USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İşsizlere müjde: Meclis tatile çıkmıyor!

24-06-2021

Resmi Gazete’de 24 Haziran itibariyle yayımlanan bilgiye göre Meclis tatile çıkmayacakmış.

Bu haberi, muhalefetin önemli bir bölümü “Anayasa, seçim ve siyasi partiler kanunu üzerinde tasarrufların olacağı…” yönünde yorumluyor.

Hükümet yanlısı kesim ise 2023 hedeflerine ulaşmak için AK Parti’nin büyük bir istekle çalışmalarını yaz döneminde de sürdüreceğini ifade ediyor.

Ne hükümet yanlısı ne de hükümet karşıtı bir cepheden bakmayarak birkaç hususu bu yazıda dikkate sunmak istiyorum.

Bilindiği üzere, günümüzde hatta uzun yıllardır Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri ekonomik krizin topluma sunduğu açmazlar yumağıdır.

Ekonomik krizin kendini, satın alma gücünde düşüş, artan enflasyon, Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi ve artan işsizlik oranı olarak gösterdiği hepimizin malumu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, genç nüfusun yüzde 25’inin işsiz, her 4 işsiz gençten 1’inin de üniversite mezunu olduğuna dikkat çekmişti.

Birçok üniversiteden çok sayıda gencin mezun olduğuna dikkat çeken Gürer, istihdamın ise yetersiz kaldığını ifade etmişti. Gürer’in ifadelerini aynen aktarmakta fayda var:

“Resmi verilere göre İŞKUR’ a kayıtlı işsizlerin; 767’si  doktora mezunu işsizlerden oluşmaktadır. Kayıtlı işsizlerin 417 bin 890’ı lisans mezunu, 17 bin 688’i yüksek lisans mezunu ve 330 bin 331 ‘i ise ön lisans mezunudur. Bu veriler dahi diplomalı işsizliğin boyutları açısından önemlidir. İş bulma umudunu yitirenlerle bu rakam 2 milyonu bulmuştur”

Üniversite mezunu hatta daha üst düzey eğitim almış bir başka grup ise yine işsizlik riskiyle karşı karşıya. 

Şubat 2021’de “Independent Türkçe”de yayımlanan Adem Demir imzalı haberde “atanmayan öğretmenler, görevlendirilmeyen fizik tedavi uzmanlarından sonra Türkiye'de şimdi de 50-d mağduru araştırma görevlileri sorunu ortaya çıktığı” ifade ediliyor. 

Genç işsizlerin sorunlarına ışık tutan ve veriler paylaşan “Genç İşsizler Platformu” (www.gencissizler.org) tarafından hazırlanan “İşsizlik ve İstihdam Mayıs 2021” raporunda,  “15-34 yaş arasında TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı genç işsiz sayısı 2 milyon 525 bin iken; aynı yaş grubunda geniş tanımlı genç işsiz sayısı 4 milyon 142 bine kadar çıkmaktadır.” bilgisine yer verilmiş.

Yazımı noktalarken, bu konu ile ilgili dün başımdan geçen üzücü bir olayı paylaşmak istiyorum. 

Vefa Lisesi’ne yakın yerde sevdiğim bir börekçiye gitmiştim. Oraya gelen müşterilerden biri de 25 yaşında yüksek lisans öğrencisi olan bir arkadaştı. Arkadaş, iki bölüm bitirmiş hem de İstanbul’da iyi bir özel üniversitede tam burslu okumuş.

Fizyoterapi bölümünü okurken aynı zamanda Psikoloji bölümünde de çift anadal eğitimini bitirmiş. 

İki bölüm mezunu bu arkadaş, 1 yıldır kapı kapı gezdiğini, iş bulamadığını, çok bunaldığını söylerken dayanamayıp karşımda ağladı.

Türkiye’nin gerçek yüzü maalesef bu… 

Bu sorun çözülmez ise daha büyük sorunlar kapıda… 

Meclis, (çıkmadığı) tatilde işsizlik sorununa somut ve etkin çözümler üretmek için çalışmalı, ivedilikle çözüm önerileri sunmalı ve politikalar uygulamalı.

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?