USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya'dan Fransa'ya "Dine saygılı ol!" tepkisi

01-11-2020

MOSKOVA

Fransa’da, Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanması ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bunları yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini açıklaması, Rusya'da da büyük tepkiye neden oldu. Ama konuya girmeden önce, Rusya'da İslam dini dahil, tüm dinlere nasıl saygı gösterildiğini kısaca anlatmak istiyorum. 

Dünyaca ünlü Rus sinema yönetmeni Nikita Mihalkov, yıllar önce bayram vesilesiyle Rusya'nın Nijni Novgorod bölgesindeki bir Tatar köyüne yaptığı ziyareti ve karşılaştığı manzara ile ilgili duygularını şöyle anlatıyordu:

"Beni yerel camiyi görmeye de davet ettiler. Gittik. Bir cami… Çok güzel, minaresi de. Üst kata çıktık, ve manzara; tarla ve ağaçlar, nehir… Kesinlikle Rus manzarası..” 

Rusya'nın bir çok bölgesinde böyle Tatar köyleri ve camilerle karşılaşabilirsiniz, ve tıpkı Mihalkov gibi siz de o duyguları yaşayabilirsiniz.  

Rusya'da ayrıca, 20 milyondan fazla Müslüman Rus vatandaşı da yaşıyor.

Rusya'da asırlardır Müslümanlar dahil Ortodoks, Musevi ve Budist, kısaca tüm din temsilcileri huzur ve hoşgörü içinde yaşıyor.

Doğrudur, bazen basında birileri bir şeyler yazarak provokasyon yapmaya çalışıyordu son yıllarda. 

Fakat hemen hem toplum hem de devlet temsilcileri tarafından gereken yanıtı aldı o kesimler. 

Çünkü Rusya'da dine saygısızlık, dine hakaret en büyük suçlardan biri sayılmakta. 

Bence Rusya, bu konuda örnek alınması gereken bir ülke.

Rusya, bu tür hakaretlere asla geçit vermez. Artı, insanlar da dini değerlere dil uzatılmasına çok çok kötü bakıyor. İster ateist, ister inananlar olsun. 

Rusya devletinin yasalarında da bu konuda net ceza maddeleri var.  

Gelelim Fransa'da yaşananlara…

Rusya’da bugünlerde de çeşitli medya platformlarında bu konu sık sık tartışılmakta. 

Rusya’da sadece Müslüman toplum değil, çok önemli görevlerdeki ileri gelen devlet adamları, uzmanlar da bundan çok rahatsız. Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadirov da, Fransa'nın bu tutumuna sert tepki verdi. Fransa'nın Moskova Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlendi. 

Rus televizyon kanallarının tartışma programlarında da Fransa'ya sert tepkiler verilmekte. Örneğin, geçtiğimiz günlerde devlet televizyon kanalı Rossiya'da canlı yayın programında Rus parlamentosu alt kanadı Duma BDT, Avrasya ile Entegrasyon ve Yurt Dışındaki Vatandaşlar İletişim Komisyonu Başkanı Leonid Kalaşnikov, Fransa'ya tepkisini sert bir dille şöyle dile getirdi: "İfade özgürlüğünün bir sınırı olmalı! Fransa Cumhurbaşkanı, Müslümanlara hakaret etti. 

Macron, kendi açıklamalarının neyle sonuçlanacağını bilmiyor muydu? Tabii ki biliyordu. 

Tabii ki Macron provokatör!

Daha önce bu tür karikatürler yüzünden çok kanlar aktı. 

Bu sefer sus be adam! Üzüntünü ifade et ve o kadar!"

Benzer görüşleri ünlü Rus uzman ve gazeteciler Dmitri Kiselyov, Dmitri Kulikov, Sergey Miheyev, Vitali Tretyakov, Andrey Medvedev ve başka ünlü isimler de dile getiriyor ve Fransa'yı bu tutumundan dolayı eleştiriyor. 

Bugünlerde Fransa başta olmak üzere, bazı Batı ülkeleri, Rusya'ya "insan hakları", "İfade özgürlüğü" gibi konularda akıl vermeye çalışıyor. 

Fakat Fransa örneği şunu da gösterdi ki dine saygı ve hoşgörü konusunda Batı, Rusya'dan çok geride. 

Bence Rusya'yı suçlamak yerine Batı, bu konuda Rusya'dan örnek alsın. 

Abartmıyorum, Rusya'da yaşayan biri olarak bunu söylüyorum. 

Rusya'da toplum (ben dahil) da devlet de şunu söylüyor:

İnsan öldürmek en büyük suç! Aynı zamanda dine hakaret, dine saygısızlık da büyük bir suç!

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?