USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kırım Tatar ve diğer Kırım halklarının sürgünü ve rehabilitasyonu

Kırım Tatar ve diğer Kırım halklarının sürgünü ve rehabilitasyonu
18-05-2025

Kırım Tatar ve Diğer Kırım Halklarının Sürgünü ve Rehabilitasyonu

Kırım Tatar ve diğer Kırım halklarının Sürgünü’nün 81. Yılında atalarımızı ve diğer kardeşlerimizi saygı, minnet ve rahmetle yad ediyorum. Önce Nazi zulmüne uğrayan ardından Stalin hükümetinin kararıyla sürgüne gönderilen; açlık ve sefalete mahkûm edilerek katledilen halkımızın acıları hala tazeliğini korumaktadır.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla çeyrek asır boyunca Ukrayna yönetiminde kalan Kırım Tatarları ve diğer halkların hiçbir sorunu çözülmemiş, hakları iade edilmemiş ve sürgün fiilen devam etmiştir.

2014 yılında Kırım’ın tekrar Rusya’ya bağlanmasıyla birlikte Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin’in yayımladığı kararname, Kırım Tatarlarının ve diğer Kırım halkının haklarının iadesini içermektedir. Bu kararnamenin uygulanması, Kırım’ın entegrasyonu ve Kırım Tatarlarının hakları açısından hayati önemdedir.

Bizler de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu, Kırım Kalkınma Vakfı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği olarak bu kararnamenin uygulanmasının takipçisi olmayı sürdürüyoruz. Bu amaçla Rusya federal yönetimi ve Kırım Cumhuriyeti yetkilileri ile diasporada bulunan halkımızın vatanlarına dönüş, iskân ve istihdam gibi temel hakları konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Türkiye, Rusya ve ailelerin sürgünde bulunduğu diğer ülkelerin destekleriyle Kırım Tatarlarının ihtiyaçlarının karşılanması konusunda gerekli adımları atıyoruz.

Öte yandan, Türkiye'nin NATO üyeliği ve Perspektifi ile Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını savunması normaldir. Ancak, bugün Rusya içinde bulunan Kırım Yarımadası ve kuzeyindeki eski Kırım Tatar Bozkırları hiçbir zaman Ukrayna olmamıştır.

Bu topraklar 1792 yılında imzalanan “Yaş Antlaşması” ile Osmanlı Devleti tarafından Çarlık Rusya'sına verilmiştir. O dönemde Dinyeper Nehri üstü Lehistan ve daha kuzeyi İsveç, güneyi Osmanlı Devleti, doğusu Çarlık Rusyası ve batısı Avusturya Macaristan İmparatorluğu'dur.

Türkiye, Kırım ve Tarihi Kırım Hanlığı topraklarına yönelik siyasetini değiştirmelidir. Bu topraklar ve içinde yaşayan halkla doğrudan temasa geçmelidir. Bu toprakları Ukrayna bütünlüğü içinde değerlendirmemelidir.

Bugün sürgün edilerek katledilen atalarımızın ruhlarını biraz olsun rahata erdirecek olan Kırım Tatarlarının gasp edilmiş haklarına kavuşmasıdır.

Günümüzde Kırım'daki etnik halklar arası durum fazlasıyla istikrarlıdır. Özel askeri operasyon nedeniyle her gün çok sayıda sahte haberle ilişkilendirilen yeni tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bunlara itibar edilmemesi gerekmektedir. Tarihteki Kırım halklarının işbirliği içindeki boşluklar istismar edilmektedir. Bu durum engellenmelidir.

Bugün, etnik halklar arası uyumu korumak için Kırım'daki her halkın kültür ve geleneklerini geliştirme girişimlerini desteklemek için her şey yapılmalıdır. Kırım halkları, bir bütün olarak kardeştir. Hep beraber Nazi Almanyasına ve işgaline karşı savaşmışlardır.

Tarihte Trajik Bir Sayfa; Kırım Halklarının Sürgünüdür. 18 Mayıs 1944'te Kırım Tatarlarının yarımadadan tehciri başlamıştır. Bir ay sonra benzer bir bahaneyle Rumlar, Bulgarlar, Ermeniler ve diğer halkların temsilcileri de Kırım'dan sürüldü. Almanlar, yarımadadan Ağustos 1941'de, İtalyanlar ise Şubat-Mart 1942'de sürüldü.

1994 yılında, Kırım Özerk Bölgesi parlamentosu, 18 Mayıs'ı "Kırım Halklarının Sürgün Kurbanlarını Anma Günü" olarak belirledi. Kırım, Rusya olduktan sonra 2014 yılında; "Kırım Halkları İçin Rehabilitasyon Yasası" yayınlandı.

Bu vesileyle Kırım Tatar ve diğer Kırım halklarının sürgününde hayatını kaybeden atalarımızı ve kardeşlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.

Ruhları şad mekanları cennet olsun!

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu (KTDF) Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve İcra Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi-

Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel

Ünver Sel, Kırım Bahçesaray'da Sürgün Müzesi ziyareti

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?