USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı iddialarını tatmin etmedi

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı iddialarını tatmin etmedi
08-12-2021

Azerbaycan, Bakü

7 Aralık Salı günü Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı iddiasıyla ilgili kararını açıkladı.

Uluslararası mahkeme, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı "savaş esirlerinin derhal geri dönüşü" ve "Bakü'deki Savaş Trophy Parkı'nın kapatılması" konusundaki ana iddiasını reddetti.

Ayrıca Ermenistan'ın savaş suçlarını soruşturma talebi de karşılanmadı.

Ermenilerin bu üç konuda taleplerinin karşılanamaması, Azerbaycan tarafının mahkemeye zamanında ve sağlam kanıtlar sunmasından kaynaklanmaktadır.

Mahkemenin basın servisinin açıklamasına göre, Ermeni tarafı, bu iddialara ilişkin somut delil sunmadı.

Mayın tarlası haritalarının devri hakkında bir karar yok; çünkü Ermenistan birkaç gün önce kalan bölgelerin mayın tarlası haritalarını Azerbaycan tarafına devretti.

Ermeni tarafı, mahkeme kararından korktuğu için mayın tarlası haritalarını iade etti.

Mahkeme Başkanı Joan Donoghue, mahkemenin kararını açıklayarak, Ermenistan'ın, Uluslararası Adalet Divanı'nda esasa ilişkin taraflar arasındaki yargılama sona ermeden Azerbaycan kökenli kişilere karşı ırkçı nefretin kışkırtılmasını önlemek için gerekli tüm önlemleri alması gerektiğini belirtti.

Adalet Divanı;

Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak, davanın esası hakkında karar vermeden önce, Ermenistan, ırkçı nefretin kışkırtılmasını ve teşvik edilmesini önlemek için gerekli tüm önlemleri almalıdır. Azerbaycan kökenli bireylere yönelik topraklarında ırkçı nefretin kışkırtılmasını önlemek için gerekli tüm önlemleri almalıdıt” dedi.

Mahkeme Başkanı Donoghue, her iki tarafın da farklılıkları ağırlaştırabilecek veya derinleştirebilecek ya da anlaşmazlığın çözümünü zorlaştırabilecek eylemlerden kaçınması gerektiğini söyledi.

Ermeni tarafı, Eylül ayında Azerbaycan'a dava açmıştı. Resmi olarak da Bakü, bir hafta sonra Ermenistan'a karşı dava açtı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, Salı günü yaptığı açıklamada, Washington'un Moskova'nın Sovyetler Birliği'ni yeniden yaratmaya çalışabileceği konusunda endişeleri olduğunu söyledi.

Nuland, ”Endişe, onun (Putin), mirasının bir projesi olarak, aslında Sovyetler Birliği'ni yeniden yaratmaya çalışmasıdır. Bu nedenle, burada birliğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde, birliğin olduğuna inanıyorum. Ukrayna'da, müttefiklerimiz ve NATO'daki ortaklarımızla birlik ve ayrıca bahsettiğimiz Ukrayna'ya yönelik saldırganlığın önemli sonuçları çok önemli ve kesinlikle hazır olduğumuzu gösteriyor.” dedi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi veya başka yetkilerden olsun Moskova'nın SSCB'yi yeniden yaratma arzusunda olduğuna dair ilgililerden bu tür açıklamalar, Washington'da ilk kez duyulmuyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko, bu yıl Şubat ayında TASS'a verdiği röportajda, Rusya'nın BDT ülkeleriyle eşit işbirliğinden yana olduğunu ve Batı'nın sunmaya çalıştığı Sovyetler Birliği'ni yeniden yaratma niyetinde olmadığını vurguladı.

Rudenko, ”Batı'nın Sovyet sonrası alanı sürekli bir çatışma ve gerilim alanına dönüştürme arzusuna" dikkat çekti.

Diplomat, "Böyle bir politikaya karşı koyma görevimizi görüyoruz" dedi.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Tofig
Tofig 2 yıl önce
Salam,

Azerbaycan qəzetləri deyir ki:

Təzə Socar Turkiye rehberi Zaur Qəhrəmanov un İsveçrədə yaşayan edərkən yəhudi yoldaşları ilə qurduğu şirkətlərlə qaçırdığı pullar və vergilərin hesabına baxılmalıdır və sual soruşulmalıdır. Panama papers lərə baxın:

http://panama.data2www.com/e/10126715
https://offshoreleaks.icij.org/nodes/12143819
http://panama.data2www.com/a/14029396

Bu məsələ artıq nura qovuşduğu üçün, bu şirkətlər bağlanıb kimi görünər. Kimsənin günahına girmak istəmirik. Doğrumu səhvmi? Əlaqədar Panama papers bir korrupsiya aləti ola bilər. Hüquqa uyğun da ola bilər. Bilmirəm. Sizlər araşdır, doğrusunu yazin. Böhtan olmasin.

Mərhəmətsizlik və laqeydlik qorxulu anlayışlardı. İstər ictimai xadim, istərsə də dövlət məmuru üçün humanizmi qorumaq vacibdir. Qara kassa və gizli pul ağlama işlərinə Ərdoğan hökuməti nasil musaade edir?