USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rauf Hajiyev'in 100. yıldönümü vesilesiyle ADA Üniversitesi'nde konser verildi

Rauf Hajiyev'in 100. yıldönümü vesilesiyle ADA Üniversitesi'nde konser verildi
18-06-2022

Azerbaycan, Bakü

Geçtiğimiz 16 Haziran günü, ADA Üniversitesinde, seçkin Azerbaycan bestecisi ve SSCB halk sanatçısı Rauf Hajiyev'in 100. yıldönümü vesilesiyle bir konser verildi.

Etkinliğin sunucusu Tofik Hasansoy, besteci Rauf Hajiyev'in hayatı ve eserleri hakkında konuştu.

Başarılı bir sahne enkarnasyonunu bulan senfoniler, oratoryolar ve kantatlar da dahil olmak üzere, çeşitli türlerde birçok değerli eser getiren operetler özellikle ünlüydü.

Rauf Hajiyev'in ulusal motifler ve modern tarzın birliği içinde yarattığı vatansever lirik şarkılar, ünlü sanatçıların repertuarına girmiş ve Azerbaycan şarkı türünün gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

Yaratıcılığının ilk yıllarına değinen sunumcu, "Vətən"  kinoteatrının Caz Orkestrası'nın yönetimi ve bu kolektifin faaliyetleri ile kurucusu olduğu Azerbaycan Devlet Çeşitli Orkestrası hakkında ilginç bilgiler sundu.

Kültür Bakanı tarafından çalışma döneminde, bestecinin müzik gruplarının faaliyetlerine destek verdiği bunlardan dörtlüsü ile vurgulandı.

Azerbaycan Devlet Müzik Orkestrası'nın bir parçası olarak ilk adımlarını atan bu dörtlüye caz çalındı ve “Bakü Vokal Dörtlüsü” denildi. 1966 yılına kadar, Rauf Hajiyev'in desteğiyle Moskova'daki “All-Union Pop Yarışması”nı kazandıktan sonra, dörtlüye “Qaya" adını verdiler ve bağımsız faaliyete başladılar.

Etkinliğin ilginç anlarından biri, Rauf Hajiyev'in ve orkestranın fotoğraflarının yanı sıra nadir bulunan kurdelesinin sunumuydu.

Rauf Hajiyev'in seçkin şarkıcılar Rashid Beybutov ve Mirza Babayev ile işbirliği hakkında bilgiler de aynı etkinlikte sunuldu, ekranda görsel-işitsel biçimde şarkılar çalındı.

Sevgili”, “Bakü Şarkısı”, “Azerbaycan'ım”, “Sensiz Bahar”, “Apşeron tarafından aptal bahar”, “Sensiz Barış”, “Layla”, “Çiçek Gibi”,Müşteri”, “Gel”, “Asın Rüzgarı”, “Çiçekleri Kabul Et” şarkıları konuklara keyifli anlar yaşattı.

Etkinlikte ayrıca bestecisi Rauf Hajiyev olan filmler hakkında bilgiler de sunuldu. “Snow Maiden”, “Kalenin Sırrı”, “Gölgeler Sürünüyor”, “Romeo Benim Komşum”, “Kara Taşlar”, “Ahmed nerede?" filmlerinden gelen şarkılar görsel-işitsel biçimde misafirlere sunuldu.

Sanat tarihçesi ve seçkin sanat adamı Profesör Dr. Zümrud Dadaşzade, bestecinin Azerbaycan'ın müzik sanatına katkılarından bahsetti.

ADA Üniversitesi Rektörü Hafiz Paşayev, bestecinin eserlerinin yüzyıllardır insanların ruhsal dünyasını zenginleştirmeye, zevklerini şekillendirmeye hizmet edeceğini vurguladı.

Konserde sanatseverler de besteci Rauf Hajiyev'in eserlerinin icrasına eşlik ettiler.

Bestecinin aile üyeleri adına konuşan saksofoncu Irada Abbasli, etkinliğin organizatörlerine ve katılımcılarına teşekkür etti.

Etkinliğe ADA Üniversitesi personeli ve öğrencileri, sanat figürleri ve çeşitli yapıların temsilcileri de katıldı.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?