ABD’nin yaptırım listesine dahil edilen Rus dış istihbarat servisinin (SVR) şefi Sergey Narişkin’in, 2018 Ocak sonlarına doğru, ABD’li yetkililerle ABD Ulusal İstihbarat Başkanı Dan Coats ve diğer ABD’li yetkililerle Washington’da bir araya geldiği basında yer almıştı. 

Sergey Narişkin ile birlikte Rus İç İstihbarat Servisi Başkanı (Федеральная служба безопасности Российской Федерации, FSB) General Alexander Bortnikov da Rus heyetindeydi.

Görüşmenin tartışmaya açılması üzerine, ABD Merkezi Haber Alma Dairesi’nin (CIA) başkanı Mike Pompeo, Rus istihbarat şefleriyle görüşülmesini savunmuş, “Bizden öncekilerin görüşme nedeni olan Amerika’yı güvende tutmak adına bizler belli aralıklarla Rus mevkidaşlarımızla görüşüyoruz. Amerika ve Rus çıkarlarının ittifak içinde olmadığı çok zor konuları görüşüyoruz. Bu karşılaşmalarda Amerika’yı savunuyoruz ve taviz vermiyoruz, asla vermeyeceğiz” demiş, bu tür görüşmelerin uygunsuz olmadığını da özellikle belirtmişti.

Sergey Narışkin, gerçekleştirdiği temaslar ile farklı bir istihbarat diplomasisi yürütüyor. 

Sergey Yevgenyeviç Narişkin, Rus dış istihbarat servisinin başına atanmadan önce Rusya parlamento alt kanadı Duma Başkanı’ydı.

22 Eylül 2016’da Rusya lideri Vladimir Putin uzun süredir birlikte çalıştığı Sergey Narişkin’i dış istihbarat servisi SVR’nin başkanlığına getirdi.

Sergey Naşkin, Putin’in uzun zamandır müttefiki ve Sovyetler Birliği döneminde Putin’le birlikte KGB’de çalışan bir isimdi. Narişkin, daha önce Putin’in özel kalem müdürlüğünü yapmıştı.

Narişkin’in atanmasıyla, Putin’in Rus istihbarat servisleri, iç istihbarat servisi FSB ve dış istihbarat servisi SVR’yibirleştirip, bir Devlet Güvenliği Bakanlığı kurmak istediği yorumları yapılmıştı.

Narişkin ABD, AB ve Ukrayna’nın ambargo koyduğu Rus yetkililerden biri…

Putin bir konuşmasında Narişkin’e “Sen de hepimiz gibi, içinde bulunduğumuz durumun ve bu hizmetin başarısının ülkenin istikrarlı ve güvenli kalkınması için ne kadar önemli olduğunun farkındasın.

Rusya’ya yönelik tehditlerin önünü çabucak kesmek, büyümelerini önlemek ve bir daha tekrarlanmayacakları şekilde faaliyet göstermek önemli” demişti. 

Narişkin, doktora tezinde intihal yapmakla suçlanmış, ancak bu iddiaları reddetmişti. Narişkin’in selefi Mikhail Fradkov 2007’den bu yana SVR’nin başındaydı.

Rusya’nın müstekbal Dışişleri Bakanı Sergey Yevgenyeviç Narişkin Kimdir?

Sergey Yevgenyeviç Narişkin 27 Ekim 1954Leningrad doğumlu. Leningrad Mekanik Enstitüsü ve Saint Petersburg Uluslararası Yönetim Enstitüsü’nden mezun. 

Leningrad Politeknik Enstitüsü Rektör Yardımcısı olarak görev yapmış, KGB’de çalışmış, 1992-2004 yılları arasında çeşitli illerde görev yapmış bir diplomat. 

2004 yılının başlarında Devlet Başkanlığı İdaresi’nde ekonomi departmanının başkan yardımcısı, 2004’te kısa bir süre Bakanlar Kurulu’nun kabine şefi yardımcısı, 2005-2009 yılları arasında Pervıy Kanal yönetim kurulu başkanı seçilmiş.

2004-2008 yıllarında Başbakan Yardımcısı ve Hükümet İcra Ofisi Başkanı olmuş, 2008-2011 yıllarında Devlet Başkanlığı İdaresi’nin Şefi olarak görev üstlenmiş, 2011-2016 yıllarında Devlet Duması başkanı olarak görev yürütmüş, 2016 yılı itibarıyla Dış İstihbarat Servisi Direktörü.

Önde gelen bir siyasi kişilik olan Sergey Narişkin, 90’lı yıllarda Sen Petersburg Belediye Başkanlığından beri Devlet Başkanı Putin’in yakın korumalığını yaptı. Birinci televizyon kanalı, Duma Başkanlığı ve Başbakan Yardımcılığı gibi görevler üstlendi.

Sergey Yevgenyeviç Narişkin Tatar mı?

Sergey Yevgenyeviç Narişkin’in Tatar asıllı olabileceği uzak bir ihtimal sayılmaz. “Rus’u kazı, altından Tatar çıkar”Rus atasözü muhtemelen Sergey Yevgenyeviç için de geçerli.

Rus isimli Sergey Yevgenyeviç’in soyadında yer alan Narıs-eski Tatar isimlerinden.Narış güçlü erkek anlamında. Narişkin; eski Naryshkin soyundan gelenler gibi de bir mana içeriyor. 

Sergey Yevgenyeviç Narişkin’in; 1240 -1430 yıllarına uzanan aile geçmişi, Rus Çarlarından bile daha köklü. 

Bu tarihler arasında 130 Rus Knezi’nin (Rus soylusu) Orda’ya, yani Hanların ordugâhlarına gittiklerine ve bunlardan birçoğunun Hanların ordugâhında yıllarca kaldığına dair tarihi rivayetler mevcut. 

Rus Knezlerinin bu ziyaretleri, Türk Hanlığının yönetim sistemini yerinden görmek ve ikili ilişkileri geliştirmek gibi amaçlar içeriyordu.

Altınorda/Altınordu/Avrasya…

Altınordu Devleti’nin başkenti (Altınorda/1227-1502) Orda’yı ziyaretleri esnasında Hanların nasıl mutlak bir hükümdar olduğunu yakından görüyorlardı; zaten Han, Rus tabiri ile “Çar” idi. 

Rus tarihinde “Çar” adı ilk önce Altın Orda Hanlarına verilen bir unvandır. Ruslar için gerçek hükümdar örneği işte bu Altın Orda Hanlarıdır. 

1242’de Altın Orda Devleti’ni kuran Batu Han, İdil Nehri’nin aşağı havzasındaki Saray kentini kendine başkent edindi ve topraklarını genişletti. 

1256’da Batu Han öldüğünde, devletin sınırları Kıpçak Bozkırı’nı (Deşt-i Kıpçak), İdil’in aşağı ve orta havzasını, Seyhun ve İdil ırmakları arasındaki Aral Gölü yöresini, Kafkaslar’ın Azerbaycan’a kadar olan kesimini kapsıyordu. 

Altın Orda Devleti, Lehistan (Polonya) ve Litvanya’yı vergiye bağlamıştı…

Hanların Rus topraklarında baskı kullanarak uyguladıkları değişikliklerin yanında, Altın Orda hâkimiyetinin dolaylı etkileriyle Rusların, Altın Orda’nın çeşitli uygulamalarını gönüllü olarak benimseyip örnek almaları da söz konusuydu.

Rusların, Altın Orda’ya olan bağlılıklarından biri de paralarında Altın Orda hanlarının adlarına yer vermeleridir. Altın Ordalılar ile Rusların iç içe yaşamaları, aralarında evlilik yoluyla akrabalık bağlarının kurulmasını da sağlamıştır. 

Üst düzey evlilikler sonucunda birçok Tatar kökenli devlet adamı, Rus tarihinde önemli rol oynarken, halk arasındaki evlilikler de kültürel anlamdaki etkileşimi beraberinde getirmiştir.

Moğol Hanları, alıp götürdükleri Rus kızlarıyla evlendikleri gibi Rus Knezleri de Moğol kızları ile evleniyorlardı. Örneğin Moskova Knezi Yuri Daniiloviç’in karısı Özbek Han’ın kız kardeşi idi.

Nizniy, Novgorod ve Yaroslavl’ Knezleri’nin karıları da Moğol mirzalarının kızları idi. Rus boyarlarından birçoğunun da Moğol kızları ile evlendikleri biliniyor. 

Kavimler arası evlilikler yoluyla gen transferleri gerçekleşiyor, Rusların soylu kesimi “Tatarlaşmak”tan geri kalmıyordu.

Tatarlaşma hareketinin karşıtı Ruslaşma akımında, Altın Orda’dan birçok Moğol-Türk soylusu, Rus Knezliklerinin hizmetine girerek Ortodoksluğu kabul ettiler ve doğal olarak Ruslaştılar. 

Rus Tarihi’nde mühim rol oynayan 130 kadar asil ailenin “Tatar”(Türk) menşeli olduğu söyleniyor…

Narışkin ailesi de bunlardan birisi. Naryshkin isminin kökeniyle ilgili olarak birkaç versiyon var. Aile soylu bir aileydi ve ataları Kırım Tatarcasına göre Naryshka olarak adlandırılırdı. Naryshka, “Tatar adam anlamına gelen adı Narysh’in küçültülmüş halidir ve Rusçaçeviride “cesur” demektir.

Rus dış istihbarat servisinin (SVR) şefi Sergey Yevgenyeviç Narişkin’in aile kökleri çok ilginç. Rus soylu ailesi Naryshkins; 16. yüzyılın ortalarından beri biliniyor. Naryshkin ailesi (Rusça: Нарышкины), Tatar kökenli bir Moskovaboyar ailesiydi. 15. yüzyılda ailenin bir kısmı Moskova’ya taşınmıştı.

Bu aileden Lev Kirillovich Naryshkin Podolsk (Rusça: Подольск), Rusya’nın Moskova Oblastında bulunan ve 1791’de şehir statüsü verilen kentin yöneticiliğini yapmıştı.

1671’de Rus Çarına yakınlaştılar. Kirill Poluektovich Naryshkin’in büyüleyici güzellikteki kızı Naryshkin Natalya Naryshkina (1651-1694), Çar I. Aleksey ile 22 Ocak 1671’de evlendi.

Ertesi yıl, Natalya, gelecekteki Çar ve İmparator 1. Petro’yu (Deli Petro) doğurdu….

Naryshkin Natalya Naryshkina’nın eşi Çar I. Aleksey Romanov Hanedanının kurucusu 1613-45 arasında hüküm süren ilk çar I. Mihail’in oğluydu.

Naryshkin Natalya Naryshkina, Çar I. Aleksey’in ikinci eşiydi.

1. Petro (Deli Petro), Çar I. Aleksey’in ikinci eşi Natalya Narişkina’dan olan oğludur. 

1. Petro (Deli Petro)1682’de, zayıf ve hastalıklı üvey ağabeyi V. İvan’la birlikte tahta çıktı ama Taht naipliğine üvey ablası Sofia Alekseyevna atandı. 

Sofia’nın aşığı başdanışman Vasili Vasilyeviç Golitsın1. Petro’ya deyim yerindeyse nefes aldırmadı çünkü ülke yönetiminde etkindi. 

Petro, bu dönemde annesiyle birlikte Moskova’nın dışındaki “Alman mahallesi”nde yaşadı. Rusya’ya gelen Avrupalılar’la yakınlık kurarak uygarlıkları hakkında bilgi sahibi oldu. Burada Avrupalı askerlerden topçuluk ve istihkâm eğitimi aldı.

14 yaşından itibaren gemilere büyük ilgi duydu. 1689’da annesinin zoruyla Eudoxia Lapoukine ile evlendi; ertesi yıl Alexis adında bir oğlu oldu. 

Petro, ailesinin diğer fertlerine göre oldukça sağlıklı ve atletik bir yapıya sahipti. Kocaman ayakları vardı. Öyle ki kendisi yürürken yanındaki saray görevlileri ona yetişmek için koşmak zorunda kalıyordu.

Çok güçlüydü, gümüş tabağı bir pula çevirip bıçağıyla havada bir parça bez gibi kesebiliyordu. Akşam yemeğinde masasındaki bir konuğunu belinden tutup sıktığında misafiri kurtulmak için can acısıyla yüzüne tükürmek zorunda kalmıştı. 

Velhasıl yani uzun sözün kısası, Natalya Narişkina’nın oğlu Petro, ülkesini modernize etmeye ve dönüştürmesine olanak tanıyan sinerjisini annesinden miras almıştı. Zihinsel çevikliği, sorgulayan zihni ve Batı’ya olan hayranlığı annesi kaynaklıydı.

1686’da, Rus çarı I. Petro kendisine soy ağacı hazırlattı…

Annesinin soyunu ta antik döneme kadar götüren aslı astarı olmayan bilgilerle donatılan bu şecere kitabına göre; Naryshkin Natalya Naryshkinanın soyunun Tacitus tarafından belirtilen bir Germen kabile olan Naristi’den geldiği iddia edildi.  

Daha sonra atalarının Kuzey Macaristan’daki Eger’e yerleştiği bilgisine yer verildi. 

Naryshkins ailesinin, Rusya’da geleneksel olarak eski yönetici ailelerinin merkezi konumundaki Kiev, Litvanya, Tatary ve birkaçlarının soyundan gelenlere mahsus ayrıcalıklı bir asalet mirasını devam ettirdiği belirtildi. 

Bununla birlikte, Naryshkins aile üyelerinin prens unvanını asla kullanmamaları onur kaynağı görülüyordu. 

Bunun anlamı şu; kendi aile soylarını Çar ailesinden daha soylu kabul ediyor ve soyadlarının yeterince onurlu olduğunu savunuyorlardı.

Naryshkins ailesinin sonraki yıllarda saray ve kamu ofisleri düzenleyen ve Rusya’da kamu politikası üzerinde önemli bir etkisi vardı. Decembrist MM Naryshkin de Naryshkin ailesindendi. 

Yine bu aileden Lev Kirillovich Naryshkin Podolsk (Rusça: Подольск), Rusya’nın Moskova Oblastı’nda bulunan ve 1791’de şehir statüsü verilen kentin yöneticiliğini yapmıştı. 

Bir Portre; Sergey Yevgenyeviç Narişkin…

Çocukluk çağında yaşından büyük davranışları ve konuşmaları ile dikkat çekmişti. Hatta bu nedenle okul psikologları onun için, “çocukluğunu sevmeyen, yaşamayan birisi” değerlendirmesi yapmışlar.

Okul arkadaşlarına göre çok hırslıydı ve çocukluktaki en büyük hedefi sınıfında birinci olmaktı.

Onun aile tarihini bilmeyenler bu özelliğinin genetik olabileceğine ihtimal vermediler. Aile bağları ve gelenekler onun için önemliydi ve bunu önemserdi. Geleneklere ve dostluğa bağlılık Naryshkin için utanç değil, onurdu.

1.78 cm. boyunda sessiz bir kişiliği olan ve yıllarca aynı kiloyu, (76 kg.) istikrarlı şekilde koruyabilen Naryshkin, akrep burcundan. Kindar.  Soğukkanlı. 

Çocukluk çağından beri ön plana çıkmayı sevmiyor. İyi bir atıcı. Ateş ederken eli titremiyor. Güçlü hafızası var. İngilizceve Fransızca’yı akıcı konuşuyor. 

Yüzücü, raftingci…

Çocukluğunda St. Petersburg’da Fontanka Nehrinde öğrendiği yüzme sporunu çok seviyor. Öyle ki tek nefeste 300-500 metrelik bir mesafe yüzebiliyor. 

Spor derslerinde canlı piramidin en tepesinde o olurdu. 

Çılgınlık derecesinde davranışları vardı nitekim lisede sınavlarını başarıyla geçince kendisini Fontanka çayının sularına bıraktığı anlatılıyor. 

Sonraki yıllarda iyi bir raftingci de olmuş çıkmış. 

Gitar çalmasını biliyordu ve romantik kabul ediliyordu. Şimdilerde ise reelpolitik ekolünden. 

Sergei Naryshkin, özel sektörde çalıştı. Philip Morriss, Ford, Katarpillar firmalarında yöneticilik yaptı. 

2007'de "Rusya ekonomisine 90 milyar yabancı yatırım bekleniyor" tahminini kısa sürede gerçekleştirdi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Leningrad bölgesine bir milyon dolarlık yatırım paketi getirdi.

Narışkin ve üniversitede okurken tanıştığı eşi Tatyana Yakubçikə hakkında, bir dizi olumsuz iddialarda, aileyi yıpratma amaçlı gündeme getirilmişti. 

Güya Narışkinlər, Leningrad vilayetindeki alkol üretimini kontrol altında tutuyor, rakip firmaları yasal olmayan yollarla tasfiye ediyordu. 

Hatta Rus medyasında, yerel bir işadamı Alexander Tabachnikov'ın ölümünden sorumlu olduğu iddiaları falan ortaya atılmış.

Narışkin, Brüksel'de görev yaptığı yıllarda NATO yetkilileri ile sık sık bir araya geldiğinden, onun Rusya Dışişleri Bakanlığı’na atanması NATO cenahı açısından sürpriz olur mu bilemem? 

Türkiye ile “bir millet - bir devlet” olan Azerbaycan'ın dostu…

Sovyetler Birliği döneminde Stratejik İstihbarat Generali rütbesine yükselebilmiş ilk Türk Haydar Aliyev'in, 1967’de Azerbaycan SSC Devlet Güvenlik Komitesinin başkanı olarak görevlendirildiği yıllarda, Leningrad’daki İstihbarat Okulu’nda Sergey Yevgenyeviç Narişkin’i yetiştiren isim olduğu söyleniyor.

Haydar Aliyev’e saygısından dolayı Azerbaycan’ı çok seviyor ve Azerbaycan’ın büyük bir dostu. 2012’de Azerbaycanyönetimi, onu “Dostluk Ödülü”ne layık gördü. 

Şimdi dostluğu ispatlama  zamanı…
.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

Rus Dış İstihbarat Servisi ile Türk İstihbaratının ortak Suriye operasyonu ve Sergey Narışkin

Kaynakça:

1- Читайте больше на https://www.pravdareport.com/news/russia/144392-financial_crisis/

2- http://kaynakca.hacettepe.edu.tr/eser/6089819/altin-orda-rus-iliskileri-ve-altin-orda-nin-rusya-ya-etkileri-altin-orda-devleti-nin-yikilisi-ve-carlik-rusyasi-nin-kurulus-surecinde

3- http://www.haberturk.com/haber/haber/987164-rus-cari-i-petro

4- http://www.rupertwilloughby.co.uk/byzantine-genealogy/the-origins-of-the-naryshkin-or-narischkine-family-of-muscovy/

5- http://www.ufolog.ru/names/order/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D1%8B%D1%88%D0%BA%D0%B8%D0%BD

6- http://musavat.com/news/rus-agentinin-canli-portreti-sergey-nariskin_466782.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Горец
Горец 3 yıl önce
O Singalaca dediğiniz dil Singapur dili değil, Sri Lanka (Seylan) dilidir. Hani şu Hindistan'ın hemen güneyindeki okyanustaki ada ülkesi. Lavrov'un genç diplomat olarak ilk yurtdışı görev yeri de orasıdır. Yazının amacı ve konusu açısından önem ve nakısa arzetmese de, sağlıklı bilgiye ulaşma ve zihin berraklığı hususları önemlidir.
Ali Turhan
Ali Turhan 3 yıl önce
Harika bir araştırma yazısı cok teşekkürler Sayi Ömer Çelikdönmez
Esra c.
Esra c. 3 yıl önce
Savaş ve Barış ikisi bir arada nasıl olacak
göktürk garapapak
göktürk garapapak 3 yıl önce
AZERBAYCAN BÜYÜK TURAN ELİNİN PARÇASIDIR.
göktürk garapapak
göktürk garapapak 3 yıl önce
YALIN KILIÇIN ÜSTÜNDE YALIN AYAK KOŞAN TÜRK ÖLÜMSÜZDÜR.
göktürk garapapak
göktürk garapapak 3 yıl önce
TÜRK NE PİNEKLER,NE UYUR.
vahşi batı Arizona
vahşi batı Arizona 3 yıl önce
Daha evvelden yazdığınızı hatırladım velakin daha atanmadı
Bozan Baturgan
Bozan Baturgan 3 yıl önce
Azərbaycan Ermenistana kkarşı eli kolu bağlı Erneniler yine saldırmış ORDU DAĞLIK KARABAĞA