USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin'in soğukkanlılığı..

03-03-2020

MOSKOVA

1998 yılı.. İzmir'de üniversite eğitimimin son yılları. İzmir'e bavul ticareti için gelen Gürcüler arasında tanıştığım birisi çok dikkatimi çekerken, onun Sovyet döneminin istihbarat servisinde KGB ajanı olarak çalıştığını kendisinden öğrendim. 

Günlerin birinde, Sovyet istihbaratına nasıl işe alındığını sordum.

Çok deneyimli bir istihbarat gazisinin ilginç bir sınavından geçtiğini” şöyle anlattı:

"Bir odaya aldılar. Bir kaç dakika sonra "Merhaba!" diye birisi mikrofonla seslendi.

Ben "Merhaba" dedim.

10 dakika sonra tekrar "Merhaba" diye ses geldi. 

Tekrar ben de "Merhaba" dedim. 

Yine bir 15 dakika sonra "Merhaba" sesini tekrar duyunca bu sefer ben de sakin sesle "Merhaba" dedim. 

Kapı açıldı. İçeri deneyimli istihbarat gazisi girdi: Evladım aferin! İlk sınavı geçtin! Tebrik ederim! diyerek elimi sıktı.

Sovyet istihbaratı için önemli olan, ajan adaylarının nasıl sabırlı, ve soğukkanlı olması gerektiğinin bir örneğidir bu...

Niye hatırladım bu hikayeyi..

Son zamanlarda Suriye'de yaşanan gelişmeler bağlamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, eski bir KGB yarbayı olarak tavrılarını, attığı adımları izliyorum. 

Putin, adeta Suriye konusunda (diğer uluslararası konularda da) satranç masasındaki gibi sakin, sabırla, bağırmadan, öfkelenmeden hareket ediyor, adım adım ilerliyor. 

Kritik durumlarda Rusya Güvenlik Konseyi'ni toplar, basına 5 dakikalık bir poz verir Putin ve konsey üyeleri; daha sonra kapılar kapatılır, arkasından Kremlin, kısa resmi açıklama geçer. Fakat en önemli gelişmeler daha sonra ortaya çıkar. 

Putin, soğukkanlılıkla önemli bir hamle atar. 

Putin'i en iyi karakterize edenlerden biri de İsrail istihbarat kurumu Nativ’in eski başkanı Yakov Kedmi.

2018 yılında katıldığı Rus devlet TV kanalı Rossiya canlı yayın programında Kedmi, “Putin konuşmaz, Putin iş yapar. Örneğin Kırım konusunda. Suriye’ye askeri çıkarma yapmadan önce de Rusya, herhangi bir açıklama yapmadı. 

ABD ve İngiltere ise konuşuyor, Rusya da işini yapıyor. Onlar konuştukça Rusya işini yapacak.. Batı’nın söylemlerine Putin, aleni şekilde yanıt vermez. O işini yapar" şeklinde değerlendirmişti.

Kedmi, bir başka program yayınında da Putin'in karar almakta aceleci davranmadığına dikkat çekmişti. 

2000'li yılların başlarında Rusya-İsrail görüşmelerine kendisinin de katıldığını vurgulayan Kedmi; "Putin ile görüşmelere ben de katıldım. Putin hemen karar almaz, çok düşünür, dikkatle inceler, gözden geçirir ve sonra kararını verir" şeklinde yorumlamıştı.

Putin'in soğukkanlılığı, bir lider olarak kendisine önemli nitelikler kazandırmakta; çünkü onu sorularla provoke etmeye çalışan gazeteciler dahil, çoğu kimseye sakin şekilde, gülümseyerek yanıt verir…

Fakat asıl hamleyi daha sonra yapar. 

Liderlikteki başarının da sırrı burada. 

Sabır, sakinlik ve soğukkanlılık.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?