USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Engelsiz sporda takdir toplayan akademik çalışmalar

10-03-2019

Ruhsal veya bedensel yönden dezavantajlı durumdaki bireylerin, günlük gereksinmelerini yerine getirme ve hayatlarını kaliteli şekilde sürdürmekte, fiziksel hareketlilik oldukça önem taşımakta. 

Kaynağı insan olan bu programların proje olarak ortaya koyulması kadar, hayata geçirilmesi/uygulanması da bir o kadar değerli. 

Uygulama aşamasında görev alacak, konusuna hakim ve gelişime açık insan unsuru da bir o kadar hassasiyet göstermekte. Böyle bir açığın üstesinden gelme görevi ise üniversitelerimizin ilgili bölümleri ile akademisyenlere düşüyor. 

Nasıl ki bir doktor, mühendis, avukat vb. üniversitelerin ilgili bölümlerinden yetişmesi, yetiştirilmesi önemli ise aynı durum/hassasiyet engelli olarak isimlendiren özel bireyler için de geçerli. 

Günlük hayattaki süreci iyi yönetmek, konusunda uzman kişilerin bu sürecin içinde yer almasıyla mümkün. 

Zihinsel ve bedensel yeteneğe sahip, fakat engeli nedeniyle hayatı dezavantajlı durumda sürdüren kendi insanımızı kimler, nasıl yetiştirecek?

Sosyal hayatın içerisinde yer alması gereken kendi insanımızı, külfet olmaktan çıkarıp, mükâfata dönüşecek uygulamaları kimler, ne şekilde gerçekleştirecek? Bu türden sorulara kafa yorup, düşündüğünü gösteren, hayata/icraata sokan eğitim kurumu olarak dikkatleri üzerinde topluyor; Muş Alparslan Üniversitesi…

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ...

Sultan Alparslan’ın 1071 yılında kazandığı zafer ile Anadolu’nun kapılarını araladığı Muş ilinin incisi Muş Alparslan Üniversitesi, attığı önemli adımlarla gerek bölgede gerekse ülkemizde gelecek vaat eden güzide üniversiteler arasında yer aldığını önemli yansımalarla gösteriyor.

Muş Alparslan Üniversitesinde, YÖK’ün onayı ile Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın başkanlığında uygulamaya geçirilen akademik çalışmalar büyük takdir topluyor. 

Bu anlamlı yapılanma içerisinde, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) önemli yere sahip. 

Sporsever Rektörü, çalışkan akademik kadrosuyla kısa sürede ülkemizin en hızlı, bir o kadar ayakları yere sağlam basan BESYO bölümü çalışmalarıyla takdir topluyor.

Bizleri fazlasıyla ilgilendirdiği kadar da sevindiren, yeni dönemde ilk öğrencilerini kadrosuna katacak olan "Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü" ile ilgili merak ettiklerimizi, okulun başarılı Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu’ndan dinlemek istedik;

ENGELLLİLERDE EGZERSİZ VE SPOR...

“BESYO’muz hâlihazırda 18 akademik personelle hizmet veriyoruz. Nitelikli ve kaliteli eğitimin yanı sıra bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda düzenlenen faaliyetler de okulumuzun öne çıkan yönleri.

Henüz ilk yılında ülkemizdeki tüm üniversite gençliğini kucaklayan, geleceğin akademisyen adayları ile kıymetli spor bilimci akademisyenleri bir araya getiren üniversitemiz BESYO’su, 2-5 Mayıs 2019 tarihinden, 15 ülkenin de katılacağı 2. Uluslararası Avrasya Spor Bilimleri Kongresine ev sahipliği yapacak. 

BESYO’muzu ön plana çıkaran diğer bir önemli özelliği, toplumumuzda dezavantajlı durumda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan engelli vatandaşlarımızın beden eğitimi ve spor alanında eğitmen ihtiyacını karşılayacak ikinci Üniversite BESYO’su olmasıdır. 

Engellilere yönelik yaptığımız konferans, panel ve akademik çalışmalarla ülkemiz spor bilimlerinin ve üst yönetimimizin dikkatini çekmeyi başardık. 

Bu çalışmalara kayıtsız kalmayan başta YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan Hanımefendinin kıymetli destekleri ile ‘Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğimi Bölümü’ açıldı. 

Akademik kadrosunu da tamamladığı için önümüzdeki öğretim yılından itibaren öğrenci alınmasına YÖK’ün izin vereceğini umduğumuz bu güzide bölümümüzde; engelli vatandaşlarımızın beden eğitimi ve spor alanında ihtiyaç duydukları hizmeti sunacak, alana özgü donanımlara sahip kalifiye spor eğitmenlerinin yetiştirilecek olması, bizim için en önemli gurur kaynağıdır.”

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @ahmetgulumseyen , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?