USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Görmezden Gelinen Engelliler ve ‘Limitsiz Spor’

28-08-2017

Doğuştan veya sonradan... Engelli olup-olmamak bir tercih meselesi değil.

Her şey an meselesi.

Üstad Necip Fazıl, ‘Kader’ başlıklı şiirinde, konuyu mısralarına o kadar açık yansıtmış ki; ‘Kader, beyaz kağıda sütle yazılmış yazı; Elindeyse beyazdan, gel de sıyır beyazı!..’

Kulun becerebileceği bir konu var ki, o da yaşamı değerli hale getirip, kalitesini yükseltmek.

Bu da ancak imkân tanımakla olur.

Konunun muhatabı engelliler, işletilmesi gereken süreç rehabilitasyon/tedavisi olunca, hadise bir o kadar önem taşıyor.

Hizmet adına atılacak her bir adım, önce emekleme sonra koşma süreciyle birlikte, yaşama sevincine dönüşüyor.

Konu bu kadar önemli ise, engelli vatandaşlara sunulacak hizmeti uygulama hassasiyetinden uzak bırakılması, yetki ve sorumlu şahısların aciz, daha ötesi engel sahibi olduğunu gösterir. Bu da demek oluyor ki en önemli engel, engelli vatandaşları anlayamamak... 

ENGELLİLER YALNIZ OLMAMALI!..

Bağcılar Belediyesi’nin ‘Engelliler Merkezi’, Selçuklu Belediyesi ‘Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi’ projelerini diğer kurum ve kuruluşlara örnek olması amacıyla, bu satırlarda  paylaşmış, engellilere gösterilen hassasiyetten dolayı yetkililerine teşekkürlerimizi iletmiştik.

Tesisleşmenin yanında, çalışmalarını tedavi ve sportif başarılar üzerinden yapan Çankaya Belediyesi’nin görme engelli takımıyla ön plana çıkması.

Süper Lig’de mücadele eden Osmanlıspor’un, Ampute takımı kurup, ligde yeni olmalarına rağmen isimlerini şampiyonluğa yazdırmalarının önemi oldukça fazla.

Sosyal ve sağlık içerikli sportif faaliyetler alanında yapılması gereken o kadar çalışma var ki!

İşte o örneklerden bir tanesi Keçiören Belediyesi.

Sosyal sorumluluk kapsamında yer alan malzeme dağıtımı, teog / üniversitelere hazırlık kursları yanında, iş ve aş konusunda engelli vatandaşların her daim yanında olmakta.

Faaliyete sokulan spor tesislerin de fiziksel yapısı  (erişilebilirlik) ve eğitim programları (yüzme, fitnes) engellilere göre tasarlanması takdir edici...

GÖRMEZDEN GELENLER DE ÇOĞUNLUKTA!..

Engellilerin egzersiz /spor yapmaları konusunda gerekli hassasiyeti gösterenlerin yanında, bu hassasiyeti görmemezlikten gelenler de azımsanmayacak boyutta.

Gerek kamu gerekse özel sektörde mevcut spor tesisler, yönetici/başkanlarının iki dudağı arasında ve tamamen keyfiyete bağlı olarak, engellilerin spor hizmetinden bihaber. Spor, bedensel eğitim sağlıklı bir nesil için büyük öneme sahip ise, vatandaşın bu önemli hakkını kimin göz ardı etmeye hakkı var!

Diyelim spor tesisi yaptınız ve hizmetleriniz devam ediyor.

Öyle ise bu tesislerden görme, zihinsel, işitme ve bedensel engelli vatandaşların da hizmet alma hakkına sahip olmalı.

Hepimizi ‘gafletten’ uyandırması adına alın size bir örnek; “Telefonumuzun ötesinde bir beyefendi, durumunu anlatmaya çalışıyordu ‘Ahmet Bey, ben 43 yaşında, evinde tek başına yaşıyan bir görme engelliyim.

Eğer hareketsiz kalıp, spor yapmaz isem evimin bir köşesinde çürüyeceğim!” Beyefendi sözünü ‘çürüyeceğim’ kelimesiyle bitiriyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine tanıdığı imkânlar sayesinde o vatandaşımız şimdi fitness salonunda. Koşu bandında yürüyor, barın altına girip ağırlık kaldırıyor.

Mutlu ve geleceğe umutla bakıyor. Sahi, bildiklerimizden mesuldük. Birçok kurumun idareci/yöneticileri halen gaflette; kul olarak onlara yapacak bir şeyimiz yok ise, şahit olarak Allah (cc) yeter!..    

‘LİMİTSİZ SPOR’ ENGELLİLERİN SESİ OLDU

Engelli sporunun sessini duyulması için yeni bir dergi kitaplığımızda yerini almaya başladı.

‘Engel Tanımayan Spor Dergisi’ sloganıyla yayın hayatına başlayan Limitsiz Spor, iki ayda bir çıkıyor.

Dergi Yönetmeni Bedri Akkerman, anlamlı yayın organını ocak ayından itibaren kesintisiz olarak tarafımıza gönderme teveccühünde bulunması, bizleri memnun kıldı.

Engellilerin limitsiz sesi olmaya aday dergi içeriğinin dolu oluşu ve daha çok engellinin, sesinin daha gür duyurulmasında önemli rol oynadığı kanaatindeyim.

Gazetemiz Akit’e her uğradığımda ve posta kutusunda yer almasında büyük memnuniyet, bir solukta okumaktan büyük keyif duyduğum ‘Limitsiz Spor’un yayına hazırlanmasında emeği geçen herkesi tebrik ederiz.

Engelli sporu için kim, ne yapıyor?’ sorusuna, cevap niteliğinde önemli bir örnek ‘Limitsiz Spor’... Nice sayılara inşallah.

:

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?