USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gazze (Hamas) – İsrail / ABD-Rusya (Öngörü)

Gazze (Hamas) – İsrail / ABD-Rusya (Öngörü)
09-10-2023

GAZZE (HAMAS) – İSRAİL / ABD-RUSYA

(Öngörü) 

Güney coğrafyamızda yaşanan, İsrail-Hamas didişmesi ile başlayan süreçte, jeopolitik olarak etkilenen ve daha uzak coğrafyalarda ise yaşananların nedenlerini ve cesaret kalkışmasının arkasındaki etkenleri merak eden ülkeler bulunmakta.

İsrail-Gazze arasında yaşanan ve süreci Hamas’ın yürüttüğü işgal ve özgürlük kalkışması, yakın gelecekte şekillenecek olan coğrafi Akdeniz enerji politikasının aktörleri ile süreci yönetecek olan büyük patronları belirleyecektir.

Hamas’ın İsrail’e teolojik nedenlerden dolayı saldırması, devlet olarak bile kabul etmediği İsrail’den Kudüs üzerindeki tek hakimiyetini sona erdirme talebini silahlı yöntemler ile istemesi, tecrit altında bulunan Gazze’nin iki milyona yakın bir nüfusunu hayati olarak tehdit edecek bir adımdan öte değildir.

Yalnız, Hamas’ın yapmış olduğu eylemlerin arkasında, yani iplerin kimin elinde olduğu, Hamas’ın silahlı kalkışması ve işgal eyleminin kime fayda sağlayacağı bilinirse, Hamas ve Gazze’nin kısa bir sıkıntıdan sonra tam istediklerini alamasa da bulunduğu konumda güçleneceği iyi bilinmelidir.

Yukarıda yazdıklarım sadece öngörü mahiyetinde olup, ilerleyen zaman diliminde hangi taşların yerine oturduğunu tüm dünya milletleri olarak izleyeceğiz.

Hamas’ın İsrail’e saldırması, Gazze’nin içerisinde yaşayan insanların, küresel ölçekte ekonomik olarak zor durumda bulunmaları, refah düzeyinde bir çıkış arama çabalarına karşın, ya coğrafi tecrit ile kaderlerine mahkum ya da mülteci statüsünde yaşamaya zorlanan bir sosyolojik gerçekle yüz yüze olmalarına neden olmaktadır. Bu açmaz, tutunacak dal olarak, içinde bulundukları anomiden kurtulmanın yolunu Kudüs’ün özgürleşmesini yaşam hedefi olarak belirlemiş, kendilerine kızıl elma olarak Kudüs’ü belirlemişler, böylece yaşama tutunmaya devam etmektedirler.

Tecrit altında bulunan Gazze’de yaşayan insanlar, “Şehit ve Gazi” şuurunu, içinde bulundukları kaotik ortamdan sıyrılıp, kendilerine hedef olarak seçmişler.

Tüm bu sosyolojik ve tecrit altında ezilmiş, teolojik olarak kendilerine emanet olan Kudüs’ü ise Yahudi postalları ile çiğnetmiş olan Filistinliler, ya özgürlük ya da şehit olma yolunda yürümeye talip, büyük bir kitle haline gelmişlerdir.

Peki bundan sonra ne olacaktır?

Gazze ve yaşayan insanlar yalnız mıdır?

Hamas, İsrail tarafından tamamen ortadan kaldırılır mı?

İsrail, uzaklardan bir sabah çağırdığı ve şefkat istediği Sam Amcasından yeterince destek alıp, Gazze’yi bir bütün olarak topraklarına katacak mı?

İsrail, Gazze’de yaşayanları, bulundukları yeri terk etsinler diye diklenirken, bu sözün muhatabı Gazze’de yaşayan Filistinliler midir?

Birçok akla soru gelmekte…

Şimdi ise öngörüme gelmek istiyorum:

1- Hamas, İsrail’e öylece gelişi güzel ve geleceği görmeden saldırmadı.

2- Hamas’ın saldırmasını isteyen ve Akdeniz’de ikinci bir liman kenti isteyen, Suriye’nin karışması ile bu coğrafyaya silahlı güçlerini yerleştirenler vardı.

3- Hamas’ın İsrail’e saldırması, İsrail’in her daim jandarmalığını yapan ABD’nin bu alana şeriat ülkesi İsrail için çekilmesi gerekiyordu.

4- Sistemi ve olayları hazırlayanlar, dolaylı yönden hareket edemeyeceklerinden, farklı coğrafyalardaki sorunlarının da merheminin Gazze olduğunu biliyorlardı.

5- Hamas’ın İsrail’e saldırması, ABD’nin İsrail topraklarına üs kurması ve deniz sahanlığını kullanması, Rusya için Gazze’nin Lazkiye’den sonra Akdeniz’e açılan ikinci topak ve limanı olmasının kapısını açacaktır.

6- Rusya 2005 yılında İslam İşbirliği Örgütüne gözlemci üye olarak kabul edilmiş, 2006 yılında Hamas ile diplomatik ilişkiler kurmuş. Hatta, Halit Meşal’i (Hamas Lideri) Moskova’da ağırlamıştır.

7- Rusya, şu anki hadiselerin yaşandığı coğrafyada diplomatik olarak, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar’la görüşmeler yapmıştır. Kısacası günümüzde yaşanan hadiselerin senaryosu ve temelleri o zaman diliminde atıldı.

8- Dünya ve bölge ileriki zaman diliminde iki kutup haline gelecek.

9- ABD, İsrail, Avrupa…

10- Filistin (Hamas), Rusya, İran, Suriye, Ürdün, Mısır, Katar, Türkiye, Suudi Arabistan…

11- Bu iki kutup arasında diplomasiyi İngiltere yürütecek.

12- Rusya’nın, Hamas’ı İran üzeri desteklemesi (ABD’nin İsrail toprağına çıkması ihtimali sonrası, Rusya direkt Filistin’i destekleyip, Gazze’ye üs kuracak.) Ukrayna’ya silah yardımı yapan İsrail ve ABD’nin jeopolitik tavrına çeki düzen vermesine neden olacaktır.

13- İsrail ve ABD’yi yaklaşan kış ayı nedeni ile (Enerji sıkıntısı) AB ülkeleri İsrail konusunda yalnız bırakacaktır.

14- Rusya sahneye son anda çıkacak olan bir aktör. Rusya sadece kendini değil Şangay Örgütünü temsilen hareket etmesi (Çin, Hindistan vd.) Gazze ve çevresinde, Lazkiye ve Gazze arasına sıkışmış olan bir İsrail’in, Ukrayna’ya yardımı kesmesine neden olup, Ukrayna üzerindeki Rusya’nın jeopolitik senaryosunun sonuçlanmasına katkı sağlayacaktır.

15- Hamas’ın İsrail’e saldırması Rusya’nın desteği ile olmuştur.

16- ABD, İsrail’e destek için her türlü askeri yığınağını yapacaktır.

17- Rusya ve İran Gazze’ye girecek, ABD ise tüm olanlara seyirci olarak bakacaktır.

18- Tüm bu gelişmeler ileriki tarihlerde bazen tansiyonu yükselten bazen ise normal karşılanıp, ABD’nin şımarık çocuğu İsrail’in kulağı çekilmiş, ülkenin doğusunda dostu olmayan günümüz Gazze gibi tecrit edilmiş bir hale gelecektir.

19- ABD, Rusya’nın Gazze’ye girmesi ve Hamas’a destek olmasını uçak gemisinden izleyip sükûnet çağrısı yapacaktır.

Yukarıda maddeler halinde yazdıklarım, şahsımın öngörüsüdür. İleriki zaman diliminde hep beraber izleyerek nelerin olduğunu göreceğiz.

Saygılarımla

.

Emrah Bekçi, dikGAZETE.com

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?