USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Haydar Aliyev ve Osman Gezeker.. Zengezur koridorunun düşündürdükleri..

02-07-2021

MOSKOVA

Azerbaycan'ın geçtiğimiz yıl, kendi tarihi toprağı Karabağ'da Ermeni işgalci ordusuna yönelik zaferinin ardından bugün Zengezur koridorunun açılması konusu sık sık gündeme geliyor.

Zengezur, Azerbaycan'ın tarihi toprağıdır, fakat 20. yüzyılın başlarında Sovyet yönetimi, Ermenistan'a diğer Azerbaycan toprakları gibi Zengezur'u da "hediye" etti. Bunun sonucunda Azerbaycan'ın Nahçivan bölgesi anavatandan coğrafi olarak koptu.

Zengezur koridoru, Azerbaycan'ın Nahçivan ve Zengilan (geçen yıl Ermeni işgalinden kurtarılan bölgelerden biri) bölgeleri arasında bulunan ve bugün Ermenistan'a dahil olan bölge.

Rusya - Azerbaycan - Ermenistan üçlü anlaşmadaki maddelerden biri de bu Zengezur koridorunun açılması. Fakat Ermenistan, halen buna yanaşmamak için elinden gelen her şeyi yapıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise dünya arenasında bu sefer de diplomatik manevrasını isabetli ve başarılı şekilde sergiliyor.

Bu gelişmeleri hatırlayınca bundan yaklaşık 30 yıl önce bölgede yaşananları da unutmamak lazım. 

Ki bugünlere öyle kolay gelinmedi. 

Bizler bu yolda mücadele eden Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev'i de rahmet ve saygıyla anıyoruz. 

Bu gelişmeler bağlamında Azerbaycan'ın güçlenmesine katkısı olan önemli isimlerden biri de, 2 yıl önce tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi’nde vefat eden Kars ili eski Emniyet Müdürü ve T.C. Bakü Büyükelçiliği Güvenlik Müşavirliği görevini de yürüten Osman Gezeker.

Osman Gezeker'i daha önce de saygı ve sevgiyle andık ve hayatını, mücadelesini anlatan yazılar kaleme aldık. 

Azerbaycan-Türkiye dostluğu ve kardeşlik ilişkilerinin artırılmasında muazzam rol oynamış bir isim.

Osman Gezeker, Haydar Aliyev'in en yakın dostu ve güvendiği isimlerden biriydi. 

1990'lı yılların başlarında Ermenistan, Karabağ gibi Nahçivan'ı da işgal etmeye hazırlanıyordu. 

Dönemin Sovyetler Birliği Başbakan Birinci Yardımcısı olan Haydar Aliyev ise SSCB'in son lideri Mihail Gorbaçov'un bizzat talimatıyla 1987 yılında görevden alınmıştı. 

Haydar Aliyev, kendi doğduğu büyüdüğü Nahçivan'a geldi. Orada yönetimin başına geçti.

Nahçivan'da halkı seferber etmeyi başardı. Fakat Ermenilerle savaşmak için silah, gıda başta olmak üzere önemli sevkiyata gereksinim vardı. 

1989, 1990, 1991, 1992, 1993… Sadece Türkiye, İran ve Ermenistan'la sınır olan Nahçivan, mücadele ediyordu. 

1991 yılında Nahçivan Yüksek Konsey Başkanı seçilen Haydar Aliyev, Türkiye ile ilişkilerin artırılması için faaliyete geçti. 

İşte bu süreçte kendisine en büyük desteği sağlayan Türk yetkililerden biri de Osman Gezeker idi.

Osman bey, pek çok riski göze alarak Nahçivan'a gereken HER TÜRLÜ DESTEĞİ sağladı. Bu ağır günlerde Osman Gezeker, Nahçivan'la ve Haydar Aliyev ile sık sık irtibat halindeydi. Üstelik kendisi de sık sık Nahçivan'ı ziyaret ediyor ve gereken her türlü yardımı sağlıyordu.

Aslında NATO üyesi bir ülkenin, önemli bir il emniyet müdürünün Nahçivan'a destek sağlaması, o dönem için ne kadar önemliydi, bunu anlatmak mümkün değil. Bu destek, insanlara büyük moral ve umut veriyordu.

Sonuç olarak Nahçivan, kahraman isimler sayesinde ayakta kalmayı başardı. 

Ve bugün Nahçivan, anavatanı Azerbaycan ile Zengezur koridoru sayesinde "kucaklaşmaya" hazırlanıyor.

Ve bizler de yaklaşık 30 yıl önce Nahçivan'ın mücadelesinde önemli rol oynayan Haydar Aliyev ve Osman Gezeker'i bir kere daha rahmet, saygı ve sevgiyle anıyoruz.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

.

Haydar Aliyev'in yakın dostu Osman Gezeker'in ailesinden Azerbaycan'a teşekkürler

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?