USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin tekrar mesajını verdi: Bu işin şakası yok!

Putin tekrar mesajını verdi: Bu işin şakası yok!
09-02-2022

MOSKOVA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, genelde çok soğukkanlı bir insan. Bu da, önemli dünya liderlerinden biri olma özelliğine katkı sağlayan faktörlerden biri. 

Eski Sovyet gizli servisi KGB subayı Putin çok nadir hallerde sinirli olduğunu belli eder. Örneğin, geçenlerde Kremlin Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaklaşık 6 saatlık görüşmelerin ardından basının sorularını yanıtlarken Putin, aniden ses tonunu yükseltti. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'nin Minsk anlaşmaları ile ilgili “Anlaşmanın bazı maddelerini beğenmediği” yönündeki daha önceki açıklamasına işaret eden Putin, "Beğen, beğenme, sabret güzelim!" diye tepkisini sert şekilde ortaya koydu.

Putin, ayrıca, Ukrayna’nın NATO’ya alınması halinde savaş çıkacağına da dikkat çekti. 

Kırım'ın Rusya toprağı olduğunun önemle altını çizerek vurgulayan Putin, "Ukrayna’nın doktrin belgelerinde Rusya ‘düşman’ olarak nitelendiriliyor… Ve Ukrayna, NATO'ya katılır ve Kırım'ı döndürmeye çalışırsa, Avrupa ülkeleri, otomatik olarak savaşa sürüklenecek… Biz, NATO ile savaşmak mı istiyoruz? Ya da siz Rusya ile savaşmak mı istiyorsunuz?..” diye Batı'ya mesaj vererek uyardı. 

Putin’in bu son açıklamasını derinden analiz edersek şu sonuca varabiliriz: Putin, asla geri adım atmayacakları mesajını yineledi. “Bu işin şakası yok” imasını vurguladı. "Savaş mı istiyorsunuz" diye soran Rusya lideri, kendilerinin bunu istemediklerini, fakat olası bir saldırıya gereken şekilde karşılık vereceklerini açık şekilde belirtiyor.

Sorununun ana köklerine gelince, geçenlerde de belirttik ve tekrar vurguluyoruz: Batı, Rusya'yı zayıflatmak daha sonra da çökertmek için 2014 yılından bu yana "Ukrayna operasyonu”nu gerçekleştiriyor. 

Sovyetler'in dağılması sırasında, Batı'nın "NATO Sovyet sınırlarına doğru genişlemeyecek" diye dönemin Sovyet yönetimine verdiği vaatler yerine getirilmedi.

Bazen Türkiye'den dostlar, arkadaşlar soruyor; “Savaş çıkar mı?”

Bu soruya bir uzman görüşüyle cevap vermek isterdim: İsrail istihbarat kurumu Nativ'in eski başkanı Yakov Kedmi, 2017 yılında katıldığı bir Rus TV programında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in karakterini şöyle özetlemişti: "Rusya yönetimi, kendi ulusal çıkarlarını belirliyor. Ben Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir dönem defalarca görüşme imkanı buldum. Putin’in bir özelliği var: Putin bir karar alırken, etraflıca düşünüyor. Uzun uzun düşündükten sonra ölçülü bir karar alıyor. Putin, ani bir şekilde karar almaz. Putin’in kararları çok ölçülü.

Ben de bu konuda son noktayı koyarken şunu tekrar vurgulamak isterdim: Putin asla geri adım atmayacak.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?