USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Erdoğan ve Putin'in dostu Sudan Devlet Başkanına darbe mi yapılıyor?

07-04-2019

Aslında biraz zor. Çünkü Rus özel kuvvetleri ve Türk Özel Güvenlik Şirketi SADAT çalışanları  Sudan'da askeri darbeye fırsat vermez. 

14 Şubat 2018’de “Sudan istihbaratında nöbet değişimi!”ni yazmıştım. 

Nasıl bir nöbet değişimi?

Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi (National Intelligence and Security Service, Arapça: جهاز الأمن والمخابرات الوطني السوداني – Cihaz el-Amin el-Vatani Val Muhaberat), Sudan federal hükûmetine bağlı olarak faaliyet gösteren ülkenin ulusal istihbarat teşkilatı.

Aynı zamanda gizli polis teşkilatı olarakta hizmet veren kurumun merkezi, başkent Hartum’da bulunuyor. 

Sudan istihbaratında devir teslim…

ABD’nin 2017 Ocak başında Sudan’a yönelik yaptırımları kaldırma kararı alması üzerine, ABD ile Sudan arasında yeniden başlayan ikili ilişkiler çerçevesinde, Sudan milli istihbarat teşkilatı ve güvenlik güçleri biriminin şefi Muhammed Ata Abbas el-Mevla, Mart 2017’de Sudan ile ABD arasındaki ilişkilerin normalleşmesinden sonra Washington’da bir dizi ziyaret gerçekleştirmişti. 

Dönemin CIA Başkanı Mike Pompeo ve FBI direktörü James Comey ile görüşen el-Mevla, ABD ile Sudan arasında istihbarat paylaşımı noktasında ileri düzeyde adımlar atılacağının sinyallerini vermişti.

Sudan istihbarat şefi Muahmmed Ata Abbas el-Mevla, Washington turunda çok sayıda Amerikalı yetkili ile görüşmüş, bu ziyaret, son 20 yıldır Sudan tarafından ABD’ye düzenlenen en üst düzey diplomatik ziyaret olarak kayıtlara geçmişti.

Muhammed Ata Abbas el-Mevla’nın Suud istihbaratı ile eşgüdümlü çalışması söz konusuydu. 

Nitekim Suudi Arabistan, Selman Ude ve Avad Elkarani’nin de bulunduğu önde gelen bir grup alimi, yönetime karşı çıkmaya çağrıda bulundukları gerekçesiyle gözaltına almış, Muhammed Ata’nın açıklamasına göre, iki ülke istihbarat birimlerinin anlaşması sonucu sekiz Suudlu alim başkent Hortum’a 186 km. uzaklıkta bulunan El-Cezira bölgesinde Sudan İstihbaratına ait bir binada gözaltında tutulmuştu. 

Sudan İstihbarat Başkanı Ata, sekiz alimden üçünün Sudan’a getirildiğini, telefon ve internet kullanımının yasak olduğu yüksek korumalı bir binada gözaltında tutulduklarını belirtmişti. 

Alimlerin, Sudan’a sürgün edilme kararı, Suudi Arabistan yönetiminin, 11 prens ve bir çok üst düzey yetkililere yönelik gerçekleştirdiği yolsuzluk operasyonu günlerine denk gelmesi dikkatlerden kaçmamıştı.

Şubat 2018’de Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Güvenlik ve İstihbarat Başkanı Muhammed Ataulmevla’yı görevinden aldı. 

Beşir, görevden aldığı Güvenlik ve İstihbarat Başkanı Ataulmevla’nın yerine Salah Abdullah Kuş’u (Salah Abdullah Muhammed Salih Goş) tayin ettiğini bildiren bir kararname yayımladı. 

Sudan eski Güvenlik ve İstihbarat Başkanı olan Kuş, 2009’da Ömer el-Beşir tarafından bir gerekçe gösterilmeden görevinden alınmış yerine Ataulmevla atanmıştı.

Salah Abdullah Muhammed Salih Goş, 2013’te bir grup subayla rejimi devirmek suçlamasıyla yargılanmış, ancak daha sonra cumhurbaşkanlığı affı ile serbest bırakılmıştı.

Salih Abdullah, 1990’lı yılların sonundan bu yana Sudan istihbaratının başındaydı ve bugün hala Sudan’ın en etkili kişilerinden.

Sudan, 90’lı yıllarında başında El Kaide terör örgütünün lideri Usame Bin Ladin’i barındırmış, 11 Eylül 2001’deki saldırılardan sonra, ABD’nin terör örgütlerini barındıran ülkeler listesinden çıkmak için de onunla yollarını ayırmıştı. 

Bu saldırılardan sonra Salih Abdullah, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile Sudan istihbaratı arasındaki işbirliğini güçlendirme yoluna gitmişti. 

Kendisi Amerikalıların iyi tanıdığı ve Amerikalıları iyi tanıyan birisi.

Salah Abdullah Kuş’un (Salah Abdullah Muhammed Salih Goş) hayat hikâyesi oldukça ilginç. 

Sudan istihbarat Başkanı Salah Abdullah, Sudan Çerkezlerinden…

Çerkezler arasında, Çayırbey klanından ve Ali Osman Taha, Awad el-Jaz yakın arkadaşlarından. 

Şaykıye kabilesine mensup olan ve Sudan’ın kuzeyinde Karima yakınlarındaki Nuri köyünde doğup büyüyen Salih Abdullah, ailesiyle birlikte Port Sudan’a yerleştikten sonra Port Sudan Ortaokulu’nda eğitim gördü. 

Matematiğe olan ilgisi sebebiyle Hint matematik öğretmeninin adı olan Goş adıyla anılmaya başlandı. ((Mustafa Kemal Paşa’nın öyküsüne çok benziyor) 

1980’lerin başında, inşaat mühendisliği eğitimi aldığı Hartum Üniversitesi’nden mezun oldu. 

Ömer el Beşir’in 1989 darbesinden sonra Gosh kendisini tamamen istihbarat çalışmalarına adamış, yeni rejimin güvenlik bürosunda operasyon direktörünün pozisyonunu elde etmiştir. 

Bu pozisyonda, daha geniş Ortadoğu bölgesindeki bazı militan İslamcı gruplarla bağlantı kurdu ve Usame bin Ladin’e Sudan’ı El-Kaide operasyonlarının erken bir üs noktası haline getirmek için ekonomik ve askeri altyapı sağlamasına yardımcı oldu.

Ulusal İslami Cephe üyesi olması sayesinde 1990’larda üst mevkilere yükseldi. 

Mezuniyetinin ardından Ulusal İslami Cephe’nin güvenlik ofisinin yönetimine yardımcı olurken, resmî olarak Danfodio Petroleum Services adlı şirkette inşaat mühendisi olarak çalışmaktaydı. 

1989 Sudan askerî darbesi sonrasında, yeni rejimin güvenlik ofisinde harekâtlar şefi pozisyonuna getirilerek istihbarat alanında faaliyetlere başladı.

1991 ile 1996 arasında Sudan’da yaşayan Usame bin Ladin ile birlikte çalıştı ve bin Ladin için Afrika’da çeşitli istihbarat verilerinin toplanmasında yer aldı.

Darfur Savaşı’nda, Darfur’daki hükûmete bağlı Cancavid adı verilen milislerin örgütlenmesinde rol oynadı. 

1995’te, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e Addis Ababa’da gerçekleştirilen suikast girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının bir sonucu olarak görevinden uzaklaştırıldı ve Hartum’daki Military Industry Corporation’a bağlı bir askerî-endüstriyel kompleksin yöneticiliğini yaptı.

Sonrasında istihbarat hizmetlerine dönerek iç güvenlik birimlerinin başına getirildi.

Şubat 2004’te, iç ve dış istihbaratla ilgilenmesi için oluşturulan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi şefi olarak atandı.

Gazeteci Mark Goldberg, Şubat 2006’da The American Prospect’te yayınlanan yazısında, 30 Ocak 2006 tarihli gizli bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi raporuna ulaştıklarını öne sürdü. 

Raporda, Birleşmiş Milletler’e bağlı uzmanlarca oluşturulan, Sudan’daki barış sürecini engelleyen ve işlenen savaş suçlardan en çok sorumlu olarak gösterilen 17 Sudanlıdan oluşan bir liste olduğu ve bu kişiler arasında Salih Abdullah’ın da yer aldığı iddia edildi.

Ağustos 2009’da Devlet Başkanı Ömer el-Beşir tarafından görevinden alınarak devlet başkanının güvenlik danışmanı olarak atandı.

Merowe’den girdiği 2010 Sudan genel seçimleri sonrasında milletvekili olarak meclise yer aldı

Nisan 2011’de danışmanlık görevinden alındı ve yerine Nafi Ali Nafi getirildi. Kasım 2012’de, “devlet ve devletin bazı liderlerinin devamlılığına karşı komplo kurmak” suçlamasıyla tutuklandı. 

Temmuz 2013’te kendisine yöneltilen suçlamalar düşürülerek serbest bırakıldı. Bölgeyi iyi tanıyor. Arapça ve İngilizcesi çok iyi düzeyde.

Türkiye ve Türk dostu. Allah yardımcısı olsun.

El Beşir önce istihbarat sonra genelkurmay başkanını değiştirdi!..

Sudan Genelkurmay başkanı Suudi Arabistan’daki değişime eş zamanlı olarak görevinden alınmıştı.

Sudan Genelkurmay Başkanı General Imad Adevi, başkent Riyad’da açılışı gerçekleşen 4. Silahlı Kuvvetler-Yerli Üretimi Destekleme Fuarı’na (AFED 2018) katılmış, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Abdurrahman Salih el-Bunyan ile iki ülke arasındaki askeri ve savunma alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve bölgesel konuları ilişkileri görüşmüştü. 

Adevi, ayrıca Kuveyt, Bahreyn ve Senegal genelkurmay başkanlarıyla da bir araya gelmişti.

Riyad dönüşü hayatının şokunu yaşayacağını hiç düşünmemiş olmalı. 

Sudan Genelkurmay Başkanı Imad Adevi görevinden alınarak yerine General Kemal Abdulmaruf (Kemal Abdülarif el-Mani) atandı ve Kuvvet komutanları da değişti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına Korgeneral Abdülfettah Burhan Abdurrahman, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Korgeneral Salahaddin Abdülhalik Said ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Abdülmütalib Ahmed’in getirildi. 

Sudan Genelkurmay Başkanı kimdir?

Ürdün Mutah Üniversitesi’nin askeri ve idari bilimler bölümünden mezun olan General Kemal Abdulmaruf, 1978 yılında Sudan Silahlı Kuvvetleri’ne girdi. 

Ayrıca üst düzey stratejik liderlik seminerlerinin yanı sıra Cenevre Barış Merkezi’nde Güvenlik ve Strateji Politikası seminerine katıldı. 

Çin’de yerleşik askeri ataşe, Güney Kore, Kuzey Kore ve Vietnam’da yerleşik olmayan askeri ataşe olarak görev yaptı. 

Sudan Savunma Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Müdür Yardımcısı ve Sudan Askeri Harp Akademisi Komutanı olarak görev yaptı.

Nisan 2011’de Kuzey-Güney Sudan sınırında bulunan Heglig (Hiclic) bölgesinde 1.200 Güney Sudanlı ayrılıkçı teröristin öldürüldüğü isyancılara karşı operasyonlara komuta etmişti.

Güney Sudan askerleri, Sudan’ın kontrolündeki Hiclic kentini ele geçirmiş, Sudan yönetimi de Güney Sudan’ı “düşman” ilan etmişti. 

Sudan yönetimi, Hiclic kentini geri aldığını duyurmuştu. Sudan’ın Hiclic kentindeki en önemli petrol sahası büyük hasar görmüş, Çatışmalardan sonra çıkan yangınlarda bir petrol rezervuarı ve 8 jeneratörü yıkılmış, petrol toprağa akmıştı.

Operasyonlardaki başarısıyla Kuzey Sudan’ın sınırlarını koruyan ve askeri üstünlük sağlayan Kemal Abdul Maruf’un halk nezdinde popülaritesi artmıştı. 

Her ne kadar görev değişikliklerinin “rutin değişiklikler” çerçevesinde yapıldığı vurgulansa da, Sudan yönetiminin dış politikadaki makas değişikliğine paralel yeni bir askeri organizasyona başvurduğu görülüyor. 

Nitekim Şubat başında, Sudan İstihbarat Servisi Başkanı da değişmiş, Muhammed Atta el-Molla’nın yerine Salih Abdullah Muhammed Salih atanmıştı. 

Ömer El Beşir celladına gülümsedi…

Değişiklik, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in ikinci ve son dönem görev süresinin sonlarına yaklaşırken gerçekleşti.

İstihbarat ve ordu kademelerindeki yeni atamalar, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in Sudan’ın en güçlü iki organının desteğini pekiştirdiğinin bir göstergesi ve görev süresinin uzatılmasıyla bağlantılı.

Çünkü İktidar partisinin bazı üst düzey yetkilileri, Anayasa değişikliğiyle Başkan Ömer el Beşir’in 2020 seçimlerinde görevde kalabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılması ve üçüncü bir dönem için görevini sürdürmesini teklif etmişti.

İki ay önce Almanya’daki gizli "Sudan'da darbe" toplantısına MOSSAD da katılmıştı!

15 Şubat 2019 - 17 Şubat 2019 arasında, 54'üncüsü düzenlenen, küresel ve bölgesel güvenlik konularının ele alındığı Münih Güvenlik Konferansı sonrası ne oldu hadi bilin?

Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) desteğiyle ve Mossad direktörü Yossi Cohen ile diğer yetkililerin de katıldığı ‘gizli’ toplantı düzenlendi.

Bu çooook gizli toplantı da Sudan Devlet Başkanı Beşir’in nasıl devrileceği ve muhaliflerin nasıl iktidara geleceği konuşuldu. 

Toplantıya Sudan'ın iç güvenlik birimlerinin başı, Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi şefi ve Abdullah Salih'in de katılmasına ne demeli?

Kimilerine göre şu bizim Çerkez Abdullah Salih, CIA'in Hartum'daki adamı.

Abdullah Salih; CIA raporlarında Ömer Beşir'in alternatifi olarak geçiyor. 

Abdullah Salih; Washington'da, El Kaide'ye karşı yürütülecek ‘terörle mücadele' çalışma sözü veren bir casus şefi olarak ün kazanmıştı.

Sudan’daki Beşir karşıtı gösterilerin, bu toplantıdan hemen sonra başlaması planın tıkır tıkır işlediğini gösteriyor.

Sudan’da Türk ve Rus özel güvenlik şirketleri, Sudan ordusunu eğitiyor…

Devlet organlarıyla bir ilgisi olmayan Rus özel güvenlik şirketleri, Sudan'da faaliyet yürütüyor. 

Rusya’nın en büyük istihbarat örgütü GRU; Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye kontrolündeki Rus Özel güvenlik firmalarının görevi, Sudan Cumhuriyeti'nin ordu ve kolluk kuvvetlerinin personelinin eğitimi ile sınırlı.

Rusya, Ulusal Kongre Partisi'nin liderliğini de yürüten Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in en ciddi destekçilerinden.

Uluslararası Savunma Danışmanlık Şirketi (SADAT) Sudan'da faaliyet gösteriyor mu?

İslam coğrafyasını dizayn etmek isteyen küresel güçlerden sadece ABD'nin, emekli askerlerden oluşmuş, 70 savunma danışmanlık şirketi, üçer-beşer adet İslam ülkelerinde ABD menfaatlerine uygun bir biçimde faaliyet gösteriyor. 

SADAT 'nin amacı da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yetişemediği İslam ülkelerini bu şirketlerin tasallutundan kurtarmak.

Bu kapsamda SADAT ve Sudan Silahlı Kuvvetleri arasında bir mutabakat mevcut.

Şirket; 11 Mayıs 2017’de İstanbul IDEF fuarında Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Askeri Standardizasyon Merkezi kurulumu sözleşmesini imzaladı.

Ben ne yazmıştım?..

Türkiye'de yerel seçimlerin yapıldığı 31 Mart 2019 Pazar günü Afrika İslam ülkelerinde NATO’cu generaller dönemi başladı!”ğına dikkat çekmiştim.

Sudan olaylarının kronojisi şöyleydi:

Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, önce Orgeneral Kemal Abdulmaruf Mahi Beşir’i, Genelkurmay Başkanlığına getirdi.

Sonra; hükümeti fesh ve ülkede 1 yıl süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

18 eyaletin başına ordudan isimleri atarken bakanların çoğunu değiştirdi. 

Sonuç; Amerika, Afrika'da kendisine yakın “Generaller kuşağı” oluşturuyor.

Şimdilik sağlıklı haber akışı yok! Ama “Kara Kıta”da “Made İn Turkey” damgalı bir rüzgar esiyor olabilir.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Alabaş aktuna
Alabaş aktuna 5 yıl önce
Atanın askeri üle lafla olunmuyo be kardeşim, Mustafa Kemal Paşa'nın kendisi asker değilmiydi
Atanın askeri
Atanın askeri 5 yıl önce
Dünyanın saydığı başkomutan Yurtta barış dünyada barış diyor lütfen buna uyulsun ne demek Made İn Turkey” damgalı bir rüzgar ????