USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Maliye Bakanlığı - Merkez Bankası arasındaki küresel rekabet ve Korhan Berzeg World Bank USA

Maliye Bakanlığı - Merkez Bankası arasındaki küresel rekabet ve Korhan Berzeg World Bank USA
30-06-2023

Yeni kabinenin bazı bakan ve bürokratları yurtdışı eğitimleri ve iş tecrübeleri nedeniyle muhalifler tarafından “müstemleke kabine” gibi el insaf dedirten eleştirilere muhatap kaldılar. Ekonomiyi yönetecek isimlerin farklı ekollerden olduğu hep yazıldı, çizildi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın paranın yönetiminde ve Türkiye'nin krizi atlatmasında takip edilecek yöntemler ve finans kaynağı merkezler hakkında aynı düşünmediklerini kamuoyu biliyor.

Şimşek'in City of London, Londra şehri içinde 2.6 km kare toprak üzerine kurulu bir yerleşke olan Menkul Kıymetler Borsası ve İngiltere Bankası'nın yer aldığı tarihi bir finans bölgesi bankerlerine, Erkan'ın ise ABD'de, New York'ta, Manhattan'ın güneyinde, ülkenin önde gelen bazı finans kuruluşlarının toplandığı Wall Street çevresine yakın olduğu belirtilmişti.

Kayıp Korhan Berzeg'in Türk ekonomisi ile ne ilişkisi var?

Birçok haber sitesinde, Korhan Berzeg ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birlikte çalıştıkları belirtildi.

Nerede nasıl çalıştıklarını bulamadım. Mehmet Şimşek’in bakan olması sonrasında Korhan Berzeg’in yakınlarına;Mehmet, ekonominin başına geçerse kısa sürede Türkiye’nin ekonomisi düzelir şeklinde yorumda bulunduğuna dair söylentiler mevcut.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in üniversiteden hocası Berzeg'in kaybolduğunu öğrenince, aileyi telefonla arayıp 'Geçmiş olsun' diyerek bilgi aldığı belirtildi.

Dünya Bankasından emekli Prof. Dr. Korhan Berzeg kimdir?

Birkaç haftadır medyada Prof. Dr. Korhan Berzeg'in kayboluş haberleri yer alıyor.

Bugüne kadar ölü veya diri olduğuna dair bir haber alınamadı. Benim duyduğum bir isim değildi. Ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bağlantısı olduğu, medyada yer alınca ister istemez ilgi alanıma girdi. Edinebildiğim malûmatı sizlerle paylaşıyorum.

Balıkesir doğumlu olan Korhan Berzeg, 1940 yılında Balıkesir Gönen ilçesine bağlı Kafkasya göçmenlerinin yoğun yaşadığı Deçenhable- Sızıköy- günümüzdeki ismi ile Armutlu Mahallesi'nde dünyaya geldi. Köyü oluşturan halkın büyük çoğunluğu Çerkeslerin Ubıh koluna mensup olup, köyde Sapsığ (iki hane) ve Bijeduğ’lar da bulunmaktadır. Nogay’lardan ise bir hane mevcuttur.

Berzeg, Ubıh dilinde bir sözcük. Anlamına dair bir bilgiye rastlayamadım Ubıhlarda bir soy/sülale adı olduğu söyleniyor. Çerkezlerle yakın akrabalıkları var. 93 Harbi’nden önce kurulan köyün eski adı Sızıköy. İlk kurucusunun Zekeriye oğlu Sızı Hasan Bey. Köy adını onun ön isminden almış. Bu aileye mensup Berzeg Sefer Bey, 7 Mayıs 1920 tarihinde Çerkes Ethem tarafından asılarak idam edilmiş.

İstiklâl Savaşı sonrası 2 Mayıs 1923 tarihinde yayınlanan Gönen-Manyas Çerkes Sürgünü Kararnamesi ile Armutlu Sızıköy halkının büyük çoğunluğu 9 Haziran 1923 Cumartesi günü Samsun, Erzurum, Antakya ve Kayseri civarına sürgüne gönderilmiş, fakat daha sonra geri dönmelerine izin verilmiştir.

Berzeg soyadını taşıyanlar genellikle Hacı Gerandıqo Berzeg'in torunlarından. Çerkesya Konfederasyonu'nun 6. lideri olan Çerkes siyasetçi, askeri kumandan, halk büyüğü ve hayatının geç dönemlerinde Osmanlı komutanı. Gençliği de dahil olmak üzere hayatının büyük kısmını Rus-Çerkes savaşı (1763-1864) cephelerinde geçirdi.

-Hacı Gerandıqo Berzeg-

Çerkes Sürgününün ardından Osmanlı topraklarına sürülen Berzeg, Çerkesya'da yürüttüğü direniş için Sultan Abdülaziz tarafından Paşa rütbesi ile onurlandırıldı. 93 Harbi sırasında Çerkeslerden oluşan bir birlik kurdu ve Osmanlı devleti için savaştı.

Gerandıqo Berzeg, Çerkesya'nın Soçi bölgesinin Mutıxwa köyünde Berzeg klanında doğdu. Dedesi Muhammed Berzeg, babası Hatajuq Berzeg, amcası İsmail Berzeg'dir. Osmanlı topraklarına geldikten sonra Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından bizzat davet edildi ve Çerkesya'da yürüttüğü direnişin şerefine Paşa rütbesi verildi.

Kendisine aynı zamanda aylık maaş ve İstanbul'da bir asilzade evi teklif edildi, fakat Berzeg, teklifi kibarca reddederek Manyas'ta küçük bir köye taşındı. 1839, 1849, 1879 tarihlerinde hacca gitti.

Mezar taşındaki bilgiye göre Ayşe Yediç Hanım ile evliydi. 1880 yılında öldü. Mezarı Manyas Tepecik Mahallesi'ndedir.

Korhan Berzeg ve akademik kariyeri…

Nedense akademik kariyerine ilişkin pek bilgi yok. İTÜ'de profesör olarak ekonomi üzerine öğretim üyeliği yaptığı yazıyor. 'Ekşi Sözlük'te ABD dönüşü İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat bölümünde matematik ve ekonometri dersine girdiğinden, "iktisadi değişkenlerin diferansiyel denklemler ve integral yoluyla incelenmesi" konusunu çok iyi anlattığından, sol franksiyona mensup öğrencilerine  "oğlum, kızım millet en iyi bitkisel sıvı yağ formülünü bulup mc donald's restoranlarında patatesin kızartma süresini azaltmaya çalışır, siz kavga ediyorsunuz" dediğinden söz ediliyor.

Makaleleri hep İngilizce. Daha sonra ABD'ye giderek Dünya Bankası’nda uzun süre ekonometri uzmanı olarak görev yapan ve buradan emekli olan Korhan Berzeg, Türkiye'ye döndükten sonra 12 yıldır İstanbul Büyükada'da yaşıyordu.

Korhan Berzeg, Büyükada’nın evlerinden birini eşi Angela ile birlikte restore ettirmişti. Eşi Angela ne tür hukuk sorunları yaşadıysa, Avukat Gülcan Odaman, Angela Berzeg'denmüvekkilim” olarak söz ediyor.

İngiliz uyruklu ikinci eşi Angela Berzeg, Büyükada evlerinin tarihî mimarisini tanıtan yazılar kaleme aldı.

Korhan Berzeg'in karısı Angela kim?

Korhan Berzeg'in ikinci eşi, 80 yaşındaki İngiliz uyruklu Angela Berzeg; 25 yıl önce yayın hayatına başlayan “Cornucopia.com” isimli dijital bir dergide yazıyor.

Yılda iki kez çıkan Cornucopia, İskoçya, Londra ve Türkiye arasında, çoğu yayınlandığı günden bu yana dergi üzerinde çalışan özel bir ekibin(!) yardımıyla üretiliyor. Dergi, adını Latincecornu copiae” veya “bolluk /bereket boynuzu”ndan alıyor. Cornucopia, İngiltere'de Caique Publishing Ltd., Türkiye'de Kayık Yayıncılık Ltd. tarafından yayınlanıyor. 

Angela Berzeg'in katkı sunduğu dijital dergiye, Andrew Finkel de katkıda bulunan editörler arasında. Finkel, 1989'dan beri Osmanlı tarihçisi eşi Caroline ile birlikte uzun yıllardan beri Türkiye’de fink atıyor pardon yaşıyor. Caroline Finkel de SOAS mezunu. SOAS hakkında daha önce müstakil bir makale yazmıştım.

Caroline Finkel; Osmanlıca ile modern Türkçeye ek olarak Macarca, Arapça ve Farsça dilleri üzerine çalışmış. Onu birine benzetmek gerekirse, ünlü İngiliz kadın seyyah ve casus, Çölün Kızı” ve Irak'ın Taçsız Kraliçesi” denilen, Mezopotamya bölgesindeki Arap kabileleri Türklere karşı kışkırtan, Gertrude Margaret Lowthian Bell'e benzetebiliriz.

"Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı kitabının yazarı. 1971 yılında Anadolu'yu ilk defa 18 yaşında otostop yaparak gezmiş. Yanındaki kız arkadaşı ile İstanbul'dan yola çıkmışlar, altı hafta boyunca kamyonlarda, tırlarda seyahat ederek otostopla Gaziantep'e kadar gitmişler. Allah bilir, başlarına neler geldi neler?

Andrew Finkel bağımsız gazeteciliği(?) destekleyen İstanbul merkezli bir “STK” olan P24'ün kurucu üyesi. Andrew Finkel 15 Temmuz darbe girişiminden birkaç yıl evvel, Today’s Zaman’da yazmıştı.

Paralel devlet yapılanması terör örgütü FETÖ ile hatırı sayılır bir süre beraberliği var.

Finkel, Türkiye’de iktidarın medya üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığını her fırsatta gündeme taşımış. Angela Berzeg; işte bu Andrew Finkel ile birlikte Cornucopia için yazmaktadır.

-Elizabeth Meath Baker-

Diğer yazarlardan Elizabeth Meath Baker ise Oksford Üniversitesi mezunu. Çalıştığı sektöre bakılırsa Ortaçağ sanat tarihçisi. Soyadına bakılırsa soylu bir aileden gelmiyor. Çünkü baker=fırıncı demek. Acaba fırında ne pişiriyor? Türkçe deyimle; mercimeği kimle fırına veriyor? Bunu kesinlikle cinsellik anlamında söylemiyorum.

İş deneyimleri arasında Kuzey Norfolk'da bulunan Walsingham Estate Trading Ltd, Ortaçağ manastırı ve hac yeri olan tarihi Walsingham Abbey Grounds'a ve bununla bağlantılı olarak, bir yerel tarih müzesini barındıran orijinal bir Georgia mahkeme salonu olan Walsingham Shirehall Müzesi'ne halka açık erişim sağlayan ticari kuruluşun direktörü olarak görünüyor.

Çünkü burada ikamet ediyor. Ayrıca Walsingham'da bir çiftlik mağazası ve Norwich Market'te bir tezgahı olan yenilikçi bir taze gıda perakende işletmesi Walsingham Farms Shop LLP'de çalışmışlığı var.

MI6 ve MI5 için hizmet veren SOAS üyesi…

Bir diğer yazar John Carswell'in arkeoloji kariyeri dikkate alınırsa İngiliz gizli servislerinin klasik ajan perdeleme yönteminin modern eseri. 1951'de Royal College of Art'tan mezun olduktan sonra John Carswell, Jericho'da Kathleen Kenyon ve Yunanistan ve Türkiye'deki diğer sitelerde arkeoloji ressamı olarak çalıştı.

1956'da Beyrut Amerikan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'ne girdi. 1976'da SOAS'ta Misafir Profesördü. 1916 yılında kurulduğunda Doğu Araştırmaları Okulu adı ile faaliyet göstermeye başlayan SOAS, Londra'nın merkezindeki Bloomsbury bölgesinde bulunuyor. Doğu Araştırmaları Okulu, İngiliz devleti tarafından İngiltere'nin Asya ve Afrika'daki siyasi, ticari ve askeri varlığını güçlendirmek için bir araç görülüyordu.

Bu okul, The Foreign and Commonwealth Office/FCO yani Dışişleri Bakanlığı ile istihbarat topluluğunun insan ve bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik düşünülmüştü. Okul, Britanya İmparatorluğu genelinde denizaşırı görevler için Britanyalı yöneticilerin, sömürge yetkililerinin ve casusların eğitiminde hemen ayrılmaz hale geldi. Okulun adına 1938'de Afrika eklendi.

SOAS University of London, Ortadoğu araştırmaları alanında dünyanın akademik merkezlerinden birinin adı altında gizli casusluk faaliyetlerinde bulunuyor. SOAS olarak bilinen üniversite (önceden Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu), MI6 ve MI5 için hizmet veren İngiliz güvenlik güçlerini eğitmek amacıyla 1916'da kuruldu. İngiltere Savunma Bakanlığı (MOD), Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat teşkilatlarının personelini eğitim için SOAS'a gönderiyor.

John Carswell, İki yıl sonra Chicago Üniversitesi'ndeki Şarkiyat Enstitüsü'nün Küratörü ve nihayetinde Üniversitenin David ve Alfred Smart Müzesi'nin Direktörü olarak atandı. 1988'de Sotheby's'de İslami ve Güney Asya Departmanı Direktörü olarak Londra'ya döndü. 1988'den itibaren İspanya'da yaşadı.

Londra'daki Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda profesörlük araştırma görevlisiydi. Çalışmaları, Çin seramiklerinin ihracatı ve Batı Asya'dan hem kara hem de deniz yoluyla karşılıklı malzeme alışverişi yoluyla Pasifik ve Akdeniz arasındaki ilişkilerle ilgiliydi. Ayrıca Asya'daki çağdaş sanat ve mimariye ve Orta Çağ'dan itibaren Asya ve Batı kültürünün etkileşimine ilgi duyuyordu.

Korhan Berzeg nasıl kayboldu?

Korhan ve Angela çifti, Mayıs 2023'te Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı eski adı Sızıköy olan Armutlu Mahallesi'ndeki evlerine geldi. Armutlu köyünde Berzeg soyadını taşıyan başka akrabaları da yaşıyor. Yalnız değiller.

17 Haziran sabahı, kahvaltı yapmadan Korhan Berzeg, cep telefonunu evde bırakarak rutin günlük programı kapsamında özel eğitimli köpeği Tina ile tek başına doğa yürüyüşüne çıkıyor. Tina, sıradan bir köpek değildir. İngilizce komut verilen, koruma eğitimi aldırılmış doberman cinsi bir köpektir. Gidiş o gidiş; bir daha kendisinden haber alınamaz.

Eşi geri dönmeyince Angela Berzeg, önce eşinin köydeki akrabalarına haber verir. Onların da aramaları sonuçsuz kalınca jandarmaya kayıp başvurusunda bulunur. Hayatından endişe edilen Korhan Berzeg'i arama çalışmaları, bastırılan kayıp ilanlarıyla devam eder.

Kayıp haberini öğrenen İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde her 2 eşinden olan kızları ve damatları Gönen Armutlu'ya gelip, çalışmaları yakından izlemeye başlar.

Kayıp bir bunak, Doberman cinsi Bodyguard eğitimli köpek Tina…

Şimdiye kadar yaklaşık 150 kişiden oluşan ekiple yapılan aramalar sırasında ne Berzeg ne de eğitimli köpeği Tina'dan herhangi bir ize rastlanılmadı. Yırtıcı kuşları da takip eden ekipler, bir koyun ve karga leşiyle karşılaştı.

Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Suç Araştırma (JASAT) ekipleri de istihbarat desteği veriyor. Bölgeden geçen araçların plakaları tek tek inceleniyor. Şüpheli bir araç var mı, buna bakılıyor. Ayrıca yakınlarının ve çevredeki kişilerin de telefon görüşmeleri kontrol ediliyor. Şüpheli bir görüşme olup olmadığı araştırılıyor.

Berzeg'in İngiltere'de yaşayan kızı Nisa Berzeg "Bir hafta öncesine kadar her şey normaldi. Buraya bir hafta önce gelmeden önce her şey yolundaydı. Babam 83 yaşında. Oldukça dinç ve güçlü. Daha 2 sene öncesine kadar tenis oynuyordu. Son derece sağlıklı, bilinci yerinde. Bir sağlık problemi yok. Hiçbir iz bulunmadı. Ne bir ayak izi ne de bir kan izi. Kaçırılmaktan başka bir şey düşünmüyorum. Ne köpekten ne de Korhan Bey (babası) hiçbir iz yok. Jandarma her yerde arıyor. Köyde hep aileler oturuyor. Burada kimseden şüphelenmiyorum. Belki bir fidye olabilir. Bir telefon gelmedi ama olabilir" ifadesini vermiş.

Bunlar neyse de Ekonomist Korhan Berzeg'in İngiliz asıllı eşi Angela'nın, koruma eğitimi aldırılmış doberman cinsi köpeği Tina'nın öldürülmüş olabileceğini söylemesi bana ilginç geldi.

Doberman cinsi köpekler aslen Almanya kökene sahip bir iş köpeği ırkıdır. Doberman köpekler oldukça zarif görünümlü, çok adaleli ve de çok güçlü köpeklerdir; siyah ve kızıl ya da koyu kahve rengindedirler. Bu köpeklerin tüyleri kısa ve parlaktır. Ortalama ömürleri 10 yıl ile 12 yıl arasında değişmektedir.

Hızlı, çevik ve de eğitilebilir olan bu köpekler, genelde aldıkları komutu 1 ya da 5 tekrar arasında hemen öğrenirler. Sahibine ve de ailesine karşı çok koruyucu bir ırk olan dobermanlar, yabancılara karşı da genelde şüphe ile yaklaşırlar ve kendine de son derece güvenlidirler. Ancak iyi sosyalleştirilmiş olan dobermanlar gereksiz bir agresyon göstermezler. Kürkü çok ince olduğu için bu köpekler soğuk iklimlere karşı dirençli değildir.

Gelelim zurnanın zırt dediği yere.

Alzheimer teşhisli…

Eşi Angela Berzeg, kaybolan kocasının akli dengesinin yerinde olduğunu ancak yakın zamanda yaşadıklarını bazen unuttuğunu söylemiş. Angela Berzeg, eşine kısa süre önce Alzheimer teşhisi konulduğunu söylerken, hastalığın henüz çok başında olduğunu oldukça dinç ve sağlıklı olduğunu ifade etmiş. Bu açıklamaya göre Korhan Berzeg'e refakat eden köpeğin daha çok rehber köpek formatında olması gerektiği düşünülür değil mi?

Hiç de öyle değil? Görme engelliler veya yürüme engelliler için rehber köpekler kullanılıyor. Bu bir yerde anlaşılabilir. Neden bir köpeğe koruma eğitimi verdirilir?

Koruma köpeği eğitimi, köpeklerin evrimsel olarak sahip olduğu ve doğuştan gelen koruma içgüdülerini kontrollü şekilde kullanmayı ve genelde bir amaca yönlendirmeyi hedefleyen eğitimdir. Bodyguard eğitimi verilen köpek, istenmeyen kişinin veya kötü niyetli kişinin önüne gelerek, devamlı olarak havlama davranışı gösterir.

Bu davranış, karşıdaki kişiyi uyarma anlamındadır. Kişi kaçmaya çalıştığı anda ısırma ve saldırma davranışı gösterir. Burada sahibininbırak” komutunu vermesiyle, köpek komutu gerçekleştirir. Aynı şekilde Dobermana, uzaktan saldırma eğitimi verilerek, tekrar “bırak” komutu öğretilmeye çalışılır. Alman ekolü bekçi, koruma tarzı görev için köpeklerde itaat eğitimi verir.

Korhan Berzeg, miras anlaşmazlığı nedeniyle kaçırılmış olabilir mi?

İki eşi ve iki eşinden çocukları olduğuna göre aile içi problemler yüzünden cezalandırılma ihtimali nedir?

Yaşama tarzı ve gayrimenkul birikimine bakılırsa orta sınıf üstünde mal varlığı mevcut. Bu, onun fidye amaçlı kaçırılmış olabileceği ihtimalini akla getirmez mi? 

Eşinin sosyal çevresine bakılırsa sağı-solu İngiliz ajanı kaynıyor. Acaba hangi ülkenin gizli servisi, Birleşik Krallık Büyükada yapılanmasına “bi durun ulen, gelip durmayın!” dedi?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com 

Seçilmiş Kaynakça

https://www.cornucopia.net/about

https://adalarpostasi.com/page/205/

https://buyukgonen.tr.gg/Armutlu.htm

https://liderform.com.tr/stat/horse/401285

https://m.yeniakit.com.tr/biyografi/berzeg-sefer-bey

http://www.ozgurcerkes.com/?Syf=22&Mkl=1035958

https://www.cornucopia.net/contributors/angela-berzeg/

https://vetrehberi.com/kopeklere-hangi-egitimler-verilebilir/

https://www.hauseofistanbul.com/doberman-bodyguard-egitimi.html

https://jinepsgazetesi.com/2019/07/sizikoy-11-hemseri-bulusmasi/

https://www.evrensel.net/haber/90212/andrew-finkel-benim-meslek-satilmis

https://www.gusips.net/soylesi/5384-sefer-e-berzeg-ile-cerkes-wubihlar-uzerine.html

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/metin-munir/andrew-finkel-neden-kovuldu-1374437

https://www.linkedin.com/in/elizabethmeathbaker?originalSubdomain=uk#overlay_profile-image-modal

https://www.odatv4.com/guncel/mehmet-simsek-in-hocasi-korhan-berzeg-9-gundur-kayip-52623819

https://twitter.com/odamangulcan/status/1673405245857099805?t=ObhPO9HkoFmLUUVTqnEEqQ&s=19

https://www.dikgazete.com/yazi/abdullah-gul-un-londra-politikalari-ile-uyumlu-kabine-hayirli-olsun-5715.html

https://simashaber.com/haber/kayip-olarak-aranan-yasli-adam-unlu-ekonomist-korhan-berzeg-cikti-179573.html

https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/korhan-berzeg-kopegi-tinaya-koruma-egitimi-aldirmis/

https://halktv.com.tr/gundem/emekli-ekonomist-korhan-berzeg-13-gundur-kayip-yirtici-kuslar-takibe-alindi-750558h

https://www.breakinglatest.news/news/a-special-team-from-ankara-also-participated-in-the-search-for-korhan-berzegi/

https://www.medyatava.com/haber/andrew-finkelin-esi-at-sirtinda-evliya-celebinin-izinden-gitti-yolda-basina-neler-geldi_44282

https://www.dikgazete.com/yazi/mahinur-ozdemir-goktas-ile-aile-ve-sosyal-hizmetler-bakanligina-yansiyan-ay-isigi-5753.html

https://serbestiyet.com/haberler/dunya-bankasi-eski-ekonomisti-korhan-berzeg-9-gundur-kayip-150-kisilik-ekip-ariyor-133809/

https://www.bundle.app/breakingNews/mehmet-simsekin-hocasi-kayboldu-19d6360d-2fc6-4db9-9b66-1520a89943f7

https://www.milliyet.com.tr/pembenar/doberman-kopek-ozellikleri-nelerdir-yavru-doberman-cinsi-hakkinda-bilgiler-6301494

https://turknews.co.uk/abdde-emekli-olup-istanbula-yerlesmisti-balikesirde-kaybolan-korhan-berzeg-11-gundur-kayip/

https://www.msn.com/tr-tr/haber/turkiye/korhan-berzeg-kimdir-bulundu-mu-korhan-berzegin-kayb%C4%B1nda-son-durum/ar-AA1d9LfG

https://sputniknews.com.tr/20230626/unlu-ekonomist-10-gundur-kayip-arama-calismalarina-ankaradan-bir-ekip-de-katildi-1072863140.html

https://www.ntv.com.tr/amp/turkiye/korhan-berzeg-kimdir-bulundu-mukorhan-berzegin-kaybinda-son-durum,ZPmWz3mp2UaCAjMSBoUZ9Q

https://www.dikgazete.com/yazi/mit-dikkat-etsin-mi-6-turkiye-de-school-of-african-and-oriental-studies-soas-mezunlarini-kullaniyor-4409.html

https://dzen.ru/media/caucasus_anthropology/hadji-dogomuko-kerenduko-poslednii-princ-ubyhov-5b2a7e0695899600a8768e51?utm_referer=tr.m.wikipedia.org

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Rukiye Pınar Bölüktaş
Rukiye Pınar Bölüktaş 10 ay önce
Ne senaryo ama, Ömür Bey'e Allah şifa versin demekten başka bir şey gelmiyor aklıma. Kafanı bu kadar bulandırma, mazallah hasta olursun sonra.
Osman K
Osman K 10 ay önce
şahsen tanımam ancak Kafkas kökenli bir Türk vatandaşı olarak konuyu haberlerde okuyunca ismini Google'da arattım ve bu sayfaya öyle geldim. Dİlerim en kısa zamanda sağ salim bulunur. Bu makalenin yazarına ise sağlık, kafa huzuru, sukunet diliyorum.
Osman K
Osman K 10 ay önce
El insaf. Yazı baştan aşağıya, zorlama komplo teorileri ile dolu. Bir Oda TV başyazı parodisi gibi. Böyle bir olayı anlatırken "kayıp bunak" gibi ifadeler kullanmak, kendisine, ailesine, çevresine ajanlık imasında bulunmak çok yakışıksız. O yaşta bir insan kaybolmuş, ailesi, akrabaları, komşuları endişeli. Üslup çok çirkin. Dünya üzerindeki her şeyi komplo teorileriyle açıklamaya kalkmak sağlıklı bir yaklaşım değildir. Ben kendisini ya da ailesi
Mouse
Mouse 10 ay önce
Bölgedeki uçuşlara bakılsın kuyruk numarası silinmiş şüpheli hava araçları mesela
Gehlen
Gehlen 10 ay önce
Uzaylılar kaçırmıştır
Johanne
Johanne 10 ay önce
Korhan Berzeg ve karısı ABD İngiltere Türkiye vatandaşı USA ve UK neden devreye girmiyor
Düstur
Düstur 10 ay önce
Muamma muamma muamma muamma muamma
Levent
Levent 10 ay önce
Robert koleji ( Casus Alma Şubesi) Askere alma mahiyetinde Büyükada ise bunların (Bölge Komutanlığı) istasyonu şefliği falan benim anladığım bu vay be içimizde ne kadar da İngiliz muhibi varmış bu Doberman vurgusu fazla galiba altı üstü köpek değilmi?