USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Erivan yine kendi başına veya Ermenistan dış politikasında bir norm olarak ikiyüzlülük

Erivan yine kendi başına veya Ermenistan dış politikasında bir norm olarak ikiyüzlülük
06-04-2022

Azerbaycan, Bakü

Ermenistan'ın dış politikasının temelini oluşturan kurnazlık ve ihanet eğilimi yeniden harekete geçirildi.

Hangi olayların tekrar kullanıldığının arka planı göz önüne alındığında, daha da dokunaklı hale geldiler.

Olaylar şöyle:

Rus barış güçlerinin Karabağ'a geçici olarak konuşlandırıldığı bölgede, son zamanlarda ortaya çıkan gerilim ve küresel ölçekte bunların Ukrayna'daki düşmanlıkları…

Öyle oldu ki Ermenistan, bugün benzeri görülmemiş yaptırımlarla karşı karşıya olan Rusya'nın bir müttefiki.

Üstelik "müttefik" kelimesi, bu iki ülkeyi birleştiren bağların bütünlüğünü ifade edemiyor.

Ermenistan, çeşitli askeri-politik blok “CSTO”nun ve Rusya tarafından başlatılan ve oluşturulan “EAEU”nun ekonomik birliğinin bir üyesidir, ancak hepsi bu kadar değil.

Gerçek şu ki, Ermenistan'da iktidarda olan eski cumhurbaşkanları -sözde "Karabağ klanının" temsilcileri- yağmacı yönetimleri sırasında Ermeni ekonomisinin stratejik olarak önemli tüm işletmelerini ve sektörlerini Rusya'ya satmayı başardılar ve böylece kendi topraklarını tanıttılar.

"Bağımsız" bir ülke, tamamen Kremlin'e bağımlı hale geliyor.

Ancak bu şartlarda bile, Rusya'ya geri dönülmez bir şekilde bağlı olan Ermenistan, ara sıra gizlice Batı'ya da şehvetle bakıyor.

Ve tasmayı çekerken, Rusya, sadık duygularının samimiyetinden derhal onu temin etmek için acele ediyor.

Ancak bugün sahibi için zor zamanlar geldi: Rusya, dünya topluluğundan inanılmaz bir baskıya maruz kalıyor. Ve Rusya'nın kendisi, artık bir şekilde Ermeni kaprislerine bağlı değil. Öyle ki ordusunun bir kısmını Karabağ'dan Ukrayna cephesine aktarıyor.

Bu durumda Ermenistan, Karabağ'da desteklediği ayrılıkçı rejimin kalıntılarına yönelik bir güvenlik tehdidi gördü. Rus medyası da dahil olmak üzere birçok kişinin aktardığına göre İrevan'ın, NATO ile ilişkisi belki de buradan geliyor. Bilhassa Ermenistan'ın NATO Barışı için Ortaklık programına katılımı kapsamında Kuzey Atlantik bloğu ile istişarelere başladığı belirtilmektedir.

Rapora göre, bu programa göre, toprak bütünlüğüne, siyasi bağımsızlığa veya güvenliğe doğrudan bir tehdit olması durumunda, katılımcıların NATO üyesi ülkelerle istişarelerde bulunabilecekleri belirtiliyor.

Ayrıca, Gürcistan'ın 2008’deki Rusya savaşında bu hakkı kullanmaya çalıştığını da not ediyor; “Ancak, Ermenistan örneğinde durum çok garip görünüyor; çünkü KGAÖ üyesinden başkası Kuzey Atlantik İttifakı'na başvurmuyor. Yardım Edin.”

Doğru, komik.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?