USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Obama Putin'i niye aradı!..

Obama Putin'i niye aradı!..
19-06-2022

MOSKOVA

Rusya'nın kuzey başkenti sayılan St. Petersburg'da bu yıl 25. kez düzenlenen “St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu”nun (SPIEF) ana oturumunda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünya ekonomisi ve Ukrayna krizi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Fakat en fazla dikkat çeken bölüm,  2014 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın Putin'i telefonla arayarak Ukrayna konusunda teklifte bulunması. Bugün yaşananları tam anlayabilmek için bu açıklamaya dikkat çekmek isterim. 

Putin, "2014 yılında Ukrayna'da darbe yapmaya ne gerek vardı? İşte her şey buradan başladı. 3 Avrupa ülkesinin 3 dışişleri bakanı geldi; Almanya, Fransa ve Polonya, dönemin Cumhurbaşkanı Yanukoviç (dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor) ile muhalefet arasındaki anlaşmaların garantörleri olarak hazır bulundu. Başkan Obama beni telefonla arayarak, ‘Orada durumu sakinleştirelim’ diye önerdi. ‘Tamam, haydi’ dedim…" diyerek anlattı.

Peki Obama'nın bu telefon konuşmasının ardından neler yaşandı? 

Yine Putin'den dinleyelim: “Bir gün sonra darbe gerçekleşti. Şunu soruyoruz: Neden? Yani, muhalefet demokratik bir şekilde iktidara gelebilirdi.. Sandık başına gidip kazanın... Hayır, nedense bir darbe yapmak gerekliydi, hem de kanlı bir darbe. Her şey de buradan başladı.

Putin tepkisine şöyle devam ediyor: "Şimdi diyorlar ki, bunu hatırlamayalım. Hayır, bunu her zaman hatırlayacağız çünkü sebep bu. Ve sebep, bu darbeye katkıda bulunan insanlarda. Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile muhalefet arasındaki anlaşmayı imzalayan garantörler ne yapmalıydı? Darbe yaptılar. Oysa onlar barış sürecini garanti etmişlerdi."

Putin, konuşmasında daha önemli açıklamalarda da bulunuyor. Fakat, Obama'nın Putin'i arayarak teklifte bulunması dikkat çekici.

Neden? Anlatayım...

Bugün Rusya, Ukrayna'da özel operasyon gerçekleştiriyor. Bu konudaki kararlılığını ve iradesini ortaya koyan Putin, o dönemde de Ukrayna ile ilgili çok önemli askeri kararlar alabilirdi.

Yapabilir miydi?

Yapardı!..

O dönemin ekonomik, jeopolitik koşulları mı?

Hayır! Rusya isteseydi o günlerde de çok önemli askeri adımlar atabilirdi. Sadece 2008 yılındaki Gürcistan'da yaşananları hatırlatmak bile yeterli.

Fakat Putin, Ukrayna sorununun diyalog yoluyla çözülmesini ve bu konuda Batı'dan da aynı anlayışı bekliyordu. Özellikle Amerika'dan...

Putin, Batı'dan Rusya'nın arka bahçesine girmemesini istiyordu…

Ve tam o sıralarda Putin, Obama'nın “Ukrayna'yı sakinleştirelim!.." önerisine sert bir karşılık da vererek farklı kararlar alabilirdi. Fakat Putin, tercihini yine de diyalogdan yana kullandı.

Fakat Batı, bunun yerine Ukrayna'da darbe gerçekleştirdi. Gelinen nokta ise ne yazık ki ortada.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?