USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin, Kremlin'nde ‘Gülsüm Anne’ye 'Halklar Dostluğu Madalyası' vermeli

25-07-2019

MOSKOVA

Gülsüm Kabadayı'yı Rusya'da tanımayan yok.

Hikaye şöyle başlıyor: Antalya'da 2008 yılında gerçekleşen kazada, üzerinde kimlik bulunmayan bir kişi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. 

Yoğun bakıma alınan gencin bakımını, aynı hastanede bir yakınına refaket eden "Gülsüm anne" üstlendi. Gülsüm Kabadayı, kimsesi olmayan bu gence “Umut" adını vererek evine aldı ve bugüne kadar bakımını üstlendi. 

2018 yılının Ocak ayında Umut, hayata veda etmişti.

2013 yılında Resmi Rus Televizyonu 1. Kanal’ın “Pust Govoryat” (Bırak Konuşsunlar) adlı programında Gülsüm Kabadayı’nın ve hastanede rastlayıp kimsesi olmadığını öğrendiğinde yanına alarak, “Umut” adını verip, her türlü bakımını üstlendiği Rus gencinin öyküsü konu edilmişti.

Ünlü Rus gazeteci Andrey Malahov’un sunduğu program, katılımcıları ve izleyenleri göz yaşlarına boğmuştu. 

Program katılımcılarından Rus Parlamentosu alt kanadı Duma eski milletvekili Roman Hodyakov, Gülsüm’ün ailesine ve Türkiye yönetimine Rus çocuğuna yaptığı yardımlarından dolayı çok teşekkür etti.

Rus milletvekili, canlı yayında “Gülsüm anne”nin elini de öpmüştü.

Ünlü Rus siyasi uzman, eski milletvekili Sergey Markov da, “Çok duygusal, etkileyici!.. Allah da bize böyle örnek...” derken gözleri dolarak sözlerini tamamlayamamıştı. 

Yönetmen Svetlana Vragova ise, “İnanın Gülsüm’ün karşısında diz çökmek istiyorum…” ifadeleri ile şükranlarını iletmiş ve diğer katılımcılar, Gülsüm Kabadayı’nın insanlık örneği sergilediğini vurgulamıştı.

Geçen yıl Rus gazeteci yazar Aleksandr Yakovlev, Gülsüm Kabadayı'ya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından “Halklar Dostluğu madalyası” verilmesi gerektiğini söyledi.

Bir televizyon programında konuşan Rus gazeteci, Gülsüm Kabadayı'nın fedakarlığının kendisi dahil çok sayıda Rus insanını etkilediğini vurgulamıştı.

Yakovlev, “Zaman zaman katıldığım Rus televizyon kanallarında Gülsüm annenin fedakarlığını örnek verdim. Çok fedakarlık gösteren bir insan. Tanımadığı özürlü, sakat Rus gencini evine alarak annelik yaptı. Onun bakımını yaptı. 

Ben bu fedakar Türk kadınına Rusya devleti tarafından resmi bir ödül verilmesini teklif ediyorum. 

İşte, 4 Kasım Rusya Ulusal Birlik Günü bayramında Kremlin Sarayı'nda düzenlenen törende Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin, Gülsüm anneye Halklar Dostluğu ödülü vermeli" diye öneride bulunmuştu.

Gülsüm Kabadayı'nın milyonlarca Rus vatandaşının gönlünü fethettiğine işaret eden Rus gazeteci, bu fedakarlığın resmi bir şekilde tanınması gerektiğini kaydetti.

İkili kültürel ve insani ilişkilerin artmasında da bu olayın önemli rolü olduğunu ifade eden Yakovlev, duygularını şöyle dile getirmişti:

"Rusya ve Türkiye tarafına da sesleniyorum. Ortak annemiz sayılan bu güzel insanı Kremlin Sarayı'nda onurlandırmak için gereken çalışmaları başlatalım. Bizler Gülsüm annenin yaptığı fedakarlığı hiç bir zaman unutmayacağız. Hepimiz onu çok seviyoruz!"

Rus gazeteciyle tekrar görüştüğümüzde bu duygularını yine tekrarladı.

Ve “Gülsüm ana”ya “4 Kasım Rusya Ulusal Birlik Günü” bayramında “Halklar Dostluğu ödülü” verilmesini çok arzuladığını kaydetti. 

Bence, iki ülke dostluğu adına bu madalya çok yakışır.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?