USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İlham Aliyev, Cezayir Bağımsızlık Savaşçıları Müzesi'nde ne yazdı?

İlham Aliyev, Cezayir Bağımsızlık Savaşçıları Müzesi'nde ne yazdı?
03-11-2022

Bakü, AZERBAYCAN

“Büyük cesaretin sembolü”

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Cezayir Ulusal Bağımsızlık Savaşçıları Müzesi'nin hatıra kitabındaki kaydının fotoğraflarının sosyal medyada yaygınlaşması geniş bir rezonansa neden oldu.

Bu fotoğraf, İlham Aliyev'in kaydındaki samimi sözlere dikkat ederek, devlet başkanının güzel, hatta kaligrafik el yazısına da dikkat çeken kullanıcılar arasında gerçek bir ilgi uyandırdı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Cezayir’deki müzenin hatıra kitabında “İlk defa Cezayir Halk Demokratik Cumhuriyeti'ni ziyaret etmek ve Ulusal Bağımsızlık Savaşçıları Müzesi'ni Cezayir'in kardeş halkına olan derin saygının bir ifadesi olarak ziyaret etmek benim için bir onurdur" dedi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, şu ifadeleri kaydetti: “Ulusal Bağımsızlık Savaşçıları Müzesi”, Cezayir halkının görkemli tarihinin en trajik ve aynı zamanda gurur uyandıran sayfalarından birini yansıtan önemli bir komplekstir.

Bu müze, gelecek nesillere, Cezayir halkına karşı görülmemiş zulüm ve acımasızlıkla devam eden sömürge politikalarının, insanlığa karşı savaş suçlarının ve suçluların, sömürgeci güçlere karşı ulusal direnişinin ve bağımsızlık mücadelesinde zaferin, bir buçuk milyon Şehidin ömrünün pahasına kazandığı anıların korunması ve aktarılması açısından olağanüstü bir öneme sahiptir.

Aliyev, “Acımasız sömürgeci baskıdan kurtulmak adına özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi, sonsuza dek Cezayir tarihine, Cezayir halkının büyük cesaretinin, birliğinin, sarsılmaz iradesinin ve kararlılığının sembolü olarak girmiştir.

Dostça ve kardeşçe bir ülkenin lideri olarak bugün, büyük fedakarlıklar pahasına bağımsızlığını kazanmış olan kardeş Cezayir'in gelişimiyle, gelişmesiyle büyük gurur duyuyorum.

Ulusal Bağımsızlık Savaşçıları Müzesi'nde bana verilen sıcak karşılama için minnettarlığımı ifade ediyorum, müzenin Cezayir halkının kahramanca mirasının sürdürülmesinde faaliyetlerine başarılar diliyorum" dedi.

Daha önce bildirildiği üzere Azerbaycan Cumhurbaşkanı, 1 Kasım'da Cezayir'e yaptığı ziyaret çerçevesinde Zafer ve Şehitlik Anıtı'nı ve Ulusal Bağımsızlık Savaşçıları Müzesi'ni ziyaret etti ve burada Arap Birliği 31. Zirvesinde onur konuğu statüsünde yer aldı.

Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Devlet Başkanı, Cezayir'in özgürlüğü mücadelesinde canlarını feda eden savaşçıların anısına dikilen Zafer ve Şehitlik Anıtı'na çelenk koydu.

92 metre yüksekliğindeki anıt, 1982 yılında ülkenin bağımsızlığının 20. yıldönümü vesilesiyle açıldı.

Cezayir Ulusal Bağımsızlık Savaşçıları Müzesi'ni keşfetme sürecinde Azerbaycan liderine, 1984 yılında açılmış olan ve Şan ve Şehitlik Anıtı'nın altında bulunan müzenin koleksiyonunun çoğunun, ülkenin Fransa'nın işgali ve 1830-1962 yıllarında Fransız sömürgeciliğine karşı halk direnişine adamış olduğu bilgisi verildi. 

Resimlere ek olarak, burada sömürgeciliğe karşı savaşan Cezayirli bağımsızlık savaşçılarına ait silahlar, arşiv materyalleri ve savaş teçhizatı, fotoğraflar ve belgeler ve Fransızların, direniş döneminde halk hareketindeki katılımcıları cezalandırmak için kullandıkları infaz araçları sergilenmektedir.

Fransız sömürgeciliğine karşı harekete öncülük eden Emir Abdulgadir'in (Abdulgadir ibn Muhyiddin) kişisel eşyaları ve silahları, 1853'te Fransız ressam Anges Tissier tarafından boyanmış ve 1976'da Fransa'ya ülkeye geri dönen portresi, müzenin en ünlü sergileri arasındadır.

Müzede halk hareketinin 7 binden fazla katılımcısının tanık ifadeleri de toplandı.

1830-1962 yılları arasında işgal döneminde Fransızlar, acımasızca 1,5 milyondan fazla insanı öldürdüler.

İşte bu yüzden Cezayir'e "bir buçuk milyon şehit ülkesi" deniyor.

Genel olarak, Fransız sömürge döneminin kurbanları, yaklaşık 10 milyon Cezayirliydi. 

İşte bu sebeplerle, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, hem müze hatıra defterine düştüğü kayıtta hem açıklamalarında “Dünya, Fransa’nın Cezayir’deki bu katliamlarını asla unutmamalıdır” dedi.

Bağımsızlık mücadelesinin 68. yıl dönümü dolayısıyla Cezayir’i tebrik eden Cumhurbaşkanı Aliyev, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’a zirve daveti için de teşekkür etti.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?