USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Esengücü Ampute Futbol Kulübü Başkanı Oktay Yıldız anlatıyor

14-03-2021

Ampute Futbolunun içerisinde sporcu ve antrenör olarak uzun yılları geride bırakan Esengücü Ampute Futbol Kulübü Başkanı Sayın Oktay Yıldız’a konuk olduk. 

Sayın Başkanla, halter branşında ülkemize Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu sporcumuzun ismini taşıyan ve vefatının 3. yıldönümüne denk gelen 2020 yılında açılışı gerçekleştirilen Naim Süleymanoğlu Spor Tesislerinde bir araya geldik. 

İstanbul’un Esenyurt ilçesindeki Spor Tesisi, Şampiyon sporcumuzun ismini yaşatmanın yanı sıra, kampüs içerisinde üç Antrenman sahası (bunların bir tanesi Ampute Futbol oynanabilir ölçülerde olması) koşu parkurunun yanı sıra, ilçede yer alan Amatör Spor Kulüplerinin her birinin idari ve soyunma odalarının yer alması dikkatimizden kaçmadı. 

Bir spor adamı olarak böyle bir tesisin projelendirme aşamasından, açılışının gerçekleşmesine kadar emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. 

İşte o güzel ortamda bizleri makamında ağırlayan, geçen ay kurulan Ampute Futbol Kulüpler Birliği Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen, Esengücü Ampute Futbol Kulübü Başkanı Sayın Oktay Yıldız ile yaptığımız o hoş sohbetle, hayırlara vesile olması temennisiyle sizleri baş başa bırakalım;

MAHALLEMİZİN OYUN KÜLTÜRÜ, ENGELİMİ UNUTTURDU

“1988 Ordu doğumlu, evli ve 2 çocuk babasıyım. 1996 yılında, kemik kanserine yakalandım. 2 yıl boyunca kemoterapi gördüm. O yıllarda kanser hastalığını yenmek çok zordu. 

Çocuk yaşta olmanın vermiş olduğu avantajla, o günün şartlarıyla hastalığı yenebildim. Gördüğüm tedaviler cevap vermeyince, ayağımı kaybetmek zorunda kaldım. 

Bir Ayağımı kaybettikten sonra çok değişik duygulara kapılmadım. Çünkü o yıllarda mahallemde engel durumum ön plana çıkmadı. 

Özellikle yaşıtlarımın bu anlamda çok katkısı oldu. Ben sokağa çıktığım zaman, futbol oynamak ve bisiklet sürmekten tutun, Karadenizliyim ben, ağaca çıkmaya kadar, her işi yapabildiğim zaman, açıkçası kendimde bir engel durumu görmedim ve bu durumu çevremdekiler çok iyi yansıttılar…

ENGELLİLERLE İLGİLİ OLUMSUZ ALGIYI, SEMİNERLERLE YENMEYE ÇALIŞIYORUZ 

Engelli olarak doğan veya çocuk yaşta engelli olanlar değil de, sonradan engelli olan gençlerimiz veya yaşları ilerlemiş bireyler, bu anlamda çok sıkıntı çekiyorlar. Düşünün vücut bütünlüğüne alışmışsınız, sonradan bir uzvunuzu kaybetmiş veya bir hareket kısıtlığınız var

Bu çok ciddi problem olabildiği gibi, ciddi manada psikolojik sıkıntılar getirebiliyor. 

Bu sıkıntılarla birlikte, birde çevrenizdeki insanların size bakış açısında bir eksiklik hissettiğiniz zaman, çember iyice daralıyor. 

Bu durum beraberinde çok daha sıkıntılar getirebiliyor. Çevrenin engelli bireye bakış açısındaki algının değişmesi için, spor Kulübümüzde yer alan arkadaşlarla okullara giderek seminerler veriyoruz

Özellikle genç yaşta engelli olmak, çok daha ağır travmalar yaşatabiliyor. Biz bununla ilgili söyleşiler gerçekleştiriyoruz. 

Engelli bireylerin, kendileri için sıkıntı oluşturacak engelliliği ne şekilde aştıklarını, dilimiz döndükçe dile getirmeye çalışıyoruz….

AMPUTE FUTBOL TEKLİFİME, ORDU STADYUMU ŞAHİT OLDU

Spora ben sokakta başladım. 10 yaşında ayağımı kaybettim. Bunun hemen ardından, bir-iki sonra çok çabuk şekilde adapta oldum. Sokakta, mahalle arkadaşlarımla birlikte her türlü spor etkinliğine katıldım. 

O dönem çok popüler olan, mahalle maçlarına bile davet edildim. Profesyonel olarak da, 2006 yılında Ordu Stadyumunun önünden geçerken, tesadüfen Lütfü Başkanımız beni gördü. O zaman çok aktif, çok hızlı yürüyordum ve çok zindeydim. 

Yanlış hatırlamıyorsam, o gün ben bir yere koşarak yetişmeye çalışıyordum. Lütfü Başkan o gün beni gördü ve yanına çağırdı. O vakit, bu vakit halen ampute futbolun içerisindeyim…

BİZ AMPUTE FUTBOLUNU, AMPUTE FUTBOL BİZİ SEVDİ

“Ampute futbolu profesyonel olarak adım attığımda, o geçmişte arkadaşlarımla sokakta oyun oynamanın avantajıyla, yabancılık yaşamadım

Bir şeyleri yapabilmenin bana sağladığı özgüvenle birlikte, çok kolay bir şekilde ampute futbola adapta oldum. 

Spor denince akla ilk gelen futbol olduğu ve biz bu tutkuyu her daim oynayarak yaşadığımız için, ampute futbolunu garipsemedik

Ampute futbolla ben tanışmadan önce çok kısıtlı bir çevrede yaşıyordum. Ampute futbolunun ilk antrenmanına gideceğim zaman, hayatımın en heyecanlı anlarını yaşadım. Antrenman saatini iple çektim. Akşamları uyuyamıyordum. 

Müthiş bir heyecan vardı. Derken ampute futbolla tanıştıktan sonra, işleyen süreçle birlikte profesyonel bir ligde çok daha aktifleşiyordunuz. 

Ampute futbola başlamadan önce çok fazla kendimizi, acaba yapabilir miyiz, diye sorguluyorduk. 

Ampute fubola başladıktan sonra, hatta kendi beklentimizin üzerinde bir şeyleri yapabildiğimizi, ya da yapabilenler gördüğümüz zaman,  hayatımızda önemli değişikliklerine şahit olduk…”

FAALİYETLERİN GÜNÜ BİRLİK DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÖNEMLİ 

Bir sporcu, kazanabileceğini öncelikle kafasına koymalı. Sonra bunu başladıktan sonra, bunu kararlıkla devam ettirmeli. Çünkü biz zor bir branşta faaliyet gösteriyoruz. 

Özellikle sonradan başlayan arkadaşlar zorlanıyorlar. Kararlılıkla devam ettikleri vakit, bu arkadaşların başarılı olması kaçınılmaz oluyor. 

Engelli bireylere imkân verilmeli. Belediyelerin engellilere yönelik çalışmaları, genellikle günü birlik oluyor. Bizim günü birlik çalışmalardan ziyade, bir engellinin yapmak isteği şeyi günlük hayatta sürekli hale getirmek önem taşıyor. 

Özel gereksinimli bireyler için, özel günler düzenleniyor. Veya o günün anısına bir organizasyon düzenlemek belki önemli ama, ondan daha önemli belli aralıklarla Organizasyonlar düzenlemek lazım. 

Bizlerin katılımcı olduğumuz faaliyetler, sene de bir veya birkaç gün değil, düzenli olarak sürdürülebilir olması gerekir. Bu anlamda da spor kulüplerine çok önemli işler düşüyor. Dolayısıyla Spor Kulüplerinin daha fazla ve daha hassas desteklenmesi gerekir…

BAŞARI YOLUNDAKİ YALNIZLIĞI, BAŞARILI OLUNCA YENMEK 

Birileri bizim farkımıza varması için, illaki ailesi veya yakınında engelli olmasına gerek yok. Biz zaten her daim, her anlamda hayatın içerisindeyiz. 

Ampute Milli Takımı maçlarına ilk başladığı vakit, biz maçlarımızı sadece ampute futbolcuların yer aldığı çok sessiz statlarda oynuyorduk. Kademe kademe yükselip, finale geldiğimizde Beşiktaş Vodafone Park Stadyumunda oynandı. 

Başarıyı yakaladığımızda, tüm herkesin kalbi bizimle birlikte atmaya başladı. Başarıya giden yolda aslında bir yalnızlık var.  

Başarıyı yakaladığımızda bütün insanlar yanımızda olmaya çalışıyor.

Bununla ilgili de, ben Ampute Futbol Takımını ayrı tutmak istiyorum. Sadece başarılı olduğumuz değil, başarıya giden yolda da medyanın yanımızda olmasını arzuluyoruz…”     

KULÜPLERİN DESTEKLENMESİNDE DEVAMLILIK ÖNEMLİ 

Belediyemiz, takımımızın deplasmana giderken ulaşım, gittiğimiz deplasmanda konaklamak için gerekli mali destek sağlıyor

Spor Kulüplerinin desteklenmesi sadece sürdürülebilirliği kadar, bu branşa emek veren, antrenör, sporcu hatta idarecilerin çok daha fazla desteklenmesi gerekiyor…”

AMPUTE SPOR OKULLARI SPORCU SAYISI İÇİN ÖNEMLİ 

 “Liglerimizde 34 Tane ampute futbol takımımız var. Ama sporcu sayısında bir kısıtlılık var, maalesef. Engelli futboluna sporcu bulmak çok zor. 

Bu nedenle, ampute futbol liglerinde altyapı oluşturulamıyor. Bunun nedeni, engelli bireyler çok fazla var ama, engel grupları spor yapmaya ne kadar müsait! 

Ampute futbol, çok üst düzey bir spor branşı. Dolayısıyla biz yolda gördüğümüz her engelliyi, bu branşa dahil edemiyoruz. 

Buradaki Belediyelere büyük işler düşüyor. Spor Kulüpleri tarafından turnuva düzenlenip, ampute spor okulları açılırsa, yeni sporcular camiaya kazandırılır. 

Böylelikle ampute futbol takım sayısı da artmış olur. Federasyonumuzun Milli Takım düzeyinde, altyapı çalışması var. 

Mümkün olduğu kadar genç ve yetenekli olan oyuncuları, Milli Takıma kazandırılmaya çalışılıyor...” 

OKUL SIRALARINDAN AMPUTE MİLLİ TAKIMINA 

Esengücü Ampute Futbol Kulübü olarak, Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüyle ortak bir çalışma başlattık

Milli Eğitim aracılığıyla, okullarımızda öğrenim gören ve ampute futbol oynayacak öğrencilere ulaşmamızda bize yardımcı oldular. 

Biz onların aracılığıyla, genç sporcular bulduk. Kısa süre içerisinde de Milli Takım düzeyine kadar yetiştirdik. 

Bu anlamda Kaymakamlıklar, Belediyeler ve Milli Eğitim’e çok işler düşüyor

Bu kurumlarla çalışma yaptığımızda, ancak sporcuya ulaşma imkânı daha kolay olmaktadır. 

Engelli sporu ve engelli branşları basında daha çok yer alır, Bakanlığın projelerinde destekleme olursa, bunun yanı sıra en az 5 tane de engelli sporcu bulunması ve kulüplere kazandırılsa, çok daha yararlı olur. Böylelikle direk spor altyapısı oluşmuş olur...”

AMPUTE FUTBOLUYLA PSİKOLOJİK DESTEK VE LİGLERDE OYNAMA İMKÂNI

Biz zaten çok zor bir mücadelenin içerisindeyiz. Bir sporcunun antrenman yapabilmesi kadar, çocuğun tesise ulaşımı da çok önemli. Bu bağlamda, belediye ve sponsorlarında desteği önem taşıyor. 

Ampute futbolda lisans çıkarmak için, 10 yaşında olmak gerekiyor. Biz 10 yaşını bile beklemeden, çocukların ampute oynamaya başlıyoruz

Genç ve çocuk yaştaki sporcularımıza, özel antrenman programları hazırlıyoruz. Sadece genç değil, sonradan ampute olan kişiler oluyor. 

30’lu veya 35’li yaşlarında kişiler, ampute futboluna kazandırılması gerekiyor. Ampute futbol branşıyla hem psikolojik olarak destek almış olacaklar, hem de liglerde oynama şansına sahip olacaklar. 

Yaşı ilerlemiş kişi de olsa, belki Süper Lig’de oynayamazsa, 1 Lig veya 2 Ligde mücadele edebilirler. Bununla ilgili yaş sınırlaması yok. 

2. Ligde bizim 50-55 yaşlarında sportif faaliyetlerinden daha çok, sosyal sorumluluk anlamında mücadelenin içerisinde yer alan vatandaşlarımız var...” 

İSTANBULSPOR AMPUTE FUTBOL TAKIMI YENİ SEZONA HAZIRLANIYOR  

Ampute Futbol Kulüplerimizin, uzun süredir gösterdiği bir çaba var.  Biz istiyoruz ki Ampute Futbol branşı, normal süper lig takımlarının zorunlu bir branşı haline getirilsin. 

Zorunlu olmasa bile, birçok takımın ampute futbol takımı olsun. Bu anlamda bütün spor kulüplerimiz girişimde bulunuyor.

Örnek veriyorum, Trabzonspor öncelik etti ve  bir Ampute Futbol Takımı var. Hemen akabinde biz girişimde bulunduk. 

Fenerbahçe ve Beşiktaş Kulüplerinden randevu taleplerinde bulunduk ama bir yanıt alamadık. 

Sonrasında tabii ki vazgeçmedik. İstanbulspor ile bir görüşme sağladık. Ecmel Başkanla görüştük. Bizim Ampute Futbol Kulübümüz, İstanbul Ampute Futbol Kulübü olma yolunda anlaşamaya vardık.

Yeni sezon başladığı zaman, inşallah İstanbul Ampute Futbol Kulübü olarak lige gireceğiz. Bunun devamında Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi Kulüplerinde ampute futbol branşlarının olmasını arzuluyoruz….”      

AMPUTE FUTBOLUNUN KENDİNE HAS GÜZELLİKLERİ

“Ampute futbol oynadığımızda, vücudunuzun her bölgesini çalıştırmakla birlikte, aynı zamanda bir engel durumunuz mevcut. 

Dolayısıyla bizim branşımız, çok zor branş olduğu için mücadelenin belli bir kısmından sonra filmler kopabiliyor. 

Geçmişte biz bunları yaşadık. Tabii yaptığımız eğitim ve toplantılarda, bunların çok fazla dile getirilmesiyle birlikte bu problemleri de aştık. 

Centilmenlik dediğimiz konuda, sporcularımızın içerisinde yer aldıkları çok güzel karelere şahit olduk. Bizim kalecilerimiz tek eli olan sporcular, futbolcularımızın ise bir ayağı olan sporcular. 

Dolayısıyla, maç esnasında kalecilerin bir ayakkabı bağcığı problemi olsa, kendi takım arkadaşlarını bırakın, rakip takım oyuncuları koşarak kalecilere yardım ediyor. Bu anlamda da branşımızın çok ayrı güzelliği var aslında…”

SPORCUYLA BİRLİKTE AİLEYİ DE KAZANMAK ÖNEMLİ 

Ailelerimizle ilgili bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Aileler çocuklarının ampute futbol oynamaktan yana değiller. Sebebi ise, zaten çocuğumuzun bir engel durumu var. 

Dolayısıyla böyle bir müsabakaya gittiğinde, yeniden bir sakatlık yaşar endişesi taşıdıkları için, aileler çocuklarının ampute futbol oynamaları hususunda zorluk çıkarıyorlar. 

Tabii ki evlatlarımız bizler için değerleri, sağlıkları çok önemli, en çok biz düşünür, en çok biz kollarız ama sakatlanma ihtimaline göz önüne getirip onu evde bırakmak yerine, tam aksini yapmaları gerektiğini düşünüyoruz. 

Çıkalım beraber gidelim, onun nasıl mücadele ettiğini görelim ona her anlamda daha fazla destek verelim. 

Böyle bir durumda, biz sporcuyu değil öncelikli olarak aileyi ikna etmek zorunda kalıyoruz. Şu ana kadar ikna edemeyeceğimiz aile yok, diyebilirim. 

Biz bunları dile getirdiğimiz, ziyaretler gerçekleştirdiğimiz zaman, aileleri de davet ettiğimiz zaman, bir süre sonra çocuklarının istek ve heyecanı, yapanların nasıl yaptıklarını gördükten sonra, aileler kendileri gönderiyorlar…

Böylelikle biz sadece sporcuyu değil, sporcuyla birlikte ailesini de kazanmış oluyoruz… 

ENGELLİYE İMKÂN VERİLDİĞİNDE BİRÇOK OLUMSUZLUĞUN ÜSTESİNDEN GELİYOR 

“Engelli bireylere yönelik, yapamaz ön yargısı oldukça fazla. İlk başta çok fazla karşılaştık böyle durumlarda. Öyle düşünen veliler, bizim başarılı sporcuları örnek alsınlar. 

Maalesef, engelli bireylere ön yargıyla yaklaşan anlayış, bireyin yapamayacağını düşünmekle kalmıyor, yapamaz şeklinde itham etmek gibi yanlışın içerisine düşebiliyor. 

Birçok sağlam insana baktığımızda, iş bulamadıklarında hayata küsüyorlar. Gidip kıraathaneler ve kahvelerde, o değerli zamanlarını oyun oynayarak heba ediyorlar. 

Bir engelliyi de gördüklerinde, başaramasın şeklinde itham etmeleri üzücü bir durum. Bu anlamda, engellilere şans verilmeli.

Şans verilen o engelliler, birçok olumsuzluğun üstesinden gelip, başarılı oluyor. Avrupa ve Dünya Şampiyonları olmak üzere, birçok turnuvada başarılı olduklarını gördük…” 

‘EVDE KAL TÜRKİYE’ ÇAĞRISIYLA ANTRENMANLARIMIZI EVDE YAPTIK

Pandemi döneminde, Sayın Bakanımızın bir çağrısı vardı ‘Evde Kal Türkiye’. İlk başlarda bütün sporcularımız, evde spor yapmaya çalıştılar. 

Bununla ilgili sosyal medya  gruplarımızdan olsun, bir şekilde görüntülü görüşmeler ve yazdığımız programlarla olsun, mümkün olduğu kadar spor etkinliklerini devam ettirmeye çalıştık

Ama ne olursa olsun, evde yapılan bir sporla, dışarıda yapılan spor arasında, özellikle takım sporları olduğu zaman çok büyük fark oluyor.

Liglerin başlamasını isteyen ve istemeyen şeklinde, kulüplerimizde fikir ayrılığı oluştu.  Süreç biraz uzadığı ve biz bu branşı çok sevdiğimiz için, şimdi bütün kulüplerimiz liglerin oynanmasını istiyor. Kısa bir süre sonrada, liglerin başlamasıyla da o özlem giderilecek…” 

KÜLÜPLER BİRLİĞİ, AMPUTE FUTBOLUNUN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK 

Ampute Futbol Spor Kulüpleri Derneği, diğer adıyla Ampute Futbol Kulüpler Birliği, bütün spor Kulüplerinin istediği bir çalışmaydı. 

Toplamda 22 branşın olduğu bir Federasyona bağlıyız. Ampute Futbol ve Tekerlekli Sandalye Basketbol branşı, federasyonumuzun zaman zaman, zorlamaya başlıyor.

Federasyonumuzun bu branşlarda, ayrı bir desteğe ihtiyacı var. Bu anlamda, Kulüpler Birliğini kurduk. 

Amacımız öncelikli olarak mevcut federasyonumuzun işini kolaylaştırmak. Kulüplerin, Federasyondan beklentilerine kısa sürede karşılık bulmasını sağlamak. 

Kulüplerimiz, bazı kararlarda kendi aralarında bile anlaşamıyordu. Kulüpler Birliğinin kısa sürede de olsa öyle bir toparlayıcı etkisi oldu ki. 

Kulüpler Birliği olarak, Federasyon Başkanlığımız nezdindeki teknik kurul, eğitim kurullarıyla işbirliği içerisinde olacağız. Birliğin Genel Kurulu Kayseri’de yapıldı ama Merkezimiz Ankara’da.

Toplamda 18 şehirde kurulu 34 Ampute Futbol Kulübü var. 

Biz her Kulüpler Birliği Toplantımızı farklı şehirlerde gerçekleştirmek istiyoruz. Ampute Futbol Kulübünün olduğu bütün illerde, tem toplantılar gerçekleştireceğiz, hem de ziyaretler gerçekleştireceğiz, inşallah…”

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?