USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin'in bakışları ve Suudi Arabistan'ın Rus Ulusal Marşı performansı

26-10-2019

MOSKOVA

Geçtiğimiz günlerde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 yıl yıl aradan sonra Suudi Arabistan'a yaptığı resmi ziyaret sırasında basının gözünden kaçmayan ilginç bir olay yaşandı.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz tarafından, Putin için düzenlenen karşılama töreninde Suudi Arabistan ordu orkestrası Rusya Ulusal Marşı'nı çalınca...

Ve Putin'in gözleri önünde Rus Marşı’nı çalan orkestra detone oldu.

Manzarayı izleyen Putin'in şaşkınlığı gözlerden kaçmadı.

Ünlü sinema oyuncusu Robert de Niro'nun gizemli mimik ve gözleri gibi Suudi Arabistan orkestrasının kötü performansını izleyen Rusya Devlet Başkanı'nı aslında bir çok açıdan anlamak da zor değil.

Öncelikle şunu önemle vurgulamak lazım: Bugünkü Rusya Ulusal Marşı, beste olarak eski Sovyetler Birliği Ulusal Marşı'nın aynısıdır. Sadece sözlerinde bazı değişiklikler yapıldı.

Sovyetler dağılınca eski Çarlık dönemine ait "Yurtsever Şarkısı" resmi Rusya Ulusal Marşı oldu. Fakat Rusya'da bu marş, başta sporcular, gaziler olmak üzere toplumda memnuniyetsizliğe neden oluyordu.

Putin'in iktidara gelmesiyle uluslararası yarışmalarda ülkelerini temsil eden Rus sporcular, konuyla ilgili rahatsızlıklarını Devlet Başkanı'na aktardı.

Sporcular, marştaki kelimelerin eksikliğinden duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi; ki bu, takımın moral ve yurtseverlik bakımından ruh halini etkiliyor ve aynı zamanda uluslararası performanslarda sonuçlara da olumsuz etki yapıyordu. Putin bu konuyu gündeme getirerek Devlet Konseyi'nin dikkatine sundu.

Ve Putin, bestesi Aleksandr Aleksandrov'a, sözleri ünlü şair Sergey Mihalkov'a ait Sovyet Ulusal Marşını tekrar Rusya'ya kazandırdı.

İkincisi, Putin kendisi de Sovyet Marşı’nı çok beğeniyordu.

Putin bu Sovyet Marşı’yla okulu, liseyi, üniversiteyi ve en önemlisi Sovyet Gizli Servisi KGB okulunu bitirmişti.

Abartılı olarak söylemiyorum, sadece Sovyet okulundan mezun olan ve Sovyet ordusunda askerliğini yapan biri olarak şunu ifade etmeye çalışıyorum:

Sovyet toplumundaki disiplin, terbiye ve eğitimi önemli kılan ana özelliklerinden biri de Sovyet Ulusal Marşı’ydı.

Üçüncüsü; Putin'in kendisi müzik sanatına çok önem veriyor.

Özellikle yurtsever şarkılarıyla tanınan Rus sanatçıları dinler ve Kremlin Sarayı Konser Salonu'nda ağırlar.

Temmuz 2010'da Putin, ABD'de yakalanan, daha sonra bırakılan 10 Rus ajanla görüştüğünde, canlı müzik eşliğinde yurtsever şarkılar söylemişti. Putin’in özellikle Sovyet yurtsever şarkılarını sevdiği de biliniyor.

Ve…

Dolayısıyla Suudi Arabistan askeri orkestrasının kötü performansını gizemli mimikleriyle izleyen Putin'i anlamak da zor sayılmaz.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?