USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Görme Engelliye Bisiklet... Şampiyon Yüzücü... Şampiyonluk Adayı Katacı

19-04-2017

"Bedensel, zihinsel, işitme veya görme engelli bireyler hangi sporu yapabilirler?" veya soruyu şöyle yöneltelim: "Spor yapmaları için onlara hangi imkânlar, seçenekler sunulabilir?”

Yöneltilen soruların cevap seçeneklerinin sayısı, bizi büyük heyecana sevk edecek kadar fazla. 

Sağlıklı bir birey kadar engelli vatandaşların da bilinçli yönlendirmeler ile kendilerine gerekli ilgi ve imkân sağlandığında, engel durumuna göre birden çok branşta yer bulabilecek kapasiteye sahip olduklarına şahit olmaktayız.

Yazdıklarımızı sağlam kaynağa dayandırmak için ya bizzat içerisinde yaşadığımız günlük hayata, ya da Anadolu (AA) ve İhlas Haber (İHA) ajanslarına yansıyan haberlerle görüp-şahit olmaktayız. Paylaşımdaki amacımız başaranı sözlü de olsa tebrik etmek kadar, muhataplarına (yönetici-idarecilere) mesaj olarak gitmesi, harekete geçmelerine katkı sağlamak. İnşallah muvaffak oluruz…

GÖRME ENGELLİ BİSİKLETE BİNEBİLİR Mİ? 

Sağlık Bakanlığının "Fiziksel Aktiviteye Teşvik Projesi" kapsamında Sarıyer’de 83 görme engelli öğrenciye bisiklet dağıtmasıyla sevinç ve merakı bir arada yaşadık. 

Sağlık Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Spor Bakanlığınca ortaklaşa uygulamaya geçirilen bir proje bu. 

Dikkatinizi çekmiştir, çalışmanın içerisinde Avrupa Birliği (AB) ismi geçmiyor. 

Tamamen yerli ve milli bir proje.

Bu denli de önemli.

AB’ye sunulsa ve onayı beklense, daha çok beklerdik. Tıpkı bizi birliğe kabul etmek için oyaladıkları gibi.

Bu da demek oluyor ki, harekete geçmek gerek. 

Bunu dillendirirken Beyaz Ay Derneği'nin ‘Herkes için hareket’ sloganı ile yaptığı pozitif çalışmaları bir kez daha hatırlamadan edemedik. 

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılan bu çalışmalardan dolayı Başkan Lokman Ayva beyefendi ve ekibine buradan tebrik ve teşekkürlerimizi sunmadan geçemeyeceğiz. 

Evet, bisikletlerine kavuşan Kilyos Veysel Vardal Görme Engelliler Ortaokul öğrencilerinin mutluluğu, açıklamalarına da yansıyor.

Okulun başarılı Müdürü Müjdat Kalkan, projenin ülke geneline yayılmasını arzularken, öğrencilerden Caner Güneş’in kendilerine destek verilmesi halinde her alanda başarılı olabilecekleri sözü oldukça anlamlıydı. 

Bu açıklamalar bize yıllar öncesinde, zilli topları olmadığı için, topu poşetin içine koyup oynayan çocukları hatırlattı. 

Ülkemin artık eski Türkiye olmadığını, bu ülkeyi yıllarca kapılarında oyalayan AB üyelerine gönderme yapalım ve sevindirici gelişmeler, anlamlı çalışmalara da bir katkı da biz sağlayalım.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), vatandaşların kullanımı için yaptığı sahil şeritlerinde kilometrece yaya ve bisiklet yolu var.

İBB’nin iştirak şirketi olan İSPARK’ın, parklara kullanılması için bisikletler koyduğunu görmekteyiz. Yapılması gereken, görme engellilerin kullanabilmeleri için bu bisikletlerin içerisine tandem edilen iki kişinin binebileceği bisikletlerin de yer alması.

Bu sayede hem çocuk-anne, baba, dede, nine, aynı zamanda görme engelli bireyin bir yakınının da bu hizmetten yararlanması sağlanacaktır… 

ŞAMPİYON YÜZÜCÜ, ŞAMPİYONLUĞA ADAY KATACI!

Görme engellilerden bahsederken, 13 yaşındayken beynindeki tümörden dolayı iki kez ameliyat geçiren ve yüzde 90 görme kaybı yaşayan yüzücü Tuğça Sönmez’in, 16 yaşında katıldığı Türkiye Şampiyonasında gümüş madalya kazanması haberi gözümüze ilişiyor.

Bir engelli için sosyalleşmenin yanı sıra, kendi ifadesiyle, başarılı olmanın da mutluluğunu yaşıyor Tuğçe. Başarısının sırrını ise, olumsuzluğa kapılmadan çalışmaya bağlıyor…

Şampiyon görme engelli sporcu için bunları söylerken, altı yaşındaki sporcu Elvin Köse görme kaybından dolayı ısınma hareketlerinde arkadaşının eşofmanını eliyle tutarak koşmaya çalıştığını anlatıyor antrenörü Mustafa Taşdelen

Görme engelli olmak, Elvin için belki dezavantaj olarak görünse de, özverili aile ve hocası için karamsarlığa kapılmak yok asla.

Spor, egzersize jimnastik ile bağlaşan Elvin Köse’yi, yarın iyi bir karate branşının kata dalında madalya kürsüsünde görürsek, kimsenin şaşırmaması gerektiğini, yetenekli ve başarılı olduğu gerçeğinin altını çiziyor antrenörü-hocası, kardeşimiz Taşdelen.

Güzel ülkemin, değerli insanlarına özverisini esirgemeyen herkesi tebrik ederiz…

:

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?