USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NYT, Rusya'nın Ukrayna'daki diplomatları tahliye etme planlarını öğrendi

NYT, Rusya'nın Ukrayna'daki diplomatları tahliye etme planlarını öğrendi
19-01-2022

Azerbaycan, Bakü

Yayının kaynağına göre, diplomatların çocukları ve eşleri, Ocak ayı başlarında Ukrayna'dan ayrıldı. 

Yetkili, önümüzdeki günlerde Kiev ve Lvov'daki 30 konsolosluk çalışanının ülkeyi terk etmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.

Ukrayna'daki iki Rus konsolosluğundaki diplomatlara ülkeyi terk etmeye hazırlanmaları talimatı verildi. Bu, The New York Times tarafından üst düzey bir Ukraynalı güvenlik yetkilisine atıfta bulunarak bildirildi.

Aynı zamanda, yayının kaynağı, çoğu Rus diplomatların çocukları ve eşleri olmak üzere 18 kişinin 5 Ocak'ta Ukrayna'dan ayrıldığını açıkladı. Yaklaşık 30 kişinin daha yakında Kiev ve Lvov'daki konsolosluklardan ayrılacağını da sözlerine ekledi.

ABD'li bir yetkili, gazeteye verdiği demeçte, Washington'ın yaklaşan tahliyeden haberdar olduğunu söyledi. 

Açıklamada, "Rus hükümetinin ailelerini Aralık sonu ve Ocak başında Ukrayna'daki Rus büyükelçiliğinden tahliye etmeye hazırlandığına dair bilgilerimiz var" denildi.

Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hala Ukrayna'nın “istilası” konusunda nihai bir karar vermediğini de açıkladılar.

Ukrayna sınırlarındaki durum, geçen sonbaharda birkaç yabancı medyanın Rusya'nın bir "istila" hazırladığını bildirmesiyle tırmandı. 

Kremlin, tüm suçlamaları defalarca reddetti ve birliklerin Rusya topraklarındaki hareketinin kendi iç meselesi olduğunu kaydetti. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya sınırları yakınında artan NATO faaliyetinden bahsetti.

Aralık ayı ortasında, Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD ve NATO'ya güvenlik garantilerine ilişkin teklifler gönderdi. 

İttifakın doğuya genişletilmemesi, özellikle Ukrayna ve Gürcistan'ın bloğa kabul edilmemesi zorunluluğu hakkında bir madde içeriyorlardı. Onlarla ilgili müzakereler 10 ve 12 Ocak'ta Washington ve NATO ile yapıldı. 

Rusya Devlet Başkanı sözcüsü Dmitry Peskov'un basın sekreteri, görüşmelerin sonuçlarının ardından başarısız olduklarını söyledi.

Bundan sonra Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bir "istila" bahanesi üretmek için zemin hazırladığını söyledi ve kendisine göre, Ocak ortası ile Şubat ortası arasında gerçekleşmesi gerekiyor. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland da Rusya'nın Ukrayna'yı "işgal etmesi" durumunda ABD'nin yaptırımlar için 18 senaryo hazırladığı konusunda uyardı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, cevaben, söz konusu yaptırımların, ülke liderliğine karşı olanlar da dahil olmak üzere, ülkeler arasındaki ilişkilerin tamamen kesilmesine yol açabileceğini ve bunun ne Moskova'nın ne de Washington'un çıkarına olmayacağını söyledi.

Peskov, ABD makamlarının "yaptırımların sorunlarını çözmeye yardımcı olduğu bir duruma ilişkin en azından bazı örnekleri hatırladıklarını" ileri sürdü.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?