USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kırım: Merkel-2005 ve Putin-2008

24-10-2021

MOSKOVA

Biliyorum, kafanız karıştı. Başlıkta verdiğim bu şifreleri hemen anlatıyorum:

Yıl 2005…

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkilerini değerlendirirken, “2005'te Putin'in Kırım'ı ilhak edeceğini hayal bile edemezdim” ifadelerini kullandı. 

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Merkel, Putin ile aralarındaki görüş ayrılıklarının 2001 yılında Bundestag'da yaptığı konuşmasından bu yana sürdüğüne dikkat çekti.

Yıl 2008…

12 Şubat tarihinde dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun Moskova’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında, Kremlin Sarayı’ndaki ortak basın toplantısında bir muhabirin, “Ukrayna, gelecekte NATO üyesi olursa, Ukrayna ile ilişkiler yeniden gözden geçirilecek mi? Ve bu Kremlin’in resmi tutumu sayılır mı?” sorusunu Putin, şöyle yanıtlamıştı: 

Tasavvur ediniz ki bizim Rus-Ukrayna askeri deniz şan-şöhret kenti Sivastopol ve burada NATO üssü var. Bu, Ukrayna ve Rusya’da nasıl bir duygusallıkla algılanır? Bunu düşünebiliyor musunuz?” 

Bu 2 olayla, ne anlatmaya çalışıyoruz!..

Merkel, Soğuk Savaş döneminde Doğu Almanya'da çalışmış ve Rusça da biliyor. Ayrıca Polonya kökenliği de var. Dolayısıyla Rusya'yı ve Rus mantalitesini çok iyi bilmesi lazım. 

Merkel'in şunu tahmin etmesi gerekirdi: Sovyetler'in dağılmasının ardından NATO'nun sözünü tutmayarak, Rusya sınırlarına doğru genişlemesi, günün birinde Moskova'nın sabrını taşıracaktı.

Nitekim öyle de oldu.

Yukarıda bahsettiğim 2008 yılında Putin'in bu üstü kapalı ve aynı zamanda ciddi uyarısını kimse dikkate almadı.

Bugün de NATO, Karadeniz ve Baltık Denizi'nde Rusya'yı hedef alan planlar peşinde. 

Yine Rusya'nın tahmin edilemeyecek adımlar atmasına mecbur mu edecekler. 

Kırım olayında da olduğu gibi…

Evet, Kırım olayında Rusya, Batı'nın oyununu bozdu. Dolayısıyla Merkel ve diğer Batılı liderlerin bence tahminleri bir kenara bırakmaları, Rusya'yı daha yakından tanımaları lazım.

Biliyor musunuz, Rusların çok ünlü bir sözü vardır:

Rusya, akılla anlaşılmaz, arşınla ölçülmez, Rusya'ya sadece inanılabilir."

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?