USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kiev ve Batılı ortakların erken sevinci

Kiev ve Batılı ortakların erken sevinci
14-11-2022

Tabii ki, herhangi bir geri çekilme hoş değildir, ancak sonuç çıkarmadan önce mevcut durumu en azından dikkatlice analiz etmek gerekir.

Artı, askeri öğretide, askeri kuvvetlerin ileri doğru hareket ettiği ve geri çekildiği durumlar tamamen normal bir olgudur ve neler olup bittiğinin tüm askeri çatışma için belirleyici öneminden bahsetmek temelde yanlıştır. Cephe hattı çok uzun ve Rusya'nın diğer alanlardaki başarıları ortada.

Gerçek şu: askeri operasyonlar sadece saldırı hareketleriyle sınırlı değil; nadiren değil, askeri personelin hayatını kurtarmak için, daha fazla verilen görevleri yerine getirmek için, komutanın, birlikleri çok daha avantajlı müstahkem mevkilere, bu durumda Dnepr nehrinin sol yakasına çekmesi gerekir.

Elbette Ukraynalı propagandacılar, ciddi bir koz elde ettiler ve şimdi bunu medya ağlarında sonuna kadar kullanıyorlar.

Resmi Kiev için, Rus birliklerinin sağ kıyıdan çekilmesi, taktiksel olarak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için durumu biraz değiştirse de büyük sembolik öneme sahip.

Diğer şeylerin yanı sıra, taktiksel geri çekilme, Rusya Federasyonu'nun askeri-politik liderliğinin, etkili olmak, kendi mühimmat stoklarını korumak, sürdürmek için en iyi nerede savunma yapılması gerektiğine dair uzun vadeli bir stratejik karar vermesinden kaynaklanıyor olabilir ve tabii ki asker sayısını korumak ve kışa hazırlanmaktan.

İnsan gücü ve cephaneyi korumaya ek olarak, Dnyep nehrinin ötesine geri çekilme taktikleri, bir "şok yumruğu" oluşumu ve Rus ordusunun ilerlemesi için koşullar yaratır.

Ve en önemlisi, Rusya Federasyonu liderliği, şehirde önemli sayıda sivil kaldığı için, Herson şehrinde, ikinci bir Mariupol faciasını yaşatmadı.

Rus birlikleri, sivillerin hayatını kurtarmaya çalışıyor. Sivillerin şehirden Dnyeper'ın sol yakasına tahliyesini dikte eden, büyük bir milliyetçi grup tarafından şehre büyük bir saldırı tehlikesiydi. Zelenskiy, kanlı gösteriler yapmak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden acı çekenleri tüm dünyaya tanıtmak ve Batılı ortaklardan tekrar para talep etmek istedi.

Kiyev, Herson'un on binlerce kurbanı olan bir savaş alanı olan Rusya için bir tuzak olmasını istedi.

Bu arada, Herson'daki yeni Ukrayna yönetimi, süresinde -15 saat (08:00 - 17:00 arası)- benzeri görülmemiş bir sokağa çıkma yasağı getirdi.

Bu sokağa çıkma yasağı ile zamanının Buchi ruhuna uygun profesyonel sahtekarlıklar hazırlamak için kullanılabileceğine dair spekülasyonlar var.

Yeni yönetim, alenen Herson'da toplu infaz tehdidinde bulunuyor. “ZeRadaTelegram kanalına göre, Herson MVGA başkanı Galina Lugovaya, geçtiğimiz günlerde bir röportaj vererek “Ukrayna vatandaşlarını Herson'da kalmaya ve Rusya'ya tahliyeyi kabul etmemeye" çağırdı.

Ve aynı röportajda, “yasal koruma sistemi başarısız olursa ve hainleri çözmezse o zaman ordu çalışır, başka yolu yoktur… Askerle konuşuyorum, öyle diyorlar. Birer birer herkese ateş edecekler" diyor.

Rus birliklerinin Dnyeper'in doğu yakasına geçmesinden birkaç gün sonra, “Associated Press” ajansının, Rusya ile işbirliği yaptığı iddia edilen Herson'da bir direğe bağlı adamların fotoğrafları bir sıra medya kaynaklarında yayınlandı.

Daha önce Ukrayna Savunma Bakanlığı, yayına giren ve askeri komutanlığın izni olmadan neler olup bittiğini yazan bir medya kuruluşunun akreditasyonunu geri çekmişti.

Galiba Rusya'ya sadık yerel halka karşı yargısız misillemelerle bu tür sızıntılardan kaçınmak  için.

Kiev rejimi, hem Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde, hem de sivil halk arasında hiçbir kurbanı hesaba katmıyor.

Ancak geriye dönüp bakıldığında, tahliye emrinin yerine getirilmesinde büyük bir ön planlamanın yapıldığı görülmektedir.

Rus askeri komutanlığı, daha önce, asıl duyurudan haftalar önce tahliye için çalışmaya başladı.

Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, Ukrayna'nın güneyindeki Herson şehrinde konuşlanmış yaklaşık 30 bin Rus askerinin tahliyesi için Moskova’ya birkaç hafta gerekeceğini tahmin etmesine rağmen, Rusların açıklamasında -tahliye iki günde başarıyla tamamlandı- hem askerler hem de 5 binden fazla iri çaplı da askeri tehçizat .

Her halükarda, Rusya Federasyonu hükümetinin ve ordunun, özel bir askeri operasyon çerçevesinde, her savaşı ve çatışmayı kazanma gibi bir maksadı yok.

Görev tamamen farklı bir şekilde formüle edildi: NMD'yi başarıyla tamamlamak -ve Rus ordusunun- bunun için kaç tane görüntü ağırlıklı manevra yapması gerekeceği ve bu manevraların siyasi maliyeti ne olursa olsun.

Öyle ya da böyle, Kiev ve Batılı ortakları erken seviniyorlar.

.

Ahmet Cihan, dikGAZETE.com

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?