USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Özel gereksinimli Halil İbrahim, polis olarak trafik denetiminde

02-08-2020

Düzenli olarak yapılan beden eğitimi ve spor faaliyetlerinin, eğitilebilir bireylerin sosyalleşmesi üzerine etkili olduğunu, akademik çalışmalar yansıtmaktadır. 

Sürecin sağlıklı işleyişi, özel gereksinimli bireylerin sosyal hayata katılımı üzerinde olumlu etkileşim oluşturmakta. 

Akademisyen Levent İlhan’ın “Eğitilebilir Zihinsel Engelli Çocuklarda Beden Eğitimi ve Sporun Sosyalleşme Düzeylerine Etkisi” konulu makalesinde yer alan bilgiler, yapılan-yapılacak çalışmaların sürecine rehber oluşturmaktadır. 

Makalede yer alan bilgilere yansımayan, özel gereksinimli (zihinsel engelli) bireylerin, toplum tarafından yeterince tanınmamaya bağlı olarak, bu bireyler için hiçbir şeyin yapılamayacağı inancının yaygın olduğu. 

Oysa ki araştırmalar, özel gereksinimli bireylerin yüzde 85’inin eğitilebilir düzeyde olduğunu yansıtmakta, uygulanacak eğitimler neticesinde özel bireylerin, sosyal uyum ve mesleki yeterlilik düzeyinde gelişme potansiyeline sahip olunabileceği bilgisine ulaşılmaktadır…

Sayın İlhan’ın, sosyalleşme ile ilgili akademik çalışmasında yer alan şu bilgiler, özel olan veya olmayan bireylerin, günlük yaşantısını nasıl etkilediğini gözler önüne sermekte. 

Bireyin sosyalleşmesi, kişinin kural ve değerleri öğrenmesi, kültür denen değerler düzenlemesini benimsenmesi demek. 

Bu süreç, kişinin doğumundan, yetişkinliğine kadar olan süreci kapsamaktadır. 

Özel çocuklar da tıpkı diğer bireyler gibi başarılı olmak gibi biyolojik, sosyal ve psikolojik gereksinimlere sahipler. 

Eğitsel ve psikolojik eğitimler, öğrenme sürecini olumlu etkilemektedir. 

Hareket ve egzersiz, bu sürecin fiziksel ve ruhsal açıdan olumlu etkisi sayesinde, özel gereksinimli bireylerin disiplin, güven ve arkadaşlık gibi sosyal rol elde etmesi demek…

Özel gereksinimli bireylerin, farklı etkinliklerde yer almaları, toplumun önemli bir parçası oldukları bilincinin öğrenilmesini sağlayacaktır. 

Bu da ancak düzenlenen etkinliklerle mümkün olmakta. 

Halil İbrahim Ilkım, Down Sendromlu bir birey. 

Ailesi ve çevresinin bilinçli yaklaşımları sayesinde sosyal hayatla sıkı sıkıya bağlı yaşıyor. 

Milli Eğitim Bakanı’nın özel gereksinimi olan çocukların velileriyle yaptığı video konferans aracılığıyla bir araya gelmesinde, kamuoyu onu, okula duyduğu özlemin yansıması olarak Bakan’a sorduğu “Okulu ne zaman açacaksınız?” sorusuyla tanıdı.

Halil İbrahim’in sosyal hayatın içerisinde olması için babası Sayın Mehmet Ilkım, kendisine adeta kol kanat olmuş.

Malatya’nın Battalgazi Kaymakamlığı’na bağlı Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından Halil İbrahim’e sürpriz doğum günü yapılması ile de vefanın mutluluğa dönüşmesine neden olduğunu görüyoruz…

Özel gereksinimli (Down Sendromlu) Halil İbrahim Ilkım’ın geçtiğimiz günlerde Trafik Denetleme Kurulu’nda görev alması, düşüncelerimizin yazıya aktarılması gerekliliğini ortaya çıkardı.

Trafik kurallarına uyulması, bu bayram ve her bayram daha fazla can kaybı yaşanmaması için yapılan denetim, taşıt sürücüleri için kazasız bir sürüşün önüne geçmek için paylaşım olurken, Halil İbrahim kardeşimiz için de önemli bir sosyalleşme etkinliği oldu.

Bu bir nevi, vatandaşın, özel gereksinimli bireyleri yakından tanıma ve onlarla ilgili bilinçlenme sürecinin hızlanması sağlandı.

Halil İbrahim kardeşimizin babası, değerli büyüğümüz Doç. Dr. Mehmet Ilkım, Malatya Emniyet Müdürü Sayın Ercan Dağdeviren’e, Halil İbrahim için yapmış olduğu naif görevden dolayı sonsuz teşekkür ediyor. 

Özel gereksinimli çocukların beden eğitimi ve sporla desteklenmeleri, sosyal hayatın içerisinde yer almaları, insani olarak hepimizin görev ve sorumluluğundadır. 

Bu gerçekleri göz ardı etmeyip, tavsiyeden daha öte, hayata uyarlamak insani görevlerimizden. 

Sürece katkı sağlayanları tebrik ediyoruz…

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hasan Cücük
Hasan Cücük 4 yıl önce
Bu duyarlı yazılarınız için Teşekkürler saygıdeğer hocam...
İlyas Görgülü
İlyas Görgülü 4 yıl önce
Bence çok güzel faydalı bir etkinlik olmuş