USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya ve Türkiye'yi barıştıran isim: Cavit Çağlar

Rusya ve Türkiye'yi barıştıran isim: Cavit Çağlar
05-03-2024

Rusya ve Türkiye'yi barıştıran isim: Cavit Çağlar 

MOSKOVA

Bugün dünyamızda dev savaşlar yaşanırken, insanın gözleri ister istemez siyaset duayenlerini, aksakallarını arıyor. Geçmişte yaşananlara bizzat tanık olan bu ünlü siyaset adamları, işte bugün de küresel boyutlardaki ihtilafların çözümüne önemli ölçüde yardımcı olabilir.

Hatırlatalım ki; 2015 yılında Rusya ve Türkiye, olası savaşın eşiğinden döndü. 2016 yılında, iki ülkenin barışmasında da Devlet eski Bakanı, ünlü işadamı Sayın Cavit Çağlar, muazzam bir rol oynadı...

Geçenlerde İstanbul'da Cavit Beyi ofisinde ziyaret etme şansına sahip oldum. Odası tam bir dünya politikası müzesi gibi, dış politika mutfağı gibi...

Cavit Bey'in, 20. yüzyıla dünya siyasetine damgasını vurmuş ünlü siyaset adamları ve dünya liderleriyle birlikte fotoğrafları, insanı geçmişe götürüyor. İnsan, günümüzde yaşananları hatırlarken, eski siyaset adamlarının faaliyetlerini gözleri önünde canlandırıyor.

Cavit Bey'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile fotoğrafları da odaya özel süs veren, anlam kazandıran bir sanat eseri gibi...

Neden mi?

Eski duygularımı tekrar paylaşmam gerektiğini hissettim...

Nisan 2016. Moskova'nın tarihi Ukrayna Oteli'nde, asansörün önünde Devlet eski Bakanı, ünlü işadamı Cavit Çağlar'ı görünce hemen önünü kestim; “Cavit bey merhaba! Ben sizi İzmir'den, 1990'lı yıllarda eğitim gördüğüm yıllardan tanırım..." diyerek kendimi tanıttım.

Cavit bey gülümsedi ve samimi şekilde tokalaştı. Kolumdan tutarak restorana davet etti. Düşürülen Rus uçağı ile oluşan “Uçak Krizi” sonrası gerginleşen Türk-Rus ilişkileri ortamında, restoranda kendisine, Türk-Rus ilişkilerinin çok kötü durumda olduğunu ve acilen bir şeylerin yapılması gerektiği ile ilgili düşüncelerimi anlatıyordum.

Cavit bey dikkatle dinlerken, “Peki Fuad; sence neler yapılabilir?” diye sordu.

Bu konuda, barış için yapılması gereken bazı şeyleri anlatırken, Cavit bey elinde kalemle notlar alıyordu. Karşılıklı konuşmamızın ardından, samimi bir şekilde ayrılırken, telefon numarasını bırakmayı da ihmal etmedi...

Aradan birkaç ay geçti…

Türk-Rus barışı sağlandı ve barışın mimarlarından birinin (hatta en önemlisinin) Cavit Çağlar olduğunu öğrenince hemen kendisini arayarak teşekkür ettim.

Bana; “Fuat kardeşim, kusura bakma, ilk görüştüğümüzde sana bu misyonu anlatamazdım. Ama söylediklerin de bana yardımcı oldu” diyerek duygu ve teşekkürlerini ifade etti.

4 Kasım 2017’de ise “Rusya Ulusal Birlik Günü” dolayısıyla Moskova'daki Kremlin Sarayı'nda düzenlenen tarihi törende Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cavit Çağlar'aRusya Devlet Nişanı” takdim ederek kendisini onurlandırdı. Cavit Bey'in barışın sağlanmasındaki emeği, Kremlin'de en üst düzeyde bizzat Başkan Putin tarafından ödüllendirilmiş, onurlandırılmıştı. 

Cavit Çağlar, törendeki teşekkür konuşmasında; “Rusya Federasyonu'nun bu büyük ödülünü Rusya Devlet Başkanı, muazzam insanın elinden alırken, Türk ve Rus halkları arasındaki dostluğun pekişmesi için milli liderimiz Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Vladimiroviç Putin'in üstlendikleri asil görevlerinde kısmen de olsa yer almanın mutluluğu ve gururunu yaşamaktayım...” diyerek duygularını paylaşmıştı.

Cavit Bey, o gün aynı konuşmada sözlerine şöyle devam etmişti:

“İnsanları hatta halkları barıştırmak duaların en yücesidir. Kutsal niyetle yola çıktığımızda komşu iki ülke arasında dostane ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda yardımcı ve destekçi olan; 

Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sayın Hulusi Akar'a

Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Yardımcısı Sayın Yuriy Uşakov'a

Rusya Federasyonu Dağıstan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ramazan Abdulatipov'a

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sözcüsü Sayın Dmitri Peskov'a,

Azerbaycan Cumhuriyeti eski Başbakan Birinci Yardımcısı Sayın Abbas Abbasov'a

Emekli Tümgeneral Sayın Zekeriya Öztürk'e, Prof. Dr. Sayın Naida Dzhamukova'ya 

ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sözcüsü Sayın İbrahim Kalın'a teşekkürlerimi, sevgi ve saygılarımla sunuyorum.” 

Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş dünyası mensupları ve Türk vatandaşları da Cavit Bey’e defalarca şükranlarını iletti. 

Bizler de tekrar Cavit Bey'e şükranlarımız iletir, uzun ömür ve sağlık dolu bir hayat dileriz!

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?