USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Engelsiz Spor ve yaklaşan Yerel Yönetimler Seçimi - 2

14-10-2018

Kanun çıkarmak, yönetmelik hazırlamak kolay; çetin olan uygulamaktır.

Örneğin, halka hizmet götüren konusunda önemli yere sahiptir merkezi ve yerel yönetimler olarak tanımlanan bakanlık, müdürlük, belediyeler, valiler ve kaymakamlar v.s. Bu tür kurum ve kuruluşların çalışma alanları ‘kanunlarla’ net bir şekilde tanımlanmıştır.

Birkaç örnekle somutlaştıralım.

Ne diyor 1982 Anayasasının 59. maddesi; "Devlet her yaştaki Türk vatandaşının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır…"

5393 sayılı Belediyeler Kanunu içeriğinde, spora teşvik konusunda birçok madde var.

Örneklendirirsek "…Gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği verir."

"Büyükşehir’in bütünlüğe hizmet eden sosyal donatılar… Spor, dinlenme, eğlence ve benzeri yerler yapmak… Spor müsabakaları düzenlemek, derece alan sporcuları ödül verir…"

Kanunlar ‘kâğıt’ üzerine yansımasıyla içeriği dolu görünüyor. Uygulanılırlığı ise düşündürücü!..

SEÇİMLERDE BELİRSİZLİK Mİ!..

Tüm kanunlar ve altındaki maddelere baktığımızda, atanan veya seçilenlerin, makama gelme süreci ve seviyesi ne olursa olsun, tüm yapılan veya yapılacakların özünde, vatandaşın yararına önemli işler yapma amacı güdülür.

2019 Mart ayında yapılacak olan belediye seçimleri, "Şunun şurasında ne kaldı ki!.." dedirtecek zaman diliminde.

Eğer halkın yanında olunmazsa "Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır…" deyimiyle muhatap olanlarda da, bugüne kadar vatandaşının yararı çalışıp ‘kara kışı’ teğet, kazasız geçme mükâfatına erişenler de olacak.

Bizim alanımıza giren hareket ve egzersiz, halk diliyle spor açısından sürece baktığımızda, sözlü ve yazılı beyanların uygulamalarındaki aksaklıklarını görmekteyiz.

Tabii olumsuz tablonun yanında, olumlu olarak ön plana çıkan icraatlar da yok değil.

Peki, iki farklı neticede "Olumlu sonuca kimler ulaşabilecek?" sorusuna cevap arayalım.

SPORDA TESİSLEŞMENİN ÖNEMİ...

Vatandaşın fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için, hareket ve egzersiz büyük önem taşmakta.

Günlük hayatın bir parçası olması için ise, tesisleşme önemli.

Sağlıklı bir birey sağlığını korumak, herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişiler ise, sağlığı için düş kurup, hayatını kaliteli sürdürebilmeleri için hareket ve egzersiz, halk diliyle spor yapma ihtiyacı duyar.

Sağlık problemi yaşayıp doktora gittiğimizde, yazamadığı fakat hemen hemen tüm hastalarına tavsiye ettiği bir ilaç var ki, o da hareket ve egzersiz, diğer ifadeyle spor.

Bu öneri/tavsiye sağlıklı veya sağlıksız herkes için geçerli.

Şimdi bir vatandaş olarak bulunduğunuz il veya ilçede, açık veya kapalı alanlarda bunu ne denli gerçekleştirebiliyorsunuz.

Örneğin, yaşantımı sürdürdüğüm İstanbul ilinde, Bağcılar veya Bahçelievler ilçesinde yaşayan vatandaşlar bu hususta şanslılar.

Çünkü spor aktivitelerine katılım sağlayacak spor tesisleri mevcut…

ÖRNEK BELEDİYELER, SEÇMEN NOTU...

Sosyal belediyecilik anlayışının bir parçası olarak, bir uzvu eksik veya tam olarak işlevini yerine getiremeyen vatandaşın, var olan ‘engelini’ aşmak için ne yapması gerektiği konusunda yardımcı olunabiliyor ise, ‘kutlu’ yolculuk başlamış demektir.

Bağcılar Belediyesi, engelli vatandaşlara yardımcı olma konusunda ön planda. Yatırım olunca, netice de alınmakta.

Uzun bir zaman önce faaliyete giren Engelliler Sarayı, örnek alınması gereken bir tesis.

Paralimpik Spor Salonu’nun yine bu ilçemizde yer alması, Bağcılar Belediyesi'nin ‘engelli’ bireylere/sporculara verdiği ehemmiyetin göstergesi.

Benzer durum Konya Selçuklu Belediyesi için geçerli. Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi, Selçuklu Belediyesi için övünç, diğer belediyeler için ise örnek alınması gereken bir yatırım.

Sözün özü; çıkarılan kanun, günlük hayatın bir parçası oldukça, insanlığa yarar sağlar.

Kanunları uygulamayıp, dersini seçmene bırakmış olanlar mı? Onların karne notu ‘seçmenler'ine ait olduğu için, yorum yapıp, moral bozmaya gerek yok!.. 

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?