USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Geleneksel oyun ve sporlar da yaygınlaşıp engelsiz olmalı

28-01-2018

Sarıyer Veysel Vardar Görme Engelliler Okulu'nun öğrencileri de, tıpkı diğer öğrenciler gibi karne sevinci yaşadılar.

"Tıpkı diğer öğrenciler gibi" derken, asla ve asla onları küçük görme, acıma, garipseme anlamı çıkarılmamalı.

Çevremizdeki görme ‘engeli’ arkadaşlarımızı ve onların sürdürdükleri mücadeleyi gördükten sonra, her defasında vurguladığımız gibi, görmemeleri ve işitmemeleri kısacası bir uzvu eksik olması, onlar için bir eksiklik/engellilik olmadığının canlı şahidiyiz.

"Her öğrenme, bir cehaleti yenme" manasına geldiği için, işte burada ‘engelli’ yakıştırmadığımı muhatabı olacak birisi var ise, o kişinin bizler olduğunu sadece örnekleriyle gözlemlemekteyiz.

Daha önce bu satırlara yansıttığımız hayat hikâyelerinin her birisinin ‘derslerle’ dolu olması, bu gerçeği gözler önüne seriyor…

MANGALA İLE BECERİLERİ KAZANMAK GEREK...

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve beraberindekilerin Veysel Vardar Görme Engelliler Okulu'ndaki karne törenine katılıp öğrencilerle bir araya gelip mutluluk tablosu oluşturması büyük önem taşıdığı gibi, her öğrenciye karnesinin yanında mangala oyun seti hediye edilmesi günü daha da anlamlı hale getirdi.

"Görmeyen bir kişi, nasıl mangala oynayabilir?" sorunun cevabını, yine soruyla cevaplayalım; “Mangala nedir?”

Sahi nedir!

“Bildiğimizin efendisi, bilmediğimizin hizmetçisiyiz” sözümüzü, ders olması bakımından sık kullanan bir kişi olarak, mangala sorusuna cevap olarak ecdadtan ise bize yadigâr Geleneksel Sporlar branşı olarak sahiplenmemiz gerek.

Böylelikle, strateji düşünme, sosyal gelişme, ince motor becerileri, parça bütün ilişkisi, zihinde canlandırma gibi birçok yararlarını hayata geçirmek gerek…

GÖRME ENGELLİLER MANGALA TURNUVASI 

Görme Engelli kardeşlerimizin ‘mangala’ ile buluşması Geleneksel Sporlarımızın Dünya çapındaki temsilcisi olan Etno Sporları Konfederasyonu’nun Başkanı Erdoğan’ın, daha önceki organizasyonlarda dillendirdiği "Bu millet yeniden kendini buluyor, egemen güçler bundan hoşnut olmuyor" sözlerini hatırlattı.

Bu yaklaşımın ne kadar doğru bir tespit olduğunu, bundan iki gün önce bayan güreşini kınama yazımızdan sonra, oda tv’den sonra mynet internet sitesinin hedef göstermesi ve gezi zekâlıların yazılı saldırısıyla görmüş olduk.

Mehmetçiğin Suriye sınırında Zeytin Dalı Harekâtı devam ediyor.

Ülkemiz üzerinde hainlik besleyen haçlı ve siyonist anlayışa karşı, yerli ve milli silahlarla karşı koyulması önemli.

Toplumumuzun manevi çöküntüye sebep vermemek için, modern spor özentisini unutup, geleneksel spor branşlarının ön plana çıkarılması gerek…

ECDAD YADİGÂRI GELENEKSEL OYUNLAR YAYGINLAŞTIRILMALI...

Uygulanılırlığı hususunda Erdoğan’ın mangala oyun seti dağıttıklarını belirterek, “Mangala oyununun tanıtımı ve yaygınlaştırılması çerçevesinde görme engellilerimize braille alfabesiyle kılavuz ve oyun talimatnamesi olan mangala seti hazırladık. Pilot okullarımızda denedik ve ikinci dönem turnuva yaptık. İnşallah Türkiye çapında da Görme Engelliler Mangala Turnuvası olacak” açıklaması, sürecin sevindirici boyutlara taşıdığının göstergesi.

Bu demek oluyor ki, tıpkı mangala gibi Engelli kardeşlerimiz için, ecdattan bize yadigâr şalvar güreşi, kuşak güreşi, mas güreşi, yağlı güreş, atlı okçuluk, atlı cirit, aşık oyunu, mangala, geleneksel yaya okçuluğu gibi Geleneksel Spor Branşı ve Oyunlarının yaygınlaşma yolu açılmalı.

Bunun yapacak olan ise mevcut Spor Federasyonları kadar, Belediyeler, Özel ve Kamu Kurum ve kuruluşlardır.

Ülkemizde 13 milyon vatandaşımızın engelli olduğu gerçeğiyle hareket edildiğinde, Geleneksel Sporlarının yaygınlaşmasının engelliler için ne kadar önem taşıyacağı gerçeğini ortaya çıkarıyor… 

Diğer yandan; Sarıyer ilçesinde yer alan Veysel Vardar Görme Engelliler Okulunun Avrupa yakasında tek görme engelli okulu olması hususuna dikkat çekmek istiyoruz.

Okulda yer alan seksen öğrencisinin, İstanbul Avrupa yakasının muhtelif, hemen hemen tüm   ilçelerinden ulaşımı sağlanıyor.

Ortalama dört saati yollarda geçiyor. Bunun adı ‘yol’ çilesi.

Daha önce bu satırlar yansıttığımız gibi, öğrencilerin bu çileli yolculuklarının sona ermesi için okulun Fatih, Eyüp, Esenler gibi merkezi ilçelerinden birine taşımak gerekiyor… 

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?