USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya koronavirüsle nasıl mücadele ediyor!

29-03-2020

MOSKOVA

Rusya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla nasıl mücadele ediyor.

Türk basını dahil, bazı dünya basınında çeşitli iddialar da ortaya çıktı. Bunlara daha sonra değineceğim.

Evde, demli çay ortamında ilk olarak kendisi Rusyalı olan kayınpederime soruyorum: “Rusya nasıl mücadele ediyor?

Kayınpederim: "Rusya ilk günlerden itibaren Çin ile sınırları kapattı. Bu tam zamanında yapılması gereken, başarılı bir operasyon oldu. Rusya diğer ülkelerle kıyaslamada elini çabuk tuttu. Gereken önlemleri ona göre hazırladı ve uyguladı, uygulamaya devam etmekte."

Bunlara katılıyorum. 

Fakat benim ise önce küçük bir eleştirim var; Rusya, özellikle İtalya'dan gelen Rus turistleri evlerine bırakmaktan ziyade, havaalanlarından alıp, özel bir yerde 2 haftalığına tutmalıydı.

Bunu, Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski de bir televizyon programında dile getirerek önerdi; çünkü dikkat ederseniz, Rusya'da koronavirüs hastalarının yaklaşık yüzde 80'i Batı ülkelerden gelen Rus turistlerden (yabancılar dahil) kaynaklı.

Fakat Rusya, zamanında önlemler aldı.

Gerçekten de Şubat ayında Çin sınırının kapatılması önemliydi.

Rusya'da takdir ettiğim bir olayda halkın soğukkanlı olması; ister yöneticisi, ister sıradan insanlar olsun.

Rusya'da koronavirüsle ilgili panik havası yok. 

Moskova'da yaşayan biri olarak bunları görüyorum. 

Elbette Rusya konuyu ciddiye alıyor. 

Televizyon programlarında siyasi konular artık nerdeyse gündeme getirilmiyor; medyanın gündemi koronavirüs, ünlü sağlık uzmanları konuşarak halka önemli, değerli bilgiler veriyor. 

Ve bu arada, Rusya'nın sağlık alanında -ister Sovyetler Birliği, isterse de Rusya İmparatorluğu döneminde- dünyaca ünlü isimler yetiştirdiği de bir sır değil. 

En önemlisi halka, panik yapmak yerine, gereken önlemlerin alınması, yaşlı insanların korunması, evden dışarı çıkılmaması gibi çağrılarda bulunuluyor. 

Bunu hem Rus mercileri, hem de sağlık yetkilileri söylüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusa seslenişte ülkede 1 haftalık tatil yapılması, işadamları ve vatandaşların olası sorunlarını çözebilecek destek paketleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Putin ayrıca Moskova'ya yakın Kommunarka kentinde koronavirüslü hastaları da ziyaret etti.

Gelelim iddialı haberlere…

Geçenlerde Türk basınında şöyle haberler dolaşıyordu; güya “Rusya koronavirüsle ilgili gerçekleri saklıyor.

Benzer ifadelerin Türkiye için de bazıları tarafından kullanıldığını işitiyoruz.

Dostlar, kaçıncı asırda yaşıyoruz? 

İnternet ortamında bu tür ciddi şeyleri gizlemek mümkün mü? 

Dünya Sağlık Örgütü’nün sadece “Kovid-19” için değil, basit bir virüs vakasının dahi saklanması durumunda o ülkeye karşı ciddi yaptırımları olduğunu bu cahiller bilmiyor olsa gerek; biliyor da bu tür iddiaları ortaya atıyorlarsa fırsattan istifade ederek kötü niyetlerini ortaya döküyorlar demektir.

İtalya'da olduğu gibi Rusya'da da fazla sayıda rakamlar olursa, bu durumda bunlar, Rusya'daki çeşitli muhalif basında da (bir iki sitede çıktı, ama ne kadar doğru ve önemli! Muhalif basın sitelerinde de böylesine kötü niyetli, yıkıcı iddialara rastlayamadım) ortaya çıkar. 

Koronavirüs vakalaındaki ölü sayısı fazla olsaydı bu haberler her yerden etrafa “yayılırdı”; üstelik şu anda Rusya'da yabancı basın temsilcileri de fazla, olayı yerinde inceler ve haber de yaparlardı.

Ayrıca, bu salgınla ilgili gerçekleri Rusya devleti saklayabilir mi? Tüm bunlar, Dünya Sağlık Örgütü kayıtlarına geçiyor ve bu işin şakası yok. 

Rusya'nın da her ülkenin olduğu gibi bu uluslararası teşkilat karşısında yükümlülükleri, sorumlulukları bulunmakta.

Sahte haberler, yalan ve manipülasyonla halkı kışkırtma peşine düşmektense bu virüs salgınıyla nasıl ortaklaşa mücadele edilir, buna karşı neler yapılabilir şeklinde haberler üreterek görevimizi layıkıyla yapalım.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?