USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İran, Ahvaz’da terör!.. Tahran’ın dostu - düşmanı öğrenmesinin vakti geldi de geçiyor!

23-09-2018

İran’ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde ‘Kutsal Savunma Haftası’ kapsamında yapılan askeri geçit töreni sırasında düzenlenen terör saldırısında, son bilgilere göre, 25 kişi öldü, 60 kişi yaralandı. 

Askeri üniformalı saldırganlar İran-Irak savaşının yıl dönümü dolayısıyla geçit töreni yapan güvenlik güçlerine ateş açtı, 10 dakika süren saldırıda ölenlerin aralarında bir albay ve yüzbaşının da bulunduğu 17'sinin asker, diğerlerinin ise sivil olduğu bildirildi.

İranlı yetkililer, Ahvaz kentindeki askeri törene saldırının El Ahvaziye örgütü tarafından düzenlendiğini söyledi.

El Ahvaziye adıyla tanınan Ahvaz Halkı Demokratik Cephesi,İran’ın güneybatısında bağımsız bir Arap idaresi kurmayı hedefleyen ayrılıkçı bir örgüt olarak biliniyor. 

Bu grub Suudi Arabistan tarafından destekleniyor.

1 Nisan 2018’de “İran’ın korkulu rüyası Ahvaz Kurtuluş Ordusu eylemlerini sürdürüyor!” başlıklı yazımda, bu örgütten ve destekçisi ülkelerden söz etmiştim.

Ahvaz; İran’da Huzistan Eyaleti’nin yönetim merkezi.

Şehir, bağlı olduğu eyaletin orta kısmında, Karun Nehri’nin kıyısında kurulu. 

AhvazBasra Körfezi’ne demiryoluyla bağlı ve Bender Şahpurpetrol alanları yakınında önemli petrol üretim merkezlerinden.

Kentte, günlük 250 bin varil petrol üretimi gerçekleştirilir. 

Bölgenin tarihi ismi (Şahlık rejimine kadar) Ahvaz olup, bugün Huzistan adıyla bir birim oluşturulmuş, ancak Ahvaz bölgesine ait topraklar Farisi nüfusuyla meskun diğer eyaletlere katılmıştır.

Ahvaz Arapları, Şahlık rejimine karşı sürekli ayaklanmış, bundan dolayı nüfusu önemli ölçüde kırılmış, halk yoksul ve eğitimsiz bırakılmıştır. 

2006’da Ahvaz’daki Arap nüfusunun 12.5 milyon civarında olduğu belirtilmektedir. 

Humeyni devriminin en önemli ayaklarından biri Ahvaz Araplarıolduğu halde devrimden sonra Şahlık rejiminden daha sert uygulamalara maruz bırakıldılar. 

Ahvaz halkı, tarihi, kültürel ve ekonomik haklarını yeniden elde etmek, korumak ve geliştirmek üzere başta siyasi alan olmak üzere eğitim, kültür, medya ve uluslararası politik arenada örgütlenmelere gitmiş, halen mücadelesini devam ettirmektedir.

Ahvaz'da MAÇ SONRASI REJİM KARŞITI SLOGAN VE EYLEMLER...

17 Mart 2015’te İran’ın Fooled Khozestan takımı ile Suudi Arabistan’ın El-Hilal takımları arasında oynanan futbol maçı sonrası Araplar, milliyetçi sloganlar atarak rejim karşıtı eylemleri başlattı. 

Amaçları İran’ın Ahvaz’dan çekilmesiydi. 

Gösteriler silahlı çatışmaya dönüştü.

Ahvaz’daki örgütlü eylemlerin geçmişi, İran’ın güneydoğusunda Sistan ve Belucistan merkezli Sünni İslamcı Cundullahörgütünün eski lideri olan Beluç Abdülmelik Rigi’ye kadar uzanıyor. 

Rigi, 20 Haziran 2010’da Evin Cezaevi’nde asılarak idam edilmişti. 

2002’de faaliyete geçen Cundullah örgütü, İran’da Sünni azınlığa yapılan siyasi ve dini baskılara dikkat çekmek için kurulmuştu.

Cundullah içinde hatırı sayılır Ahvazlı Arap da bulunuyor. 

İran’da yaşayan Belucilerin lideri Abdulmelik Rigi ve Hareket El Ahvaz’ın Başkanı Ahmed Mula, rejim tarafından infaz edilmişti.

Geçtiğimiz yıl, elektrik ve su kesintileri nedeniyle başlayan protestolar, faili meçhul cinayetlerle iyice alevlenmişti. 

Ahvaz Kurtuluş Ordusu İstihbarat Başkanı ve Abdulmelik Rigiile Hareket El Ahvaz’ın Başkanı Ahmed Mula’nın yakın çalışma arkadaşlarından Selahaddin Ahvazi’nin Devrim Muhafızlarıtarafından öldürülmesiyle, tavan yapan gösterilerde, zaman zaman çatışmalar da yaşanmıştı. 

Çatışmaların yaşanmasından sonra hükümet bölgeye özel kuvvetleri göndermişti. 

Protestoların sürdüğü Ahvaz’da, işçiler de greve gitmiş, bölgede hayat durma noktasına gelmişti.

Ahvaz’da olaylar kaldığı yerden devam ediyor. 

İran rejimi, Türkleri ayrılıkçı unsur kategorisinden vazgeçmeli

Araplar ve Kürtler, Türkler’e sıra gelmeden rejime başkaldıracak!

Tahran’da güç merkezinin dostu düşmanı öğrenmesinin vakti geldi geçiyor!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter: @oc32oc39

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?