USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kızıl Meydan'dan Kanada Parlamentosu'na!

Kızıl Meydan'dan Kanada Parlamentosu'na!
27-10-2023

MOSKOVA

Geçtiğimiz aylarda, 2. Dünya Savaşı'nın savaş alanlarında ölen Kızıl Ordu askerlerinin kalıntılarını arayan Rus arama ekibi, 1943 yılında en büyük tank savaşının gerçekleştiği Kursk bölgesinde bir Azerbaycan asıllı Sovyet askerine ait ceset kalıntılarını buldu.

Kendisine ait küçük askeri eşyanın üzerindeki soyadı ve adına bakılarak kimliğini tespit etmek mümkün oldu; Ahmed Hasanov, 1913 yılında, Azerbaycan'ın Gence (Sovyet dönemindeki Kirovabad) kenti doğumlu.

Askerin kalıntıları, kullanılmış kurşun dolu bir mevzide bulundu. Arama ekibi, Ahmed Hasanov'un son mermisine kadar savaştığını anlatıyor. Çok gurur verici bir tablo ve olay. Kursk Muharebesi'nde kahramanca ölen Ahmed Hasanov, bölgede toplu bir kardeş mezarlığında toprağa verildi.

Neden Nazilerle mücadeleyi hatırlamak ve kahramanları anmak bugün çok önemli. Çünkü bugün faşizm ideolojisi halen bazı ülkeler tarafından destekleniyor. Üstelik bazı Batı ülkeleri tarafından.

Nasıl mı? 

Rusya İçişleri Bakanlığı, 98 yaşındaki Ukraynalı milliyetçi Yaroslav Hunku'yu uluslararası arananlar listesine koydu. Peki bu Hunku kimdir?

Hunko, 2. Dünya Savaşı'nda Nazilere ait 14. SS Waffen Grenadier Tümeni’nde görev almış bir savaş suçlusu...

Hunko, geçtiğimiz Eylül ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin Kanada ziyareti sırasında parlamentoya katılmış ve vekiller tarafından “Kahraman” ilan edilerek ayakta alkışlanmıştı. Alkışlayanlar arasında Zelenskiy'in yanında duran Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Kanada Parlamentosu'na bağlı alt meclis olan Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota da vardı. Gerçi, Rota özür dileyerek istifa etmek zorunda kaldı.

Kanada Başbakanı Trudeau da olayın “utanç verici” olduğunu açıkladı. Olaya tepki veren Kanada eski Adalet Bakanı Irwin Cotler ise ülkenin Nazi savaş suçluları için adeta bir sığınak haline geldiğini belirtti. 

Ama asıl sert tepki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den geldi.

Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısında konuya değinen Putin'in açıklamasına göre; Kanada Parlamentosu Başkanı, “SS” bölümünden bir Nazi'yi konuşmaya davet ettiği için ya aptaldır ya da alçaktır.

Putin'in sözlerine göre; Kanada Parlamentosu Başkanı, Hunka'nın Adolf Hitler için savaştığını bilmiyorsa aptal, biliyordu ise ve ona “kahraman” demeye devam ettiyse o zaman da alçaktır.

Putin, “Faşizm, sivilleri yok etmek için yaratıldı” diyerek faşizmi desteklemeye çalışan bazı Batılı ülkelere uyarıda da bulundu. Putin daha önce de “Nazi suçlularının yüceltilmesi, Ukrayna da dahil olmak üzere Baltık ülkelerinde Nazizmin doğrudan propagandası, sanki Nürnberg hiç yaşanmamış gibi genel olarak norm haline geldi” diyerek sert eleştiride bulunmuştu. Putin, burada 1945 yılında Nazi suçlularının yargılandığı Nürnberg mahkemesini kastediyordu.

Bu yılın Ocak ayında da Putin yaptığı bir konuşmada, Batı'da Nazizm'i canlandırma çabalarını hatırlatarak, “Bakınız Letonya'da neler oluyor. SS görevlileri her yıl oraya yürürler. Bunlar eski SS askerleri. Ulusal bağımsızlık için savaştıkları iddiasının arkasına saklanıyorlar... Hiçbir şey Nazilerle işbirliğini haklı gösteremez!” diyerek noktayı sert şekilde koymuştu.

Putin, Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada da, Rusya’nın Özel Askeri Operasyonu'nda Rus askeri birliklerinin, Nazizm'in doğrudan takipçileriyle savaştığının da önemle altını çizerek belirtmişti.

Şimdi bu açıklamalarını okurken, insan bazı Batılı liderlerin daha önce çeşitli yıllarda Moskova'da Kızıl Meydan'da düzenlenen geleneksel 9 Mayıs Zafer Bayramı Yürüyüşü törenlerine katıldığını ve Putin ile birlikte töreni izlediklerini hatırlıyor.

Elbette o törenlere katılan bazı Batılı liderler için benzer eleştirilerde bulunmak doğru değil. Fakat onların temsil ettiği ülkeler, bugün Ukrayna'da Nazi ideolojisine destek veriyor.

Kızıl Meydan'da dünya liderlerinin katıldığı o eski 9 Mayıs törenleri, daha sonra Kanada Parlamentosu'nda Nazi askerini ayaklarda alkışlamak?

Dünya nasıl da değişiyor…

O suçlunun savaşta ne kadar masum insanı öldürmesi önemli değil, önemli olan Ruslara karşı savaşması.” İşte Batı'da mantık, kafa yapısı, zihniyet bu! 

Faşizm Avrupa'da kanlar dökmedi mi? Masum insanları öldürmedi mi? Bugün ne oldu da faşizm, Batı'da ayaklarda üstelik dakikalarca alkışlanıyor!..

Peki neler değişti bunca on yıllar içinde?

Aslında hiçbir şey!.. Rusya karşıtlığı ve Rusya düşmanlığı zihniyetine ait o kafa yapısı aynen devam ediyor.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?