USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Geleceğe dönüş

Geleceğe dönüş
02-02-2022

Azerbaycan, Bakü

Coğrafyamızda, ABD, Rusya ve Çin'in yeni kurallar oluşturmaya çalıştığı belirli bölgeler yeniden ana faktör haline geldi.

⁃ Askeri ve ekonomik güç olarak ABD.

⁃ Ekonomik ve yükselen bir askeri güç olarak Çin.

⁃ Askeri bir güç olarak Rusya.

Tarafların her birinin şampiyonluğu elde etmeye çalıştığı, diğer iki yarışmacıyı karşı karşıya getirdiği yeni bir rekabet ortamı oluşturur.

Amerika Birleşik Devletleri, dikkatini ve kaynaklarını Çin'i sınırlamaya odakladığı anda, Rusya askeri bileşeni kullanarak Avrupa'da, Ortadoğu'da derhal aktif hale gelir.

Çin ise ekonomik mekanizmalarla hareket ediyor, Rusya'nın faaliyeti, ABD'nin Rusya'ya dağılmasına yol açtığı için Rusya'nın Avrupa ve Ortadoğu yönündeki faaliyetinden prensipte memnun.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Çinli ve Rus lobiciler, Çin yanlısı Putin'i şeytanlaştıran ve Rus yanlısı olanlar, Washington'un dikkatini çekmek için Çin karşıtı histeriye odun atarak, birbirlerine karşı açıkça karşılıklı anti-propagandaya giriştiler.

Formül: "Biz rakibiz ama onlar bizden daha tehlikeliler."

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca tüm bölgelere ayak uyduramayacağını, konsantrasyonunu kaybettiğini ve bu nedenle birliklerin Afganistan'dan çekilmesi gibi kararlar aldığını anlıyor…

Amerika Birleşik Devletleri'nin savunmasız tarafı müttefikleri (AB) haline geldi. 

ABD'nin güvenlik şemsiyesi altındaki onlarca yıldır zengin, ancak beceriksiz ülkeler, gerçek bir savaş tehdidiyle karşı karşıya.

Rusya'dan faizleri yükseltirken, AB konsolide bir yanıt oluşturamaz. Aynısı, AB'de tartışmalara neden olan Çin karşıtı aktivizm için de geçerlidir.

Rusya, kolektif Batı'yı demoralize etmek için Ukrayna'yı ve aslında tüm Sovyet sonrası alanı seçtiyse, Çin, Litvanya ve Tayvan'ı ve yakın gelecekte Pasifik Okyanusu'ndaki sınır ülkelerini seçti.

Yine de Birleşik Devletler, başka bir biçimde Rusya'ya "Güvenlik Garantileri" vermeyi kabul ederse, o zaman yarın Çin sınır çevresinde aynı "garantileri..." isteyecektir.

Hem küçük devletler hem de tüm bölgeler için türbülans dönemi, tehlikeli nitelikler kazanıyor. 

Uzaktan ittifak etkili sonuçlar getirmez, sadece coğrafi komşularla ortaklık, birbirlerine gerçek destek, yeni etkileşim kuralları hakkında küresel tartışmalar sırasında öznellik için koşullar yaratabilir.

Küçük ülkeler ve bölgeler, küresel oyuncularla rekabet edemezler, ancak çıkarlarını yakın coğrafyalarında savunabilirler ve savunmalıdırlar!..

Bir çatışma arenasına veya “sahipsiz bir bölgeye” dönüşmemek için.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?