USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İşitme Engelliler Spor Federasyonundaki örnek!

28-11-2021

Elde ettiği başarılarla sporda engel olmayacağını ortaya koyan Federasyonların başında geliyor; İşitme Engelliler Spor Federasyonu

Geçtiğimiz günlerde yapılan başkanlık seçimini, mevcut yönetimde yer alan Kerim Vural kazandı. 

Vural’ın seçimdeki rakibi, 2000-2012 yıllarında başkanlık yapan Oktay Aktaş’tı. Seçimin de büyük çekişmeye sahne olduğunu, sonuçlarından anlamak güç değil. 

Neticede “3 oy”un geçersiz sayıldığı seçim, bir önceki yönetimde yer alan isimlerin, üç oy farkla seçimi kazanarak adeta güven tazeledi şeklinde yorumlanabilir. 

Burada bizim dikkatimizi çeken, yönetimin kendi içindeki görev değişikliği. Bunu da bir nevi örnek dayanışmanın yansıması olarak yorumluyoruz. 

Bir önceki Başkan Yakup Ümit Kihtir, yönetimindeki arkadaşı Kerim Vural’a; “bayrağı biraz da sen taşı”, demiş olabilir. Kimin, kime ne demiş olabileceğinden daha çok, kendi içlerindeki dayanışmanın önemi daha dikkat çekici ve bir o kadar örnek hareket olarak ortaya çıkıyor. 

İşitme Engelliler Spor Federasyonundaki bu hareket tarzı, dileriz diğer Spor Federasyonlarına da örnek olur…

TAM 24 SPOR BRANŞINDA FAALİYET…

Seçimleri kimin kazandığı hususunda, isimlere fazla takılı kalmıyoruz. Bizler için her seçimin önem taşıyan yanı, daha çok özel gereksinimli (engelli) bireyin spor aracılığıyla sosyal hayatın içinde yer alması, işaretidir. 

2003-2005 yıllarında İşitme Engelliler Federasyonunda Spor Uzmanı olarak çalıştığımız yıllarda faaliyet gösterilen branş sayısı iki elin parmaklarını geçmezken, bugün gelinen noktada tam 24 branşta faaliyet gösteriliyor olunması oldukça memnuniyet verici.

Bu tablonun oluşması ve bu seviyeye gelinmesinde, sağlıklı işleyişinde mevcut yönetim, önceki yönetim, veya eski yönetim, kısacası kimlerin emeği varsa kendilerine teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz. 

Toplam spor branşlarına baktığımızda, bu sayının ilerleyen dönemlerde artarak devam edeceği kanaatindeyiz…

HÜKÜMET POLİTİKASININ BAŞARISI…

Daha çok işitme engelli çocuk, genç veya birey, spor sayesinde evinden çıkacak, sosyal hayatın içerisine katılım gösterecek, spor yapacak ve başarılı da olacak. 

Bana söyleyin, hangi takım spor branşında olimpiyat şampiyonluğumuz var?

Düşünmenize gerek yok, çünkü hafızanızda ne kadar zorlasanız da, olmayan bir şeyi hatırlayamazsınız. 

Evet, ülke olarak Olimpiyat tarihimizde takım sporlarında böyle bir başarı elde edilememiş. 

Özel gereksinimli (engelli) branşlarında ise durum hiç de öyle değil.  

Özellikle son 20 yılda görme, işitme, özel (zihinsel) ve bedensel engelli spor federasyonlarına mevcut hükümetin verdiği destekle gerek Paralimpik gerekse işitme engellilerin katılım gösterdiği İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatlarında (Deaflympics) görmek mümkün... 

HEDEF 2022 YAZ OYUNLARI…

2017 yılında, yine bu sütunda siz değerli okuyucularımızla paylaştığımız “Olimpiyat Başarısını Görmemek, Duymamak, İşitmemek İçin Ancak ‘Engelli’ Olmak Gerekiyor” başlıklı yazımızda yer alan bir bölüme dikkat çekmek istiyoruz; “Doksan yedi ülkeden üç bini aşkın İşitme Engelli Sporcunun katılımıyla 18-30 Temmuz tarihleri arasında Samsun’da yapılan İşitme Engelliler Olimpiyatlarında, sporcularımız sıra dışı başarıya imza attılar. 

Ülke olarak, 20 branşta mücadele edip, kazanılan 46 madalya ile Olimpiyat dördüncülüğünü gibi bir başarıyı görmemek, duymamak, işitmemek ve algılayamamak için ancak ‘engelli’ olmak gerekiyor… 

Rio Paralimpik Oyunlarında takım sporu olan goalball branşında ismini  şampiyonluğa yazdırırken, İşitme Engelliler de Olimpiyatlarında ülke başarısını katlayarak, Hentbol, Voleybol ve Futbolda adını Şampiyonluğa yazdırdı…

Eğer sistem sağlıklı işletiliyor ise, her işitme engelli bireyin, her türlü sporu yapabileceğini, elde edilen başarılar bize göstermektedir.

Daha çok çocuk ve gencin, yalnızlık psikolojisinden sıyrılarak, sosyal hayatın içerisine katılım sağlayabileceğini görmekteyiz. 

Diğer engelli spor federasyonlarında olduğu gibi, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonunda yaşanan başkanlık ‘seçim’ sonucunun ve yeni sürecin hayırlı olmasını diliyoruz…

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?