USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rus Dostlarının Moskova buluşması ve Büyükelçi Erkhov’un Ankara'da son günleri!

Rus Dostlarının Moskova buluşması ve Büyükelçi Erkhov’un Ankara'da son günleri!
29-02-2024

Rus Dostlarının Moskova buluşması ve Büyükelçi Erkhov’un Ankara'da son günleri!

Türkiye değişik ve ilginç bir ülke. Amerikancı, İngilizci Mandacılar el üstünde tutuluyor. Bu kesinlikle diğer mandacılar da el üstünde tutulsun anlamında kurgulanmış bir cümle değil. Türkiye'nin kaymağını da onlar yer.

Bir vatansever çıkıp; “Türkiye'nin milli çıkarları Avrasya coğrafyasında Rusya Federasyonu ile müttefik olmasını icap ettirir dese başına gelmedik kalmaz. Şairin “öz yurdunda garipsin öz vatanında parya” demesi bundan olsa gerek. Sadede gelecek olursak, Rus dostu olmak ile mandacı olmak aynı şey sayılmaz.

Uluslararası Rusya Dostları veya Rus kamuoyundaki ifadesi ile Rusofil Hareketin ana hedeflerinden biri, dünyada giderek artan Rus düşmanlığıyla mücadele etmek. Hareket, Rus Ortodoks Kilisesi'nce de destekleniyor. İlk toplantıya Moskova Patrikhanesi Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başpiskopos Nikolai Lischenyuk’ın katılması bu iddiaya destek sağlıyor. Hareketin ortaya çıkmasında kilit rol, Çargrad Derneği Başkanı Konstantin Malofeev ile Bulgar tarihçi, aktivist ve politik aktör Nikolai Malinov'a ait;

Uluslararası Russeverler Hareketinin İkinci Kongresi…

14 Mart 2023'te Moskova'da düzenlenen ilk toplantı ile start alan ve Avrupa, Asya, Afrika, Amerika'daki kırk iki ülkeden temsilcinin katıldığı Uluslararası Russeverler Hareketi, Rus taraftarlarının uluslararası hareketi son toplantısını 25 -28 Şubat tarihleri arasında Moskova’da gerçekleştirdi.

Bizzat Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un, Kongre konuşmasında ifade ettiği üzere II. Kongreye Türk heyetinin de yer aldığı 130'dan fazla ülkeden delege ve konuk iştirak etti. Kongre’ye ilk gün Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Maria Zakharova ve dünyanın dört bir yanından çok sayıda yetkili ve önemli kişi katıldı.

Moskova; Asya, Avrupa, Afrika, Latin Amerika ve Kuzey Amerika'daki 130 ülkeden yaklaşık 350 temsilciyi bir araya getiren Uluslararası Rus yanlısı Hareketin İkinci Kongresine ve Çok Kutupluluk Forumu'na ev sahipliği yaptı. Etkinliğin açılışını yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zakharova, yeni bir dünya düzenine geçişin kaçınılmazlığının altını çizdi.

Zakharova, "Artan ulusal farkındalık ve kültürel çeşitliliğin yanı sıra yapay zeka, iletişim, enerji, biyolojik ve nanoteknolojilerin entegrasyonu da dahil olmak üzere küresel ekonomideki yapısal değişiklikler; kalkınma potansiyelinin ortaya çıkan ekonomik güç merkezlerine doğru yeniden dağıtılmasını hızlandırıyor" dedi.

Nikolai Malinov yeniden Rusofili başkanı seçildi…

Mouvement İnternational Russophıle Forumunun ilk gününde farklı ülkelerden gelen delegasyon, hareketin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mouvement İnternational Russophıle’in İki yıl önce Moskova’da kurulan, 19. Yüzyılda Rusların İstanbul’a verdikleri, Çar’ın şehri” anlamına gelen Çargrad derneğinin kurucu başkanı ise Konstantin Valeryevich Malofeevis. Derneğin amacı ise ‘Rus geleneklerini muhafaza etmek ve emperyal ruhu canlandırmak’.

Derneğin üyeleri arasında ise Rus politikacı Yevgeny Savchenko ile gazeteci Alexander Dugin gibi isimler yer alıyor. Oysa bu modern çarperestler, Türk Komünist şair, Sovyetler Birliği’nde 3 Haziran 1963’te Moskova’da vefat eden ve Novodeviçi Mezarlığına gömülen Nazım Hikmet’in;

...Hak yerine getirdi en büyük niyazını
Kıldı Ayasofya’da ikindi namazını!

İşte o günden beri Türkün malı İstanbul,
Başkasının olursa, yıkılmalı İstanbul!”
dizelerinden habersiz olmalılar.

Delegeler Rusyalı bir Rus’un; Russever hareketin başkanı olmasının  anlamsızlığına ve işlevselligine dikkat çekmekle kalmadılar. Eylül 2011'de, Bulgaristan'daki Rusya-Bulgar dostluğunun yüzlerce anıtının ve anıt işaretinin korunması ve korunmasındaki aktif konumu ve çabaları nedeniyle, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in "Aleksandr Puşkin" madalyasıyla, 13 Mayıs 2019'da ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uluslar arasındaki dostluğu ve işbirliğini güçlendirmedeki başarılarından, ulusların ve milletlerin kültürlerinin yakınlaşması ve karşılıklı zenginleşmesine yönelik verimli çalışmalarından dolayı  Dostluk Nişanı ile ödüllendirdigi 55 yaşındaki Bulgar tarihçi ve siyasetçi Nikolai Malinov’un yeniden başkan olmasının daha uygun olacağını  belirttiler.

Ayrıca seküler ve reelpolitik çizgideki bağımsız haber kaynakları, Rusofil Kongresinden kısa bir süre önce, Londra ve Kiev medyasında Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in yeni sevgilisi sıfatıyla özellikle servis edilen Mizulina Ekaterina Mihaylovna’nın bir dönem işvereni olan Konstantin Valeryevich Malofeev’in Rusofil Hareketi başkanlığına aday olma niyetini ortaya koymasının bir tesadüf olmayacağını, arkasında Kremlin yönetimi varmış gibi imaj verilmek istendiğini ifade etmişlerdi.

-Konstantin Malofeev ve Sergey Lavrov

-GRU Albayı Konstantin Aleksandrovich Pikalov

Sonuçta aklın yolunun bir olduğu anlaşıldı ve Hareketin Başkanlığı için yapılan seçimlere tek liste halinde girildi. 55 yaşındaki Bulgar tarihçi ve siyasetçi Nikolai Malinov başkan, yardımcılığına ise Dünya Rus Halk Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Valeryevich Malofeev seçildi.

Daha önce bazı batılı medya organlarında, Konstantin Valeryevich Malofeev’ın asıl adının Konstantin Aleksandrovich Pikalov olduğu 23 Temmuz 1968'de doğduğu iki ismin de aynı kişiye ait olduğu iddia edilmişti.

Oysa bu yazılanlara bakılırsa Konstantin Valeryevich Malofeev ya da diğer ismi ile GRU Albayı Konstantin Aleksandrovich Pikalov dünya kazan o kepçe gitmediği yer kalmamış.

İddiaların; Hollanda ve İngiltere mahrecli olması, ne amaçla üretildiğini gösteriyor. Onlar için küresel emperyalizme hizmet etmeyen, karşı çıkan, boyun eğmeyen kim varsa terörist. Hadi ordan… Bunlar bizi salak mı sanıyor ne?

Bu batılılar işte böyle. Kendi yaptıklarına bakmaksızın küresel emperyalizmi püskürtmek için canını dişine takan bir Rus vatanseveri karalamak için transformers filmindeki kötü karekter Megatron veya Batman filmindeki Joker gibi gösteriyorlar. Bunların adaleti batsın!

Mouvement İnternational Russophıle Forumunda çok kutuplu dünya düzeni, kültürler ve medeniyetler arası diyalog, geleneksel değerlerin korunması, Batı hegemonyasına karşı çıkma, ulusal kültürün iptali ve küreselciler tarafından ısrarla teşvik edilen aile kurumunun yıkımı konuları tartışıldı.

Nikolai Malinov'un seçilmesi neden önemli?

Nikolai Malinov, ABD karşıtı bir politik bir aktivist. NATO ve Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan'da Rusya adına casusluk yapmakla suçlanmış ve ABD tarafından yaptırım uygulanan Bulgar bir siyasetçi. Kelimenin tam anlamıyla bedel ödemiş. Düşünsenize Malinov’un; 2019'da Putin'den Dostluk Madalyası'nı bizzat almak üzere Rusya'ya gitmesine izin verilmemişti. O da kendisine verilecek Dostluk Nişanını alabilmek için bir Bulgar hakime rüşvet vermekle itham edilmişti.

Geçtiğimiz yıl, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ve 40 ülkeden gelen üyelerin katılımıyla Uluslararası Rus yanlıları Hareketi'nin (MDR) başkanlığına seçilmişti. Malinov, 2 Nisan 2023 seçimlerinde, Rus yanlısı Ulusal Hareket grubunun da üyesi olduğu Tarafsız Bulgaristan koalisyonunun adayı olmuştu.

Batılılar yurt dışına seyahati yasak olmasına rağmen Moskova'ya tekrar seyahat etmesine nasıl izin verildiğini bir türlü anlamıyorlar. Oysa spiritüalist tayfasını toplayıp bu işin sırrını merhum Süleyman Demirel'in ruhaniyetine sorsalardı; “Demokrasilerde çare tükenmez cevabını alırlardı.

NATO ve AB üyesi Bulgaristan vatandaşı ve poltikacı Nikolai Malinov başkanlığını yaptığı Mouvement İnternational Russophıle Forumu, tarihi bir misyon üstlenmiş, Batılı ülkelerin Rusya ile işbirliğini yasaklama girişimlerini durdurma başarısını göstermiştir. Sonuçta Rusya Federasyonu’na yönelik tecrit politikası tamamen çökmüştür.

Mouvement İnternational  Russophıle Forumu, mevcut jeopolitik gerilimin nedenlerine ilişkin tarafsız, kapsamlı ve dürüst değerlendirmelerle içtenlikle ilgilenmekle kalmamış, en azından Batı kontrolündeki kitle iletişim kolektifinin ürettiği dezenformasyonu boşa çıkarmıştır.

Putin'den tarihi mesaj!..

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 27 Şubat Salı günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Rus yanlısı Hareketin Batı'nın Moskova'yı izole etme çabalarına karşı önemli ölçüde katkıda bulunduğunu söyledi.

Putin, "Rus yanlısı hareket, kolektif Batı'nın Rusya'yı uluslararası izolasyona tabi tutma girişimlerine karşı koymaya önemli bir katkı sağlıyor, ülkemiz hakkında objektif ve güvenilir bilgilerin yurtdışında yayılmasına yardımcı oluyor ve Rusya karşıtı uydurmaları ve propaganda mitlerini açığa çıkarıyor" dedi.

Rusya Federasyonu Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov aracılığı ile Uluslararası Rus yanlısı Hareketin katılımcı konuklarına gönderdiği mesajında “Forumunuz tüm kıtalardan 130'dan fazla ülkeden yüzlerce delegeyi bir araya getirdi. Bu geniş temsil, uluslararası Rus yanlısı halk hareketinin güvenle büyüdüğünü ve yeni destekçiler kazandığını açıkça gösteriyor.

Rus yanlısı Hareket, kolektif Batı'nın Rusya'yı uluslararası düzeyde izole etme girişimlerine karşı koymaya önemli ölçüde katkıda bulunuyor ve ülkemiz hakkında objektif ve güvenilir bilgilerin yurtdışında yayılmasına yardımcı olmanın yanı sıra, propaganda tarafından yaratılan Rusya karşıtı spekülasyonları ve mitleri ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.

Hareketin asil faaliyetleri, Rusları diğer uluslara bağlayan dostluk ve karşılıklı saygı geleneklerinin korunmasına ve güçlendirilmesine yardımcı oluyor; Rus dünyasını birleştirmeye, ulusal kültürümüzü ve başarılarımızı tanıtmaya ve dünyadaki insani varlığımızı genişletmeye yardımcı oluyor.”  ifadelerini paylaştı.

Dışişleri Bakanı Lavrov; Rusya için uluslararası bağların güçlendirilmesinin önemini vurguladı…

Rusofili Kongresinin ikinci gününde Moskova'da bulunan delege ve konuklara seslenen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya, BM Tüzüğü ilkelerine dayanan bağımsız, pragmatik ve barışsever bir dış politika izleyen dost ve açık bir ulus olma kararlılığını sürdürüyor" dedi.

Lavrov ayrıca "BRICS ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun mevcut başkanlıklarının yanı sıra EAEU, ŞİÖ, G20 ve diğer çok taraflı forumlara aktif katılımımız, bu hedefe olan bağlılığımızı gösteriyor. Ek olarak, bölgesel entegrasyon dernekleriyle aktif olarak yakın ilişkiler geliştiriyoruz." açıklamasında bulundu.

İzlenimler, görüşler…

Büyük çaplı uluslararası organizasyonu gerçekleştiren Rusofili açısından Rusya Federasyonu dünyaya açık, dost bir ülke olarak gelişmeye, bağımsız, pragmatik, barışçıl bir dış politika izlemeyi sürdürecektir.

Rusya ve dostları; uluslararası yaşamın demokratikleşmesini, bütünüyle BM Şartı ilkelerine göre gelişmesini ve Batı'nın kategorik olarak yapmak istemediği ilkelerin birbirine bağlanmasını teşvik etmenin yanı sıra saygı gibi temel ilkeleri, devletlerin egemen eşitliği ve iç işlerine müdahale edilmemesi için dikkate almaya devam edecektir.

Zaten bu kapsamda mevcut BRICS ve BDT başkanlıkları, EAEU, SCO, G20 ve diğer birçok çok taraflı formattaki aktif, yaratıcı çalışmaları, bu önemli görevleri çözmeyi ve uluslararası ilişkilerde adil ilkeleri güçlendirmeyi amaçlıyor.

Çin Komünist Partisi'nin uluslararası ilişkiler konusunda önde gelen uzmanlarından Chang Weiwei’nin temas ettiği gibi; tek kutuplu dünya düzeninin modası geçmiştir. Bu saatten sonra tek kutupluluk sadece ahlak dışı ve adaletsiz değil, aynı zamanda yersizdir. Çin, Rusya ve BRICS küresel sahnede konumlarını güçlendirip Küresel Güney ve Doğu'dan yeni üyeler çektikçe bu düzen kaçınılmaz olarak değişecektir.

Bolşevik Devriminden hemen sonra Avrupa'da ortaya çıkan Avrasyacı hareketin lider ve teorisyenlerinden, Prens Nikolai Sergeyevich Trubetzkoy’un torunlarından Fransa'daki Rus İmparatorluk Muhafızları Anıtı Derneği Başkanı Prens Alexander Alexandrovich Trubetskoy’ın toplantıya katılması da dikkat çekici. Bu katılım, Fransa ile Rusya arasındaki işbirliğini daha net gösteriyor.

Prens Alexander Alexandrovich Trubetskoy'un en ünlü Rus ailelerinden birinin temsilcisi olduğunu, 1947'de Paris'te bir göçmen ailesinde doğduğunu hatırlayalım. Fransa'da yaşıyor ama tüm hayatı Rusya ile bağlantılı.

Fransız-Rus Diyalog Derneği'nin İcra Başkanı. OJSC Svyazinvest Yönetim Kurulu Üyesi. Demek ki hem Fransa'daki Rus lobisini hem de Rusya'daki Fransız lobisinin temsilcisi. Belki de Macron’un Rusya'ya yönelik “ne şiş yansın ne kebap” dedirten, ikircikli politikalarının mimarı bu adam.

Türk Heyeti Moskova'da veya Tatarsız Dünya batar!..

KTDF Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı ve Uluslararası Rusofil Hareketi Kurucu Üyesi Ünver Sel Başkanlığındaki Türk heyetinde Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Saynur Giray Derman, Uluslararası İlişkiler ve Rusya Uzmanı, Kırım Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri İlber Vasfi Sel,

Uluslararası Kırım Dostları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukat Hüdai Sadık Ekinci ve aktivist iş insanı Özgür Yanık, Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Ali Murat Özdemir ile Prof. Dr. Erdem İlker Mutlu yer aldı.

Türkiye'yi temsilen toplantıya katılan Ünver Sel ilgiyle dinlenilen konuşmasında; Soğuk Savaş sonrası düzenin yerle bir olduğu bu Kırım’daki referandumun, ABD merkezli sisteme meydan okuyarak küresel ölçekte jeopolitik normların değişmesini sağladığını, günümüzde “Çok Kutuplu Dünya Düzeni” tartışmasının devam ettiği bu süreçte Kırım’ın şüphesiz bir biçimde yeni sistemin ortaya çıkmasında katalizör görevi görerek büyük aktörler arasındaki güç dengesini yeniden şekillendirdiğini  belirtti.

Ayrıca 2004 yılı öncesinde ABD’nin hakim olduğu “Tek Kutuplu Dünya”, zayıflamaya başladığını, Rusya, Çin ve Hindistan gibi küresel güçlerin yanı sıra Türkiye ve İran gibi bölgesel güçlerin de yükselişinin Amerikan hegemonyasına meydan okuduğunu ve çok kutuplu bir sisteme doğru geçişin sinyallerini verdiğini söyledi.

Türk Heyeti Moskova’dan geldi, Rus Büyükelçi Moskova'ya gidiyor!..

MİT eski Başkanı Dr. Hakan Fidan; Dışişleri Bakanı olduktan sonra hariciye bürokrasisinde önemli atamalar gerçekleştirmiş, bu kapsamda mevcut Moskova ve Kiev Büyükelçilerini geri çekmiş, yeni Kararnameyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tensiplerine sunmuştu. Kamuoyu da Moskova'ya Tanju Bilgiç’in Büyükelçi atandığını öğrenmişti.

O günlerde Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksei Vladimirovich Erkhov’un değişmesinin gündemde olduğu söylenmişti. Bu hafta başında Moskova’ daki gazeteci dostlar, Erkhov’un Ankara'daki görev süresinin dolduğunu, Moskova dönüşü Ministerstvo inostrannıh del Rossiyskoy Federatsii yani Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığında Sergey Lavrov’un yardımcısı olarak görev yapacağını belirttiler. Yakışır.

Erkhov’un yerine kim geliyor?

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dış Politika Planlama Dairesi Direktörü Alexey Yurievich Drobin'in, Rusya'nın yeni Ankara Büyükelçisi olması kuvvetle muhtemel. Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün yayınlarına önemli katkılar sunuyor.

1974 doğumlu. 1995’te Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü'nden mezun olmuş. Bu şu demek; teorik anlamda iyi bir istihbarat eğitimi almış. 1996 yılından itibaren Rusya Dışişleri Bakanlığında istihdam edilmiş. Bakanlık Merkez Ofisi'nin yanı sıra Türkiye ve İsrail'deki Rusya büyükelçiliklerinde çeşitli görevlerde bulunmuş.

2009'dan 2014'e kadar ABD'deki Rusya Büyükelçiliğinde Kıdemli Müşavirlik yapmış. 2014- 2017 arası Rusya'nın İsrail Büyükelçiliğinde çalışmış. Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçi rütbesinde. Evli ve iki çocuğu var.  İbranice, İngilizce, Türkçe ve Fransızca biliyor.  Kendisi zor bir dönemde Ankara'da görev yapacak.

Ülkesi ve ülkemiz için hayırlara vesile olsun!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://tass.ru/obschestvo/17263767

https://mid.ru/en/nota-bene/1918594/

https://russkiymir.ru/publications/88225/

https://www.mid.ru/tv/?id=1935217&lang=ru

https://mid.ru/en/foreign_policy/news/1935217/

https://www.nd-rt.ru/2023/04/04/rozhdenie-rusofilii/

https://www.mid.ru/en/about/structure/central_office/

http://www.en.kremlin.ru/events/president/news/73574

https://www.dipacademy.ru/sample/drobinin-aleksej-yurevich/

https://www.mid.ru/ru/activity/shots/novye_naznacheniya/1794820/

https://www.gzt.com/gercek-hayat/cesur-rus-yoktur-sarhos-rus-vardir-3565066

https://syg.ma/@geograf-smirnoff/lievoie-ievraziistvo-i-postkolonialnaia-tieoriia

https://mevzuhaber.com/uluslararasi-kongreye-turkiye-den-onemli-isimler-katiliyor/

https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2020/08/14/pmc-structure-exposed/

https://loyalroyal.me/beseda-s-knyazem-aleksandrom-aleksandrovichem-trubetskim

https://www.akajans.net/uluslararasi-rusofili-hareketi-genel-kongresi-moskova-da-yapilacak/54943/

https://dnes.dir.bg/politika/nikolay-malinov-pusna-snimka-ot-sreshtata-si-s-lavrov-v-moskva

https://www.fikrikadim.com/2024/02/26/the-british-have-putin-under-surveillance-with-barbie.html

https://www.rferl.org/a/bulgaria-mp-malinov-spying-russia-elected-moscow-group/32319655.html

https://www.yenialanya.com/haber/19342460/moskovada-uluslararasi-rusofili-hareketi-kongresi-basliyor

https://www.dikgazete.com/yazi/ingilizler-putin-i-casusluk-okulu-soas-mezunu-barbie-ile-markaja-aldi-6583.html

https://mir2023.site/2024/02/27/v-moskve-nachal-rabotu-vtoroj-kongress-mezhdunarodnogo-dvizheniya-rusofilov-2/

https://www.dailynewsegypt.com/2024/02/28/a-multipolar-world-perspectives-from-the-russophile-movement-and-beyond/

https://www.aa.com.tr/en/europe/putin-says-russophile-movement-counters-western-efforts-to-isolate-russia/3148876

https://novini247.com/novini/oformyayki-se-ofitsialno-v-moskva-tazi-sedmitsa-mejdunarodnoto-dvijenie-na_6057683.html

https://www.fikrikadim.com/2024/02/23/general-congress-of-the-international-russophilia-movement-begins-in-moscow.html

https://russiaeu.ru/en/news/interview-director-foreign-ministrys-foreign-policy-planning-department-alexey-drobinin

https://www.francesoir.fr/politique-monde/congres-fondateur-du-mouvement-international-russophile-mir-moscou-43-pays-0

https://www.trtfrancais.com/actualites/le-mouvement-russophile-contrecarre-les-efforts-occidentaux-visant-a-isoler- la-russie-selon-poutine-17146764

https://www.dikgazete.com/yazi/ankara-rusya-buyukelcisini-degistirdi-rus-buyukelci-aleksei-vladimirovich-erkhov-gorev-suresinin-uzatilmasini-istiyor-6047.html

https://www.dipacademy.ru/en/press-en/article-by-alexey-drobinin-director-foreign-policy-planning-department-russias-foreign-ministry-why-is-the-choice-of-traditional-values-so-important-the-journal-the-international-affairs/

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
selçuk
selçuk 2 ay önce
14 Şubat sevgililer günü geçti hayırdır, Rus aşığı imajı vermişsiniz. Dikkat edin atalar ne demiş, ayıdan post... gerisini biliyorsunuz.