USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Meclis'imizin açılışının 100. yılına 100 Yıllık Proje ile giriyoruz

26-04-2020

Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin 100. Yılı’nı ülke genelinde evde olmamıza rağmen büyük coşku, balkonlarda bayraklı kutlamalar, camilerdeki İstiklal Marşı’mızın okunmasının heyecanına ortak olarak gerçekleştirdik. 

Nisan ayı içerisindeyiz, baharın kendini gösterdiği, ağaçların yeşerdiği ve umutların dolduğu günlerdeyiz. 

100 yıl evveli gibi tarımın yine en önemli olduğu, özellikle Covid-19 akabinde oluşacak gıda kıtlıklarına karşı maksimum düzeyde tedbir almamız gereken günlerde ve milli tarım seferberliğinin içindeyiz. 

Peki 100 yıllık kalkınmanın önümüzdeki süreçte de unutturulmaması ve kadim toprağın kadim hafızasının mucize bitkisi “KENEVİR”in önemini anladık mı?

Kenevir üretiminin öncülüğünü  Atatürk’ün kurmuş olduğu Orman Çiftlikleri yaptı! 

Cumhurbaşkanlığı Arşivi’nde muhafaza edilen belgeler, Atatürk tarafından kurulmuş olan Yalova’dakiBaltacı”, Silifke’dekiTekir”, Tarsus’takiPiloğlu” ve Adana’daki “Dörtyol PortakalÇiftlikleri’nde kenevir ekimi konusunda ciddî çalışmalar yapıldığını gösteriyor. 

Belgelerden üretimin sonraları sadece bu çiftliklerle sınırlı kalmadığı; Kastamonu ve Sinop’ta da kenevir ekildiği, elde edilen ürünün urgan ve halat imâlinde kullanıldığı görülüyor.

Arşivdeki belgeler arasında, çiftlik idarecilerinin çiftliklerin o senelerde sahibi olan ve tamamını sonradan devlete bağışlayacak olan Atatürk’e tarım faaliyetleri konusunda her ay gönderilen raporlar da yer alıyor. 

Çiftlik müdürlerinin yanısıra Ticaret Borsası da her ay, aynı şekilde ayrıntılı bir rapor hazırlıyor, Türkiye’deki tarım üretiminin gözden geçirildiği bu raporlarda Orman Çiftlikleri’ndeki faaliyetlere de yer veriliyor ve raporların tamamı Atatürk’e sunulmak üzere Riyaset-i Cumhur Kâtib-i Umumîsi, yani Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Bey’a yollanıyor.

Tamamı binlerce sayfa olan bu raporlar üzerinde sadece göz gezdirilmekle de olsa yapılacak küçük bir çalışma, kenevir üretimine verilen önemi ve elde edilecek üründen halat ve ip elde edilmesi için yapılan çabaları da gösterecek mahiyettedir…

Kenevirden uyuşturucu elde edilmesini önlemeye yönelik uluslararası anlaşmalara taraf olmasına rağmen kenevirin faydalarından istifade maksadı ile üretimden vazgeçmeyen, hattâ bu işi 1930’lu senelerde bizzat zamanın cumhurbaşkanının, yani Atatürk’ün sahibi olduğu çiftliklerde ve ciddî şekilde devam ettirmeye çalışan Türkiye’de ASAM öncülüğünde 3 yılda toplam 260 kg. elde olan milli tohumumuzu, bu yıl 15 ton civarına taşıdık. 

Mucize Bitki Kenevir” kitabımda da anlattığım gibi 2030 yılında dünyada 50.000 çeşit ürün yapılan bu bitkiden ülkemizde de seferberlik ile 100 Milyar Dolarlık ölçek ekonomisi elde edebiliriz.

Gazi Mustafa Kemal, 100 yıl evvelden arşivden sunduğum bu belgeleri, bugünün gençliğine aydınlık çağ için göstermiştir. 

Ey Türk İstikbalinin Evladı, şimdi görev senin. 

Ata’na, topraklarına,bayrağına vefanı toprağının her karışına kenevir ekerek göstermen, her kesimi bilgilendirmen gerekiyor. Muhtaç olduğun kudretin nerede olduğunu biliyorsun...

.

.

.

.

Dr. Erdem Ulaş, dikGAZETE.com

-ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?